Vitale senioren niet voorbereid op toekomst met zorg (onderzoek Trouw)

Onderwerp: Levensloopbestendige woning, Nieuws
Laatst geupdate: 22 september 2022
Carmen van Andel

Jonge vitale senioren (yeps volgens Trouw, Young Elderly Person) geven massaal aan zich niet zelf voor te bereiden op een toekomst met zorg. Dat is een taak van de overheid. Ook al is bekend dat er zo goed als geen verzorgingshuizen meer zijn en senioren langer thuis zullen moeten wonen. Dit blijkt uit een groot onderzoek in opdracht van Trouw.

Met pensioen maar nog lang niet oud

 

De periode met pensioen gaan en echt zorgafhankelijk worden zit steeds meer tijd. Was dat vroeger gemiddeld nog 5 jaar, dat is inmiddels zeker 15 jaar geworden. De jonge ouderen, ook wel yeps, hebben weinig last van klachten, hebben over het algemeen een goed inkomen en veel vrienden. In 2040 is al 26% van de bevolking 65+ en in 2050 zijn er voor het eerst meer senioren dan jongeren in Nederland.

Huis is niet geschikt

 

Het overgrote deel van de yeps geeft in het onderzoek van Trouw aan dat hun huis niet geschikt is als levensloopbestendige woning. Echter is het zo dat deze mensen ook aangeven de overheid als grote verantwoordelijke te zien om zorg te verlenen wanneer zij dat nodig hebben. Door de reeds grote personeelstekorten in de zorg en de overheid die langer thuis wonen stimuleert, kan (en zal) de generatie yeps van nu in de problemen komen.

Inkomensgroepen maken verschil

 

Uit het onderzoek is gebleken inkomen een groot verschil maakt in hoe senioren naar de pensioentijd kijken. Senioren uit de laagste inkomensgroepen hebben over het algemeen minder bezigheden tijdens hun pensioen en ook een kleiner sociaal netwerk dan de meest vermogende ouderen.

 

Het huis levensloopbestendig maken kost geld. De Wmo vergoedt vaak niet. Op Langer Thuis in Huis proberen we daarom zoveel mogelijk informatie te verzamelen en publiceren over hoe het huis voordelig aangepast kan worden. Welke goedkope alternatieven er zijn en welke opties er zijn voor vergoedingen en financieringen: hier vindt u het overzicht.

 

Lees hier het onderzoek samengevat in 5 minuten: Trouw, De yep van tegenwoordig.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Vitale senioren niet voorbereid op toekomst met zorg (onderzoek Trouw)