Verzorgingshuis: zo vraagt u een plek aan

Onderwerp: Hulp, Langer thuis wonen
Laatst geupdate: 3 augustus 2022
Sacha van Andel

Niet iedereen wil thuis blijven wonen en het is ook niet voor iedereen geschikt. Maar nu er bijna geen verzorgingshuizen meer zijn, hoe werkt dat dan? Wanneer komt u in aanmerking voor een plek in het verzorgingshuis?

 

In dit blog behandelen wij de stappen die u moet nemen om een plek aan te vragen in een verzorgingshuis.

Wat is een verzorgingshuis?

 

Een verzorgingshuis is een beschutte woonomgeving waar u kunt wonen als u een WLZ-indicatie heeft (Wet Langdurige Zorg) en niet meer thuis kunt wonen. In het verzorgingshuis krijgt u hulp bij alledaagse taken. Er zijn vaak verschillende faciliteiten, zoals een restaurant, tuin of kapsalon.

Voor wie is het huidige verzorgingshuis?

 

Een verzorgingshuis is voor iedereen die niet meer zelfstandig kan wonen, ook niet met hulp van naasten, mantelzorg of thuiszorg. Als u intensieve zorg of zware medische handelingen nodig heeft, is het vaak prettig om in een verzorgingstehuis te zitten. Eventueel tijdelijk. Wees echter voorbereid op lange wachttijden!

 

Hoe kan ik een plek in het verzorgingshuis aanvragen voor mezelf, mijn partner of mijn ouders?

 

Om een plek in een verzorgingstehuis aan te vragen voor uzelf, uw partner, of een familielid gelden grofweg allemaal dezelfde stappen:

 

Stap 1

Nog voordat het noodzakelijk wordt om naar een verzorgingshuis te verhuizen, is het belangrijk om alvast 1 of 2 opties aan verzorgingshuizen te hebben. Als het dan tijd is om te verhuizen, dan hoeft u daar in ieder geval niet meer naar te zoeken. Ga wel na hoe lang de wachtlijsten voor die verzorgingshuizen zijn. Vooral als u samen met uw partner wilt verhuizen.

 

Stap 2

De belangrijkste stap is de WLZ (Wet Langdurige Zorg) indicatie. Zonder deze indicatie kunt u geen plek aanvragen in een verzorgingshuis. U kunt deze aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Het CIZ zal vervolgens de benodigde informatie verzamelen. Zo kunnen ze bepalen of u voldoet aan de voorwaarden van de wet. Ze voeren altijd een gesprek met u. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat u altijd toezicht nodig heeft of dat er 24 uur per dag zorg dichtbij moet zijn.

 

Stap 3

Als u de indicatie heeft dan kunt u een plek aanvragen in het verzorgingstehuis naar keuze. Let erop dat sommige een lange wachtlijst hebben. De wachttijd kan oplopen tot een paar jaar!

Particuliere verzorghuizen

 

Er bestaat een groot aantal particuliere verzorgingshuizen, ook wel zorgvilla’s genoemd. Bij deze verzorgingshuizen hoeft u geen WLZ-indicatie te hebben. Dit kan dus een goed alternatief zijn als u geen indicatie heeft gekregen. De kosten voor een zorgvilla kunnen echter hoog oplopen. In 2021 lagen de prijzen gemiddeld tussen de 1.500 en 5.000 euro per maand voor het verblijf (woon- en servicekosten) en dit is exclusief de zorgkosten.

Vind een verzorgingshuis bij u in de buurt

 

Kijk op https://www.zorgkaartnederland.nl/ om een verzorgingshuis te vinden bij u in de buurt. U kunt natuurlijk ook kijken voor een tehuis in de buurt van uw vrienden of familie.

Samen of alleen?

 

Als u een indicatie heeft voor een verzorgingshuis en uw partner niet, dan mag de gezonde partner meeverhuizen. Er moet dan wel een geschikt appartement beschikbaar zijn op dat moment en dat is vaak niet het geval.

Heeft u geluk en is er wel plek voor u allebei? Dan betaalt de gezonde partner een maandelijkse bijdrage. Hoe hoog die is, is afhankelijk van de zorginstelling.

 

Na het overlijden van de ongezonde partner of het verhuizen naar een andere instelling behoudt de gezonde partner het recht om te verblijven in de instelling.

 

Allebei een indicatie?

Zelfs als u allebei een WLZ-indicatie heeft, kan het lastig zijn om samen in een verzorgingstehuis te belanden. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat u beiden andere zorg nodig heeft. Zorg voor iemand die dementeert is anders dan de zorg voor iemand die door een hersenbloeding niet veel meer kan.

Conclusie

 

De belangrijkste stap die u moet nemen voor u naar een verzorgingshuis kunt verhuizen is de WLZ-indicatie. Zodra deze rond is kunt u plek aanvragen bij een tehuis die u van tevoren heeft uitgezocht. Uw partner kan ook meeverhuizen als hier plek voor is in het tehuis.

 

Echter blijft het zo, dat er weinig plekken in verzorgingshuizen zijn. Daardoor zijn er vaak lange wachtlijsten.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Verzorgingshuis: zo vraagt u een plek aan