De beste robotstofzuiger kopen? Lees eerst onze aankoopgids

Wat is de beste Robotstofzuiger? | Stofzuigen is geen prettig karwei. U sleept een zwaar ding achter u aan, struikelt zo nu en dan bijna over het snoer en het ding maakt nog veel herrie ook. Als u last van uw rug heeft, kan stofzuigen een hele opgave zijn. Een robotstofzuiger neemt u het zwaarste deel van deze klus uit handen. Alleen de hoekjes van de kamer en de trap mag u zelf doen. Met deze complete keuzehulp maken wij u wegwijs in de wondere wereld van de robotstofzuigers.

Wat is een robotstofzuiger?

 

Een robotstofzuiger is een (meestal) rond apparaat op wieltjes, dat uit zichzelf door de kamer(s) rijdt en daar stofzuigt. Hij rijdt en zuigt op een accu die opgeladen wordt in het laadstation. Hier gaat de stofzuiger vaak zelf automatisch heen.

De beste robotstofzuiger kopen? Lees eerst onze aankoopgids
Een robotstofzuiger komt op plekken waar u zelf misschien minder makkelijk bij komt.

Hoe werken robotstofzuigers?

 

Een robotstofzuiger heeft in het midden een zuigmond. Daaromheen draaien kleine borsteltjes rond, die het vuil naar de zuigmond toevegen. Een elektromotortje drijft de wielen aan en zorgt voor de zuigkracht. Het vuil wordt verzameld in een stofreservoir. De kleinste stofbakjes zijn maar 0,2 liter, de grootste 1 liter. De meest bakjes zijn ongeveer een halve liter en dat is heel wat minder dan bij een gewone stofzuiger.

 

Als u hem voor het eerst loslaat in de kamer, zoekt de robot rustig zijn weg. Hij is dan de boel aan het verkennen. Hij navigeert met behulp van sensoren. De goedkoopste robots hebben alleen een infraroodsensor. Als die ergens tegenaan rijden, veranderen ze gewoon van richting. Ze kunnen niet “onthouden” hoe de kamers eruitzien en waar de meubels staan. Ook weten ze niet waar ze wel en niet gezogen hebben. Daarom slaan ze soms plekken over.

 

De geavanceerde robotstofzuigers gebruiken een camera, laserstralen of andere sensoren. Ze maken daarmee een soort plattegrond van de kamer(s). Zo onthouden ze waar ze moeten zuigen en waar ze al geweest zijn.

Wat moet u zelf nog doen?

 

 • Hoekjes en lastige plekken
 • Hoogpolig tapijt
 • De trap
 • Snoeren en andere losse dingen opruimen
 • Ruimte onder de eettafel maken
 • Stofbakje legen
 • De robot en de oplader naar boven brengen als u daar wilt zuigen

 

Een robotstofzuiger doet het grove werk, maar hij komt vaak niet vlak langs de plinten, achter de radiator en in de hoeken. Ook gaat hij de trap niet op en heeft hij last van snoeren op de vloer. U moet zelf de lastige plekjes doen. Het is handig als u de kamer zo veel mogelijk vrij maakt van kleine, losse dingen, zodat de robot vrij baan heeft. Een krul in een snoer dat op de grond ligt, een elastiekje of een klein stukje speelgoed kan hem al laten vastlopen. Let ook op de poten van de eetkamerstoelen. Onder de tafel ligt vaak het meest, dus als u hem daar zijn gang wilt laten gaan dan moet u de stoelen iets uit elkaar schuiven. De robot kan dan tussen de stoelpoten door onder de tafel komen om de kruimels opzuigen..

 

De meeste robots wippen makkelijk over een niet te hoge drempel heen. Lukt dat niet, dan moet u hem even een handje helpen.

 

Robots hebben maar een klein reservoir om het stof in op te vangen. Dat moet u bijna elke dag wel een keer legen, afhankelijk van de grootte van uw kamer.

 

Als u de robot boven laat zuigen, mag hij niet van de trap vallen. Gelukkig hebben veel robots een sensor die waarschuwt dat hij aan de rand van de afgrond staat. Hij trekt zich dan direct terug.

De voor- en nadelen van een robotstofzuiger

 

Voordelen

 •         Zelf niet meer het zware werk doen
 •         Uw vloer is altijd schoon, het vuil bouwt niet op
 •         Haren van huisdieren vindt u niet meer
 •         Zuigt onder kasten en stoelen
 •         Met uw mobiel stuurt u de robot waar u wilt
 •         Ook dweilfunctie is mogelijk

 

Nadelen

 •         U moet zelf de hoeken en de trap nog doen
 •         Tapijt wordt vaak niet schoon, hoogpolig tapijt zeker niet
 •         De robot kan zich klemrijden op een klein obstakel
 •         Het stofbakje moet steeds geleegd worden
 •         U moet een vaste plek hebben voor de oplader

Welke soorten zijn er?

 

 Grofweg zijn er drie soorten:

 • Basis
 • Uitgebreid
 • Geavanceerd

 

De basisstofzuiger rijdt kriskras door de kamer. Hij slaat dan nog wel eens een stukje over. Omdat hij rond is, is het niet erg als hij ergens tegenaan botst. Hij draait een stukje en rijdt weer verder. Als de accu leeg is, stopt hij op de plek waar hij is. U moet hem dan zelf op de lader aansluiten.

 

De uitgebreide versie heeft een soort navigatiesysteem waardoor hij vrijwel overal komt. Als zijn accu leeg is, rijdt hij naar het oplaadstation en vult daar zijn accu. Heeft hij zijn “buik” vol dan gaat hij weer aan het werk. Vaak kunt u ze bedienen met een afstandsbediening.

 

De geavanceerde stofzuigers scannen de kamer(s) met lasers, een camera of een sensor. Ze botsen daardoor nergens tegenaan en slaan geen plekje over. Bovendien kunt u de robot via een app op uw telefoon programmeren. U kunt hem bijvoorbeeld alleen ‘s nachts aan het werk zetten, of als u weg bent. En hebt u wat suiker gemorst in de keuken dan stuurt u hem met uw telefoon naar die plek en hij ruimt het netjes voor u op.

 

In de tabel ziet u een overzicht van de verschillen.

 

 

Basisstofzuiger

Uitgebreide stofzuiger

Geavanceerde stofzuiger

Gladde vloeren

Ja

Ja

ja

Tapijt

Nee

Ja

Ja

Accu laden

Moet u zelf doen

Robot gaat naar lader

Robot gaat naar lader

Allergiefilter

Nee

Ja

Ja

Stofbak legen

Moet u zelf doen

Moet u zelf doen

Automatisch

Bediening

Met de hand

Afstandsbediening en/of app

Afstandsbediening en/of app

Navigatie

Rijdt kriskras, alleen infraroodsensor

Komt overal, met meer sensoren

Slimme route, met laser en camera

Dweilen

Nee

Nee

Ja

Prijs

€ 100 – € 150

€ 150 – € 350

Vanaf € 350

Wanneer een robotstofzuiger kopen?

Als stofzuigen voor u moeilijk wordt, kan een robotstofzuiger u veel werk uit handen nemen. Hij zuigt ongevraagd elke dag (bijna) de hele vloer en wordt nooit moe. U hoeft alleen eenmaal per week vlak langs de plinten te zuigen en de lastig bereikbare hoekjes en eventueel de trap te doen. Heerlijk toch?

De beste robotstofzuiger kopen? Lees eerst onze aankoopgids
Robotstofzuigers werken vooral goed op vlakke ondergrond.

Waarop letten?

 

 • Hebt u een gladde vloer of tapijt?
 • Hebt u een hond of kat?
 • Bent u allergisch?
 • Hoe groot is uw huis?
 • Ook dweilen?
 • Hoe hoog is de robot?
 • Lawaai

Vloer

Alle robotstofzuigers werken goed op harde, gladde vloeren, zoals tegels, parket of linoleum. Tapijt en vloerkleden zijn een stuk lastiger. Een goedkope basisrobot zal die niet goed schoon krijgen. Laagpolig tapijt kunnen ze meestal wel redelijk aan, maar met hoogpolig tapijt hebben vrijwel alle robots grote moeite.

Huisdier

Door de vrij kleine zuigmond van de robotstofzuiger zijn honden- en kattenharen lastig op te zuigen. Hebt u zo’n huisdier? Kies dan een robotstofzuiger met ronddraaiende middenborstels. Deze pakken dierenharen beter op.

Allergie

Bent u allergisch voor huisstof dan hebt een robotstofzuiger met een speciaal uitblaasfilter nodig. Een HEPA 13- of 14-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Dat houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen.

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Er zijn robots die ook kunnen dweilen. Hij gaat dan als het ware met een natte doek voer uw vloer. Dat helpt vooral tegen stof; het lijkt niet op schrobben. U moet het reservoir steeds vullen met water.

Hoogte

De hoogte van de stofzuigrobot is belangrijk. Een laag apparaat kan ook onder kasten en lage stoelen zuigen. De laagste zijn 5 cm, de hoogste wel 14 cm.

 

Let u er wel op dat de robot kriskras door de kamer rijdt. Als u hem overdag laat zuigen, kunt u er dus over struikelen. Daarom is het handiger om hem ’s avonds pas aan te zetten, of als u langere tijd niet thuis bent.

Lawaai

Alle stofzuigers maken herrie, dus ook robots doen dat. Zeker als u thuis bent, is het niet prettig om een loeiend apparaat door uw kamer te laten gaan.

Wat kost een robotstofzuiger?

 

Er zijn al stofzuigrobots van minder dan honderd euro, maar de duurste gaan richting de duizend euro. Voor € 119,00 koopt u een geavanceerdere robotstofzuiger. Zoals de Medion MD 19100; hij laadt zichzelf op en heeft een EPA-filter. De gebruikers zijn er erg tevreden over: hij krijgt 4,7 sterren van de 5. Hij is vooral geschikt voor gladde vloeren. Het stofreservoir is kleiner (0,3 l.) dus dat betekent wat vaker legen. Hij zuigt anderhalf uur op een acculading; in vier uur is de accu weer vol. 

Nieuw of gebruikt?

 

Ze zijn er wel, gebruikte robotstofzuigers, bijvoorbeeld op Marktplaats. Een zo goed als nieuwe Vileda wordt daar aangeboden voor € 50,00. Of een Neato D7 in doos voor € 250,00. Nieuw kost die ruim € 400,00. Het blijft altijd een waagstuk om een dergelijk apparaat tweedehands te kopen. Garantie heeft u niet en u weet nooit wat zo’n ding allemaal heeft meegemaakt.

 

De nieuwprijzen dalen nog steeds, dus ook de duurdere types komen steeds meer binnen het bereik van veel mensen. De iRobot Roomba is een van de meest verkochte modellen. In een kleine twintig jaar gingen er wereldwijd al 20 miljoen over de toonbank.

De beste robotstofzuiger

 

Wat de beste robotstofzuiger is, kan voor iedereen weer verschillend zijn. Het is maar net wat u van het apparaat verwacht, wat hij voor u moet doen, wat voor vloer u heeft, of u graag met een app apparaten bestuurt of ze liever zo veel mogelijk hun eigen gang laat gaan, enz. In het algemeen geldt natuurlijk dat de duurste robots vaak de beste zijn qua mogelijkheden, maar dat wil niet zeggen dat ze het beste zuigen. Dat blijkt ook wel uit de robotzuiger test van de Consumentenbond van april 2020.

 

De beste robotstofzuiger is volgens de Bond de Neato Botvac D4 Connected. Het is de beste uit de test en de beste koop. Hij zuigt goed, navigeert goed en maakt weinig herrie. Wel heeft hij moeite met stof op tapijt. Met huisdierenharen kan hij niet goed omgaan. Prijs € 299,-.

 

De Vileda VR 102 ( € 125,-) komt als tweede uit de bus. Zuigt goed met weinig lawaai, maar ook hier zijn de hondenharen lastig.

 

Nummer drie is de AEG RX8-1-4SWN (€ 325,-) verkrijgbaar bij bol.com. Goede zuiger, langs de muren, maar met nogal wat lawaai. Huisdieren heeft hij liever niet…

 

De nummers 4 t/m 9 zijn allemaal robots van 400 tot 900 euro. Daaruit blijkt wel dat de prijs lang niet alles zegt.

 

Kijkt u op kieskeurig.nl dan komt de iRobot Roomba e5 (ca. € 300,-) er goed uit. De reviews zijn erg goed.

 

Tot slot

 

Samengevat: een robotstofzuiger heeft zeker zijn voordelen, maar verwacht er geen wonderen van. Op gladde vloeren doen ze het het best, maar tapijt wordt lang niet altijd goed schoon. Ook huisdierenharen zuigen ze niet altijd op. De Consumentbond stelt hoge eisen. Als u wat minder kritisch bent, kunt u veel plezier beleven aan uw huishoudelijke robot. Maar geef er niet al te veel geld aan uit.

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

De beste robotstofzuiger kopen? Lees eerst onze aankoopgids
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord