Een tweedehands elektrische fiets? Wij vertellen waar u op moet letten

Een tweedehands elektrische fiets kopen? Het is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook nog eens duurzamer!

 

Er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan. Want hoelang gaat de accu bijvoorbeeld mee? Om u te helpen bij de aanschaf, vertellen wij u in dit artikel waar u op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands e-bike.  

Wat is een elektrische fiets?

 

Een elektrische fiets wordt ook wel een E-bike genoemd. Het is een door elektromotor aangedreven fiets. Deze motor dient als trapondersteuning. U heeft dus wel wat eigen spierkracht nodig, maar u raakt minder snel vermoeid en blijft toch in beweging. Vooral tijdens langere fietsafstanden, met tegenwind of bergopwaarts is dit fijn. 

Wanneer tweedehands elektrische fiets kopen?

 

Wordt het voor u steeds lastiger om langere afstanden te fietsen? Merkt u dat u vaak moe bent na het fietsen? En pakt u de fiets daardoor minder vaak? Dan is het een goed moment om na te denken over een elektrische fiets. Want het is natuurlijk zonde als u niet meer van het fietsen kunt genieten!

 

Een elektrische fiets geeft u de ondersteuning die u nodig heeft. Lange afstanden of fietsen met tegenwind wordt zo een stuk makkelijker en slurpt minder energie. En daarmee verkleint u uw valrisico ook weer. U kunt de wereld om u heen weer gaan ontdekken!

 

Let op, als u echt veel moeite heeft met fietsen en bijvoorbeeld ook bang bent om te vallen, dan is het misschien beter om eens te kijken naar een driewielerfiets voor volwassenen of een duofiets.

 

Maakt een elektrische fiets mij niet lui?

Het is een groot vooroordeel over de elektrische fiets; “Fietsen op een elektrische fiets maakt de gebruiker lui. Je hoeft zelf niks te doen en uiteindelijk zal je spierkracht dus alleen maar meer afnemen”. Dit is niet waar!

 

Als u steeds meer moeite begint te krijgen met fietsen, zal u de fiets vaker laten staan. Maar als u uw spieren te weinig gebruikt, zal uw spiermassa steeds verder afnemen. Dit maakt het probleem uiteindelijk alleen maar groter. 

 

Bij een elektrische fiets zal u wel degelijk zelf moeten trappen, alleen maakt de ondersteuning het gemakkelijker. U blijft dus wel in beweging. Daarnaast voorkomt u dat al uw energie in het fietsen gaat zitten en u de rest van de dag niets meer kan. 

 

U kunt dus gewoon lekker blijven fietsen wanneer u daar zin in heeft en het maakt u allesbehalve lui!

Waarom voor 2e hands elektrische fiets kiezen?

 

Als u eenmaal heeft besloten om een e-bike te gaan aanschaffen, heeft u nog een keuze te maken; nieuw of tweedehands?

 

Een tweedehands elektrische fiets heeft een aantal voordelen:

 • Veel voordeliger dan nieuw 
 • Duurzame keuze
 • Direct leverbaar

  De prijs zal voor veel mensen de doorslag geven om voor een tweedehands elektrische fiets te kiezen. Deze kan wel honderden euro’s goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. Maar het is ook nog eens duurzamer. U verlengt immers de levensduur van de fiets en er hoeft geen nieuw exemplaar gemaakt te worden. Zo bespaart u grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om een nieuwe elektrische fiets te maken. 

   

  Een ander groot voordeel is dat de fiets in principe direct leverbaar is, u heeft hem gelijk in huis. Dit is tegenstelling tot een nieuwe fiets. Want zeker in het huidige after-coronatijdperk, zijn de levertijden van fietsen enorm lang. Er zijn wachttijden van enkele weken, maar sommige fietsen hebben zelfs een wachttijd van (meer dan) een jaar!

  Nadelen tweedehands elektrische fiets

   

  Het klinkt dus als een verstandige keuze om een tweedehands elektrische fiets aan te schaffen. Echter is het wel heel belangrijk om goed op te letten wat u precies koopt. De fiets moet namelijk in een goede technische staat zijn. Zo heeft een van onze lezers helaas na één jaar al een nieuwe fiets aan moeten schaffen, omdat de accu slecht bleek te zijn en deze niet vervangbaar was. 

   

  Om dit te voorkomen ga ik u precies vertellen waar u op moet letten bij de aanschaf van een tweedehands e-bike.

  Tweedehands elektrische fiets kopen, waar op letten?

   

  Zoals al eerder benoemd is het onverstandig om zomaar even een tweedehands e-bike aan te schaffen. Naast het vinden van een model die bij u past, dient u ook heel goed te letten op de (technische) staat van de fiets. 

   

  Met tips en adviezen van onder anderen de ANWB en de Consumentenbond, vertel ik u waar u aan moet denken:

   

  Uw wensen en behoeften 

  Laten we beginnen met uw wensen en behoeften. Het is namelijk goed om eerst eens rustig rond te kijken naar wat voor soort elektrische fiets u zou willen. U kunt vragen naar de ervaringen van vrienden en familie of bijvoorbeeld gebruik maken van deze

  E-bike vergelijker van de ANWB.

   

  Denk hierbij aan:

  • Het merk
  • Een vaste of uitneembare accu
  • Type versnelling
  • Plek van de motor

   

  Heeft u bijvoorbeeld wel eens nagedacht over de voor- en nadelen van de plek van de motor? Misschien vindt u een tweedehands elektrische fiets met middenmotor wel erg fijn.

  Het verschilt per aanbieder hoeveel tweedehands e-bikes zij op dat moment hebben, dus in sommige gevallen is de keuze beperkt.

  Accu (het allerbelangrijkste!) 

  Het meest belangrijke van de elektrische fiets is natuurlijk de accu. Deze is bij een tweedehands e bike niet altijd meer in goede staat en vaak zelfs de reden dat de gebruikers afscheid van de fiets heeft genomen. De actieradius, de afstand die u kunt afleggen, loopt na verloop van jaren namelijk sterk terug. De mate van gebruik maar ook een val, warmte door de zon en vocht kunnen allemaal een negatief effect hebben op de accu. 

   

  De accu zegt dus veel over de staat van een tweedehands elektrische fiets en u dient zeker te zijn van een accu van goede kwaliteit.  

   

  Is de accu nog goed?

  • Schade aan de accu is een duidelijk signaal van een slechte accu. Deze kan zelfs voor kortsluiting met hoge steekvlammen zorgen
  • Als opladen van de accu langer duurt dan normaal, volledig opladen of het opladen zelfs helemaal niet meer lukt, is dit een teken dat de accu niet meer goed is 
  • Maak een proefrit met de fiets om de actieradius te na te gaan
  • Laat de accu testen door een fietsenwinkel. Zij kunnen vaak met behulp van een batterijtester of computer de accu doormeten. 
  • De kilometerstand en de leeftijd van de fiets zeggen vaak ook iets over de staat van de accu.

  Is de kwaliteit van de accu niet goed meer? Dit hoeft niet direct te betekenen dat u een andere fiets aan zal moeten schaffen. U kunt ook de accu vervangen of laten reviseren.

  Waar kan ik een tweedehands elektrische fiets kopen?

  Als u eenmaal besloten heeft om een tweedehands elektrische fiets aan te gaan schaffen, staat u voor de volgende keuze. Gaat u de e-bike bij een fietsenwinkel of bij een particulier kopen?

  Reviseren houdt in dat de accu en oplader gecontroleerd en vervolgens verbeterd worden. Dit is niet altijd een goede oplossing voor de lange termijn en helaas niet bij alle merken mogelijk, wel is het vaak de helft goedkoper dan het kopen van een nieuwe accu. 

   

  Het vervangen van de accu is even een investering, maar nog altijd veel goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. Stel u koopt een tweedehands elektrische fiets van 4 jaar oud voor € 450,- en vervangt de accu door een nieuw exemplaar van € 300,-. Dan heeft u voor € 750,- een tweedehands e bike waar u nog jaren mee vooruit kunt!

  Gewicht en afmetingen

  Kijk of de fiets goed bij u past. Zijn het stuur en de zadelpen nog goed te verstellen? En kunt u deze op uw maat afstellen? 

  Voel daarnaast ook goed of de fiets niet te zwaar is. Niet alleen met het parkeren van de fiets, maar ook door een stukje met de fiets aan de hand te lopen en natuurlijk zelf te fietsen. 

   

  Ook belangrijk; voelt u geen weerstand tijdens het fietsen zónder de elektrische ondersteuning?

  De banden en wielen 

  Kijk en voel de banden goed. De banden dienen nog profiel te hebben en mogen geen scheurtjes bevatten. Daarnaast moeten de spaken nog op spanning staan en mag er natuurlijk geen slag in het wiel zitten. Het kan zijn er zo’n lichte slag in zit dat u deze niet zo op het oog kunt zien. U kunt dit wel merken als u tijdens een fietsen een trilling voelt.

   

  De ketting

  Controleer de ketting. Til deze bij het achterste tandwiel even op en voel dat er niet te veel spelling op zit (ongeveer 3 millimeter). 

   

  Versnellingen

  Functioneren alle versnellingen nog goed? Is er geen slijtage opgetreden?

   

  Remmen

  Veiligheid mag niet ontbreken. Daarom is het nakijken en testen van de remmen nodig. Maak tijdens een proefrit een noodstop om ze te testen en let er goed op dat de remblokjes niet versleten zijn.

   

  Verlichting

  Loop na of alle verlichting nog functioneert. In principe is verlichting niet moeilijk te vervangen, maar bespreek dit dan wel met de verkoper; hoe wordt dit opgelost?

   

  Het uiterlijk

  Tenslotte moet u natuurlijk niet vergeten om naar het uiterlijk van de fiets te kijken. Niet alleen om te controleren of er veel roestvorming is, maar ook of de e-bike wel uw smaak is 😉

   

  Een proefrit

  Maak áltijd een proefrit. Zo kunt u alle bovengenoemde punten goed controleren en voelen of u de fiets wel echt fijn vindt fietsen. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

   

  Een rondje over de oprit van de fietsenwinkel is niet voldoende. Om de fiets écht goed te kunnen testen, zult u een lange proefrit moeten maken. Daarbij kunt u de actieradius van de accu nagaan, voelen of de fiets niet te zwaar fiets en bijvoorbeeld luisteren of de fiets eventuele vreemde geluiden maakt.

  Fietsenwinkel

  Particulier

  Voordelen

  De zoektocht is vaak makkelijker; u heeft meer keuze op één locatie

  Het is in principe altijd betrouwbaar en de verkoper heeft er veel verstand van

  Vaak krijgt u garantie 

  Een lagere verkoopprijs

  Er valt vaak makkelijker te onderhandelen over de prijs

  Nadelen

  De verkoopprijs ligt vaak hoger

  Over de prijs valt niet altijd te onderhandelen, de fietsenwinkel moet immers winst maken

  Het kan minder betrouwbaar zijn

  U heeft geen garantie 

   

  Als u de fiets via een particuliere verkoper wilt kopen, kunt u dat doen via Marktplaats, Facebook Marketplace, een bekende of via via. U kunt zelfs een oproepje doen op het mededelingenbord in de plaatselijke supermarkt of buurthuis. 

   

  Houdt er wel rekening mee dat een fietsenwinkel meestal veiliger is. Zij hebben de fiets nagelopen, kapotte onderdelen vervangen én geven u vaak ook nog eens garantie.  

  Vaak vergeten zaken: een gestolen fiets?

   

  Iets waar niet iedereen over nadenkt; bij het aanschaffen van een tweedehands fiets via een particulier, loopt u het risico om een gestolen fiets op de kop te tikken. Dit wilt u natuurlijk voorkomen! Lees daarom de volgende tips voordat u tot een aankoop overgaat:

   

  • Let altijd op eventuele verdachte zaken aan de fiets. Denk hierbij aan een onherkenbaar gemaakt framenummer of een slot waar geen sleutel voor is. 
  • Vraag de verkoper altijd om het framenummer en een eventuele aankoopbon.
  • Probeer een persoonlijk gesprek aan te knopen over de fiets; waar heeft hij/zij de fiets destijds gekocht, hoe is hij bevallen en waarom gaat hij nu weg? Als de verkoper hier niet direct antwoord op kan geven, vaag blijft of tegenstrijdige antwoorden geeft dan lijkt het niet helemaal goed te zitten. 
  • Let ook op eventuele verdachte zaken bij de aankoop of overdracht; wordt de afspraak (tijd, locatie etc.) een aantal keer gewijzigd? Spreekt u niet op een vreemde plek af? Is de verkoper bereid om zijn legitimatie te tonen aan u?
  • U kunt op www.rdw.nl controleren of de fiets geregistreerd staat als gestolen. Hierin staan alleen de fietsen geregistreerd waarvan er aangifte is gedaan, dus het is geen 100% garantie.

  Een tweedehands elektrische fiets? Wij vertellen waar u op moet letten

  Kosten tweedehands elektrische fiets

   

  De kosten van tweedehands elektrische fietsen verschillen enorm. Dit heeft alles te maken met het merk, de leeftijd en de technische staat van de fietsen. Tweedehandse e bikes zijn er al vanaf € 250,- en kunnen oplopen tot € 5.000,-. 

   

  Houdt hierbij wel rekening met de prijs/kwaliteitverhouding. Ziet u een voordelige tweedehands elektrische fiets voor € 300,-? Dan is de kans groot dat deze niet heel goed meer is en u hier niet lang meer mee kan doen. Op de lange termijn kan het u dus geld schelen door een tweedehands elektrische fiets te kiezen met een hogere aankoopprijs. Mits u hierbij natuurlijk wel op de belangrijke punten heeft gelet 😉

   

  Een tweedehands elektrische fiets kost gemiddeld € 800,-. 

   

  Vergoeding

  Een elektrische fiets wordt helaas zeer zelden vergoed. Wel kunt u dit natuurlijk altijd navragen bij uw zorgverzekering. Daarnaast zijn er soms andere mogelijkheden:

  • Gaat u de fiets gebruiken om naar uw werk te fietsen? 

  Dan kunt u mogelijk uw elektrische fiets vanuit het UWV vergoed krijgen. U kunt hierover informeren bij het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. 

   

  Ook hebben sommige werkgevers een ‘fietsplan’. Het Fietsplan is opgezet om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren. Werknemers krijgen dan de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een fiets aan te kunnen schaffen. Informeer naar de mogelijkheden bij uw werkgever. 

   

  • Heeft u de fiets voor privé gebruik, bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen? 

  In sommige situaties is een vergoeding voor uw elektrische fiets vanuit de Wmo mogelijk. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het Wmo loket (ook wel Zorg loket genoemd) van uw eigen gemeente beslist hierover. Ik raad u aan om met hen contact op te nemen en te overleggen wat er mogelijk is. 

   

  Overige kosten

  Waar u rekening mee dient te houden is dat een tweedehands elektrische fiets soms wel onderhoud en/of reparaties nodig heeft. Daarnaast zou u de fiets kunnen verzekeren tegen diefstal of schade. Let hierbij altijd goed op de voorwaarden, bijvoorbeeld of de accu ook meeverzekerd is. 

  U heeft nu meer kennis over de mogelijkheden en u weet waar u allemaal op moet letten als u een tweedehands elektrische fiets aan gaat schaffen. Vergeet niet om dit altijd goed te controleren en hier rustig om tijd voor te nemen. Maak geen overhaaste beslissingen. En vergeet nooit om een uitgebreide proefrit te doen. 

   

  En als u de fiets dan eenmaal heeft? Dan kunt u genieten van leuke fietsroutes!

   

  Heeft u nog tips voor het aanschaffen van een tweedehands elektrische fiets? Deel ze met ons en onze lezers via onze Facebookpagina.

  Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

   

  Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

   

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

   

  Nu in de verkoop voor € 9,95!

   

  Meer info

  Een tweedehands elektrische fiets? Wij vertellen waar u op moet letten
  >

  Cookiemelding


  Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

  Akkoord