fbpx

Maaltijdbox: welke is de beste (en lekkerste)?

Onderwerp: Gezondheid, Vitaal
26 februari 2021
Sacha van Andel

Er komen steeds meer aanbieders van maaltijdboxen op de markt. Ze worden steeds populairder, vooral in tijden waarin we niet zomaar naar de supermarkt meer kunnen gaan. Daarom gaan wij in dit blog langs alle voor- en nadelen van de maaltijdbox, de kosten, en de beste aanbieders.

Wat is een maaltijdbox?

 

Een maaltijdbox is een box (of een krat of papieren zakken) met daarin een recept en alle bijbehorende ingrediënten in de juiste hoeveelheden. Het wordt vaak bij de deur (contactloos) bezorgd. Een maaltijdbox wordt ook wel een foodbox genoemd. 

Wat zijn de voordelen?

 

Er zijn veel voordelen bij het koken uit een maaltijdbox. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

 

 • Het bespaart u tijd. De boodschappen worden bij u thuisbezorgt zonder dat u het huis uit hoeft. Dat bespaart u weer een tripje naar de supermarkt. Vooral in deze tijden met corona is dat erg fijn. Daarnaast hoeft u ook niet in de kookboeken te duiken en zijn de producten meestal al afgewogen. Bij sommige aanbieders, bijvoorbeeld HelloFresh, kunt u kiezen voor de quick & easy box met daarin alleen recepten die snel en makkelijk te maken zijn.
 • U hoeft niet te bedenken wat u gaat koken. Ik vind dat zelf altijd erg lastig, bedenken wat ik de hele week wil eten. Het is belangrijk om gevarieerd en gezond te eten, maar soms is de inspiratie er gewoon niet. Met een maaltijdbox kiest u uit een beperkt aantal recepten gebaseerd op uw dieetwensen of u laat zich verrassen!
 • U leert nieuwe recepten en nieuwe ingrediënten kennen. In de boxen zult u af en toe recepten of ingrediënten tegenkomen die u normaal nooit mee zou nemen uit de supermarkt, maar die u misschien juist erg lekker vindt! Denk aan vegetarische gerechten of een ingrediënt als parelgort. Zo kunt u uw voedsel-horizon verbreden.
 • U eet vanzelf gezond en gevarieerd. Wat voor box u ook kiest, hij zal altijd bomvol gezonde producten zitten. Zo krijgt u genoeg vitaminen, mineralen, en vezels binnen.
 • De familiebox maakt koken met de (klein)kinderen heel leuk. Sommige aanbieders hebben een familiebox beschikbaar. Deze boxen hebben vaak kindvriendelijke recepten die erg gezond zijn. Natuurlijk heeft u geen maaltijdbox nodig om gezellig te koken met uw kleinkinderen, maar het maakt het wel erg makkelijk!

En de nadelen?

Niets heeft alleen maar voordelen en dat geldt ook voor de maaltijdbox.

 

 • U heeft beperkte keuze uit recepten. U heeft vaak keuze uit 10 tot 20 recepten voor uw maaltijdbox(en), dit verschilt per aanbieder. Het aanbod wordt wel regelmatig vernieuwd. Als u kiest om zelf te koken, heeft u natuurlijk veel meer vrijheid. Dan kunt u recepten aanpassen naar uw eigen smaak en precies bepalen hoeveel u eet. In een maaltijdbox wordt dit vóór u bepaald. Daarnaast is er minder keuze aan recepten voor mensen met specifieke dieetwensen, zoals vegetariërs.
 • U bent duurder uit dan wanneer u zelf de boodschappen doet. Met een maaltijdbox bent u altijd duurder uit dan als u zelf dezelfde ingrediënten koopt in de supermarkt. U bespaart daarentegen wel tijd.
 • Niet álles zit in de box. De compleetheid van de box varieert een beetje per aanbieder. Bij sommige boxen moet u meer zelf toevoegen dan bij andere. De hoofdingrediënten zullen echter wel altijd in de box zitten. Het zijn eerder ingrediënten als zout, peper, olie en boter die u zelf in huis moet hebben.
 • U moet een (flexibel) abonnement nemen. Hoewel u de eerste box vaak abonnement-vrij kunt proberen, moet u voor verdere boxen wel een abonnement afsluiten. Dit abonnement is bij de meeste aanbieders per week opzegbaar. Als u dit echter vergeet, krijgt u alsnog een box waar u voor moet betalen.
 • U zit vast aan bepaalde bezorgdagen en tijdstippen. U moet thuis zijn als u box wordt afgeleverd zodat u deze kunt ontvangen. Wel is er bij de meeste aanbieders redelijke wat keuze uit bezorgmomenten. Bij sommige aanbieders (o.a. Ekomenu en De Krat) heeft u ook de mogelijkheid om uw box af te halen.

“Erg leuk om verrassende en nieuwe gerechten te krijgen. Opent mijn ogen weer naar nieuwe mogelijkheden en smaaksensaties.” – Allard, Den Haag

Waar moet ik op letten bij het uitzoeken van een maaltijdbox?

 

Met zoveel aanbieders van maaltijdboxen is het lastig om te weten welke de juiste is voor u. Om de keuze wat makkelijker te maken, is het belangrijk om te weten waar u op moet letten bij het uitzoeken van een maaltijdbox. Zo kunt u letten op het volgende:

 

 • Met hoeveel personen eet u?
  Niet alle aanbieders leveren boxen voor 1 persoon. Bij sommige aanbieders kunt u kiezen tussen 2 tot 6 personen, en bij andere van 1 tot 4 personen. Het is dus belangrijk om te kijken of de aanbieder voor u de juiste hoeveelheid eten kan leveren.

 • Heeft u dieetvoorkeuren?
  Als u vegetariër of veganist bent, of last heeft van voedselallergieën zoals lactose of noten, is het belangrijk om te kijken naar het aanbod aan recepten. Bij sommige aanbieders, zoals de Ekobox, kunt u allergieën of andere voorkeuren aangeven zoals eiwitrijk, lactosevrij, of koolhydraatbewust. Daarnaast hebben alle aanbieders wel vegetarische opties, maar veganistische opties worden al snel vergeten. Gelukkig bestaat er dan de VeganBox, de maaltijdbox voor veganisten!

 • Geeft u om biologische producten?
  Er zijn een aantal aanbieders van maaltijdboxen die specialiseren in biologische producten. Zo gebruikt De Krat veel lokale producten van Nederlandse telers en is de box van Ekomenu volledig biologisch.

Wat kost een maaltijdbox?

 

De eerste box

De eerste box kunt u bij vele aanbieders bestellen zonder dat u meteen een abonnement af hoeft te sluiten. Zo kunt u eerst uittesten of u het wel fijn vindt om met een maaltijdbox te koken. De eerste box kunt u vaak met wat korting bestellen, erg fijn!

 

Hoe duur is een maaltijdbox?

Maaltijdboxen werken met een abonnement die per week vaak via automatische incasso wordt afgeschreven. U betaalt elke week voor het aantal boxen dat u besteld heeft voor die week. Als u een week het abonnement op pauze heeft gezet, wordt er ook niets afgeschreven.

 

De boxen komt uit op ongeveer 5 euro per box. Bij bijna alle aanbieders moet u wel minimaal twee boxen per week afnemen tenzij uw abonnement op pauze staat. Verder komen er nog service kosten bij. Voor twee personen met drie boxen in de week komt het gemiddeld uit op 40 euro per week.

Het geld wordt vaak afgeschreven een aantal dagen voor uw bestelling, of een aantal dagen erna. Dit hangt af van uw aanbieder.

 

Zit ik nu vast aan het abonnement?

U zit absoluut niet vast aan het abonnement. Bij de meeste aanbieders is het abonnement per week opzegbaar. Daarnaast kunt u uw abonnement ook pauzeren als u een week of langer even geen box nodig heeft, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Kijk goed naar de voorwaarden!

Overzicht aanbieders

Hier hebben wij een overzicht van de grootste maaltijdbox aanbieders en hun belangrijkste eigenschappen. Zo hopen wij u alvast wat op weg te helpen in uw keuze.

 

  proefbox gratis bezorging aantal recepten per week aantal personen aantal dagen vegetarische opties? 100% biologisch? gluten- en zuivelarme opties?
HelloFresh ja ja 14 1-6 3-5 ja nee nee
Marley Spoon nee ja 20 2-4 2-5 ja nee ja
Ekomenu ja ja 20 1-4

3 of 4 

ja ja ja
De Krat ja ja 3 2-5 3 ja nee ja
Familiebox nee ja 12 2-5 2-4 ja nee nee
Veganbox nee ja 6 2-4 2-4 ja nee nee

Tot slot

 

De maaltijdbox is een handige manier om kook-inspiratie op te doen en tijd te besparen met de boodschappen. Het is eigenlijk elke week een cadeautje om uit te pakken en op te eten! Ons persoonlijke favoriet? Marley Spoon. Ze hebben heerlijke recepten en uitgebalanceerde menu’s. Binnenkort schrijven we meer over onze persoonlijke ervaring hierover.

 

Maakt u ook gebruik van een maaltijdbox-service of bijvoorbeeld Tafeltje-Dekje? Bevalt u dat goed? Laat het ons weten op onze facebookpagina!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.