Gestructureerd opruimen met Marie Kondo – zo werkt het

Onderwerp: Activiteiten, Sociaal
28 juli 2020
Sacha van Andel

Dit blog schrijven was lastiger dan ik dacht. Elke keer was ik afgeleid en ging ik weer een stukje van mijn kamer opruimen. Ik ga namelijk binnenkort verhuizen, dus ik wil zoveel mogelijk spullen weggooien die ik toch niet meer gebruik of, zoals Marie Kondo zou zeggen, de spullen weggooien waar ik niet gelukkig van word.

Marie Kondo? vraagt u zich misschien af, en wat heeft ze met opruimen te maken? Dit zal ik u allemaal uitleggen in dit blog. Nu we gedwongen meer thuis zitten, geeft ons dat de perfecte kans om het huis eens volledig op te ruimen. Marie Kondo’s rigoureuze wijze van opruimen geeft ons iets om te doen en heeft geweldige resultaten!

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is een Japanse opruimadviseur. Haar boeken over opruimen zijn stuk voor stuk bestsellers geworden en vertaald in wel zevenentwintig talen, waaronder in het Nederlands. Ze geeft cursussen en lezingen over het weggooien en ordenen van spullen. Voor Marie Kondo is dit namelijk het uitgangspunt van innerlijke ordening. Pas als uw leefomgeving geordend is, kunt u ook van binnen alles goed op een rijtje zetten. Ze heeft inmiddels ook een Netflix-serie genaamd Tidying up with Marie Kondo (Opruimen met Marie Kondo).

marie kondo speaking
Marie Kondo aan het woord tijdens een lezing.

Hoe werkt het?

De opruimmethode van Marie Kondo heet de Konmari-methode. Met deze methode organiseert u uw huis op basis van categorie in plaats van locatie. Er zijn vijf categorieën die u langsgaat in een bepaalde volgorde:

 • Kleding
  Ja echt alle kleding die u bezit!
 • Boeken
  Ook hier kunnen er vaak wel een paar van weg naar familie of de kringloop.
 • Papier
  Hoewel het niet veel ruimte inneemt, geeft het toch rust om al uw papieren eens goed door te nemen.
 • Komono
  Dit is eigenlijk de ‘overige’ categorie, waarbij alles hoort wat geen boek, kleding, papier, of sentimenteel voorwerp is.
 • Sentimentele voorwerpen
  Deze zijn vaak het lastigste te ordenen dus deze bewaren we voor het laatst.

De methode is redelijk simpel. U pakt van een categorie alles bij elkaar. Zo gooit u bijvoorbeeld al uw kleding op een hoop. Écht alles. Daarna gaat u stuk voor stuk langs of het kledingstuk u nog gelukkig maakt. Doet het dat niet? Dan doet u het weg. Na dit proces gaat u alles wat u wilt houden weer opruimen. Het belangrijkste hierbij is dat u alles een eigen plekje geeft. Zo weet u altijd waar u iets kunt vinden en waar u het daarna weer terug kan leggen. Zo blijft uw huis opgeruimd.

Hieronder gaat een redacteur van een Belgisch modetijdschrift haar kast opruimen én haar kleding opvouwen volgens de Konmari-methode. Leuk voorbeeld!

Voorproefje

Nu ik thuis aan het werk ben zit ik veel vaker achter mijn bureau en merk ik dat ik naast twee overvolle en ongeorganiseerde schapjes in mijn kast zit. Nu was dit natuurlijk dé gelegenheid om de Konmari-methode uit te proberen. Ik heb alles op een grote hoop gegooid, uitgezocht wat ik wel en niet wilde houden, en het daarna helemaal opnieuw ingericht. Het was even werk maar ik ben enorm blij met het resultaat! Hierbij de fotos:

marie kondo konmari
Voor
marie kondo kommari
Na!

Gaat u ook aan de slag met de Konmari-methode?

Met de Konmari-methode weet u precies wat u allemaal in huis heeft. U gaat ieder object langs en beoordeeld of u het nog nodig heeft en of het u gelukkig maakt. Op deze manier kunt u een hoop ruimte creëren in uw huis en leert u weer te waarderen wat u allemaal heeft. Misschien vindt u nog wel mooie oude foto’s die nu eindelijk een lijstje krijgen? Na het hele proces eindigt u met een opgeruimd en beter geordend huis. Dat geeft rust, en rust is iets wat iedereen wel kan gebruiken in deze tijden.

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!