Hoe Marie Kondo helpt om spullen met emotionele waarde op te ruimen

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning, Vitaal
6 april 2021
Sacha van Andel

Opruimen met Marie Kondo | Hoe vol zitten uw keukenkastjes? De schuur? De trapkast? De zolder? En niet te vergeten: kledingkasten en boekenkasten? Het kan misschien geen kwaad om eens rigoureus op te ruimen. En juist daar weet de Japanse Marie Kondo van alles vanaf. Ze schreef meerdere boeken over opruimen en haar speciale methode wordt over de hele wereld omarmd. 

 

Wij zocht uit hoe het precies werkt en zetten de beste opruimtips op een rij. Leest u me?

Wie is Marie Kondo?

 

Marie Kondo is een Japanse opruimadviseur. Haar boeken over opruimen zijn stuk voor stuk bestsellers geworden en vertaald in wel zevenentwintig talen, waaronder in het Nederlands: Opgeruimd. Ze geeft cursussen en lezingen over het weggooien en ordenen van spullen. Voor Marie Kondo is dit namelijk het uitgangspunt van innerlijke ordening. Pas als uw leefomgeving geordend is, kunt u ook van binnen alles goed op een rijtje zetten. Ze heeft inmiddels ook een Netflix-serie genaamd Tidying up with Marie Kondo (Opruimen met Marie Kondo).

 

Bekijk het boek van Marie Kondo hier

Marie Kondo tijdens een presentatie

Hoe werkt het?

 

De opruimmethode van Marie Kondo heet de Konmari-methode. Met deze methode organiseert u uw huis op basis van categorie in plaats van locatie. Er zijn vijf categorieën die u langsgaat in een bepaalde volgorde:

 • Kleding
  Ja echt álle kleding die u bezit! Van jassen tot schoenen tot skipakken tot zomerjurken, sokken, ondergoed en wat u nog maar meer kunt bedenken.
 • Boeken
  Mensen hebben – vaak zonder dat ze het echt weten – ontzettend veel boeken in huis. Boeken die een keer gelezen zijn en daarna nooit meer zijn opengeslagen. Of boeken die misschien zelfs nog nooit gelezen zijn. Of wat denkt u van kookboeken die nooit worden gebruikt? Ook hier kunnen er vaak een hoop van weg naar familie of de kringloop. En de boeken die u keer op keer leest? Die houdt u natuurlijk.
 • Papier
  Hoewel het niet veel ruimte inneemt, geeft het toch rust om al uw papieren eens goed door te nemen. Hierbij gaat het uiteraard ook om belastingpapieren, testamenten, verzekeringspapieren en alles wat belangrijk is. Maar ook over oude liefdesbrieven, tijdschriften, noem maar op. 
 • Komono
  Dit is eigenlijk de ‘overige’ categorie, waarbij alles hoort wat geen boek, kleding, papier, of sentimenteel voorwerp is. Vaak zijn het spullen die in de keuken, berging of garage staan. 
 • Sentimentele voorwerpen
  Deze zijn vaak het lastigste te ordenen dus deze bewaren we voor het laatst.

Het opruimen begint

 

Alles op 1 hoop

De opruimmethode van Marie Kondo is redelijk simpel. U pakt van een categorie alles bij elkaar. Zo gooit u bijvoorbeeld al uw kleding op een hoop. Écht alles.

 

Maakt het u blij of niet?

Daarna gaat u stuk voor stuk langs of het kledingstuk u nog gelukkig maakt. Doet het dat niet? Dan bedankt u het voorwerp voor zijn dienst en daarna doet u het weg. Vooral dat bedanken maakt het makkelijker om dingen weg te doen heb ik gemerkt. 

 

Opnieuw opbergen

Na dit proces gaat u alles wat u wilt houden weer opruimen. Het belangrijkste hierbij is dat u alles een eigen plekje geeft. Zo weet u altijd waar u iets kunt vinden en waar u het daarna weer terug kan leggen. Zo blijft uw huis netjes.

 

Voorbeeld van opruimen volgens Marie Kondo

Hieronder gaat een redacteur van een Belgisch modetijdschrift haar kast opruimen én haar kleding opvouwen volgens de Konmari-methode. Leuk voorbeeld!

Gaat u ook aan de slag met de Konmari-methode?

 

Met de Konmari-methode weet u precies wat u allemaal in huis heeft. U gaat ieder object langs en beoordeelt of u het nog nodig heeft en of het u gelukkig maakt. Op deze manier kunt u een hoop ruimte creëren in uw huis en leert u weer te waarderen wat u allemaal heeft. Misschien vindt u nog wel mooie oude foto’s die nu eindelijk een lijstje krijgen? Na het hele proces eindigt u met een opgeruimd en beter geordend huis. Dat geeft rust, en rust is iets wat iedereen wel kan gebruiken in deze tijden. 

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.