Wat is huidhonger?

Onderwerp: Vrije tijd, Eenzaamheid
Laatst geupdate: 22 september 2022
Carmen van Andel

Huidhonger is het verlangen naar huidcontact en ontstaat door een gebrek aan aanraking. Helaas komt het waarschijnlijk vaker voor dan we weten.

 

Helemaal in deze tijd van coronamaatregelen.

 

Dit artikel legt uit hoe huidhonger ontstaat en wat u er tegen zou kunnen doen.

 

Wat is huidhonger?

 

Huidhonger is het verlangen naar huid-op-huid-contact. Het kan aanwezig zijn bij mensen van alle leeftijden, maar wordt vaak geassocieerd met baby’s en mensen met dementie.

 

Wat is huidhonger?

Hoe ontstaat huidhonger?

 

Het ligt voor de hand om te denken dat huidhonger alleen voorkomt bij alleenstaanden. En natuurlijk is het zo dat als u (ongewild) vrijgezel bent doordat u bent gescheiden, uw liefde nog niet heeft gevonden of als uw geliefde is overleden, u een sterke behoefte aan aanraking kunt hebben. Een stevige knuffel, een kus, iemand die u over uw rug streelt. Maar huidhonger komt meer voor. Al bij baby’s is het belangrijk dat ze voldoende worden aangeraakt en geknuffeld. Ook in relaties kunnen partners lijden aan huidhonger. Als de partners even in een lastige periode zitten en elkaar niet goed kunnen vinden bijvoorbeeld.

 

Een andere veroorzaker van huidhonger is digitalisering. Doordat mensen steeds meer op hun mobieltjes en tablets zitten ontstaan er minder betekenisvolle ontmoetingen en dus ook aanrakingen tussen mensen. Een appje is sneller en makkelijker verzonden dan dat we bij iemand op de koffie gaan. Dit geldt voor mensen van alle leeftijden.

 

Huidhonger wordt vaak gekoppeld aan eenzaamheid. Maar het is helemaal niet zo dat alleen mensen die zich eenzaam voelen aan huidhonger kunnen lijden. Ook wie een druk sociaal leven heeft, kinderen heeft en bijvoorbeeld zijn of haar vrienden vaak ziet en bij begroeting een stevige knuffel geeft, kan behoefte hebben aan aanraking die verder gaat. Meer aan het intense contact van huid tegen huid dat voortkomt uit liefde.

 

Als u weleens een heel intense behoefte voelt om aangeraakt te worden, is dat dus helemaal niet gek. Er zijn veel mensen in vele situaties die hetzelfde verlangen hebben.

 

Bekijk ook eens de video hieronder die uitlegt waarom een gebrek aan aanraking een probleem kan zijn.

 

Voelt u zich eenzaam en wilt u daar iets aan doen? Lees dan de praktische anti-eenzaamheidstips van een 92-jarige.

Bespreekbaar maken

 

Het belangrijkste om te doen als u last heeft van huidhonger, is het bespreekbaar maken. Dat is verschrikkelijk moeilijk, toegeven dat u verlangt naar meer lichamelijk contact. Vreselijk. Anderen hoeven het natuurlijk niet voor u op te lossen. Maar als u meer aanraking zou willen en u zit in een relatie, dan is bespreken essentieel.

 

Als u geen partner (meer) heeft, dan ook is het in elk geval goed om over uw verlangen te praten met iemand die u vertrouwt. Misschien schaamt u zich ervoor en denkt u dat u zich aanstelt. Maar dat is niet waar. Huidhonger is een wezenlijk probleem. Er is bijvoorbeeld weleens een onderzoek gedaan waarbij babyaapjes alleen mechanisch werden gevoed en dus niet werden aangeraakt. Die aapjes overleden allemaal.

 

Bovendien, ongetwijfeld bent u niet de enige. En zoals Brené Brown, de Amerikaanse hoogleraar gespecialiseerd in schaamte en kwetsbaarheid, zegt: schaamte kan niet voortleven als het wordt geconfronteerd door begrip en empathie.

Oplossingen voor huidhonger

 

Als u een dringende behoefte heeft aan meer aanraking en er geen mensen in uw omgeving zijn dan nog zijn er een paar dingen die u kunt doen. Helaas gooit de coronacrisis flink wat roet in het eten en zijn een aantal van onze oplossingen (zoals een massage nemen of op stijldansen gaan) op dit moment niet verstandig. Daarom willen we benadrukken hoe belangrijk het is om uw gevoelens te bespreken met iemand. Alleen dat lucht al op. 

 

De enige echte oplossing die we op dit moment kunnen bieden is deze:

 

Huisdieren

Goed nieuws! Knuffelen met een huisdier heeft ook een positief effect op huidhonger. Is het bovendien niet ontzettend gezellig om een huisdier in huis te hebben? Honden zijn fijn omdat u dan meteen een paar keer per dag een loopje moet maken. Als u liever wat meer vrijheid over wilt houden, dan is een kat een goed idee. Niet alle katten willen graag op schoot zitten, maar bepaalde rassen zijn daar juist op gefokt, de Ragdoll bijvoorbeeld.

 

Als u liever geen huisdier in huis neemt, dan zou u bijvoorbeeld een oppashond kunnen kiezen of vrijwilligerswerk doen in een dierenasiel.

Tot slot

 

Huidhonger is een nare ervaring die velen van ons meemaken. Het is lastig om dit bespreekbaar te maken. Wie zou het kunnen snappen? En hoe legt u het uit?

 

Toch is het essentieel om erover te praten. Zo maakt u mensen bewust dat het bestaat en dat u hier last van heeft. Gelukkig zijn er naast een lastig gesprek ook andere oplossingen zoals huisdieren en massages. En weet vooral: wat u voelt is normaal en u bent niet alleen!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat is huidhonger?