Kalenderklok: echt zo handig?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Woonkamer
13 januari 2021
Sharon Kok

Een kalenderklok kopen, heeft u er wel eens over nagedacht? 

 

Vaak worden ze gebruikt wanneer mensen niet meer zo goed weten welke dag het is, maar eigenlijk is een kalenderklok voor veel meer mensen handig. Zo zijn veel klokken bijvoorbeeld ideaal bij slechtziendheid. En hoe handig is het als u het nogal druk heeft en de klok u aan uw afspraken herinnert? 

 

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende soorten kalenderklokken te koop zijn, ieder met zijn eigen voor- en nadelen, heb ik de handigste van 2021 op een rij gezet! 

 

Wat is een kalenderklok?

Een kalenderklok is een klok die naast de tijd extra informatie geeft zoals de datum, de dag en het dagdeel. De klok heeft extra grote letters en wordt ook wel een seniorenklok, dementieklok of alzheimerklok genoemd.

 

Waarom een kalenderklok?

In de eerste instantie is het een handig hulpmiddel; u ziet in één oogopslag heel overzichtelijk de tijd, dag en datum. Bij sommige kalenderklokken ziet u zelfs uw afspraak van die dag, makkelijk toch?

 

Er zijn verschillende uitvoeringen. Zo kunt u kiezen voor een digitale kalenderklok of voor de analoge versie. Net wat u mooi vindt.

 

Daarnaast bestaan er klokken met een wekkerfunctie of een met een extra optie voor slechtziendheid. Kalenderklokken hebben altijd grote letters en cijfers, maar bij deze klok zorgen contrastkleuren (zoals een zwarte achtergrond met gele tekst) voor een betere leesbaarheid.

 

De handigheden van een kalenderklok:

 • In één oogopslag weet u de datum, tijd en het dagdeel
 • Grote letters voor goede zichtbaarheid

De handigste van 2021!

Omdat er zoveel verschillende soorten kalenderklokken zijn, heb ik de handigste van 2019 hieronder op een rij gezet. Inclusief prijzen, voor- en nadelen.

 

Geemarc VISO10 Digitale Kalenderklok Houtlook

+/- € 60,-

 

kalenderklok geemarc

 

Deze kalenderklok van Geemarc is vrij simpel, maar wel met een prachtig uiterlijk. De klok heeft een rand van donker hout en is geschikt voor op tafel of om aan de wand op te hangen.

 

Heeft u geen zin in gedoe met de zomer- en wintertijd? Dan is deze klok ideaal! De Geemarc VISO10 is namelijk radiografisch. Dat betekent dat de tijd altijd exact klopt, omdat die via een zendmast wordt gestuurd.

 

Daarnaast is de klok in verschillende talen, tijdzones en weergaves in te stellen.

Wat wel wat minder is aan deze klok; hij geeft geen licht in het donker en geeft geen dagdelen aan.

 

Voordelen

 • Radiografisch (dus de tijd klopt altijd
 • Mooi uiterlijk
 • Geschikt voor tafel- of wandmontage
 • Talen en tijdzones instelbaar
 • 12- of 24-uurs weergave beschikbaar

 

Nadelen

 • Geeft geen licht in het donker
 • Geeft geen dagdeel aan

BBrain – Family G2 Intractieve Kalenderklok

+/- € 199,-

 

kalenderklok

 

Deze klok is de interactieve variant van de kalenderklokken van BBrain.

 

Deze klok is op afstand te besturen via de bijgeleverde applicatie. Zo kunnen uw naasten en verzorgers foto’s, berichten en afspraken naar uw klok sturen. Die worden automatisch in de dagagenda gezet. Voor al uw afspraken kunt u herinneringen instellen. 

 

Een leuk extraatje is dat bij deze klok mogelijk is om foto’s en berichten te ontvangen. En het is mogelijk om met de klok de beeldbellen. Zo mist u geen dierbare momenten meer van uw naasten.

 

Om deze functies te kunnen gebruiken moet u een abonnement afsluiten. De eerste maand betaald u € 1,-. Daarna zijn de kosten afhankelijk van het abonnement dat u kiest.

 

Er bestaat ook een passieve variant, de BBrain Family D2, voor mensen met dementie. De Family G2 kan eventueel worden omgezet naar de D2 variant.

 

Voordelen

 • Tijdsweergave kan zowel analoog als digitaal
 • Met uitspreekfunctie (speciaal voor slechtzienden)
 • Eenvoudige bediening
 • Op afstand te besturen
 • Beeldbelfunctie
 • Automatisch van zomer- naar wintertijd
 • Geen wifi nodig, er kan een simkaart in
 • Kan worden omgeschakeld naar de dementievriendelijke variant

 

Nadelen

 • Abonnement nodig voor gebruik van de meeste functie
 • Alleen in wit verkrijgbaar

DayClock Plus 7 – Kalenderklok met agendafunctie

+/- € 180,-

 

kalenderklok dayclock

 

Wauw! Deze kalenderklok van DayClock maakt het mogelijk om al uw agendapunten mét afbeeldingen op de klok weer te geven (op het door u aangegeven tijdstip). Zo vergeet u nooit meer een doktersafspraak of verjaardag. Ook kunt u hierdoor zelf uw afspraken volgen en bent u minder afhankelijk van de mensen om u heen.

 

Leuk is bovendien dien dat u kunt kiezen voor een digitale of analoge weergave van de tijd.

 

Nadelig is dat voor de agendameldingen een wifiverbinding en abonnement nodig is. Het abonnement krijgt u het eerste halfjaar gratis en daarna voor 3 euro per maand. Vervolgens kunt u wel onbeperkt berichten en afbeeldingen op de kalenderklok tonen.

 

De DayClock Plus 7 is niet op te hangen aan de wand, maar alleen geschikt om op tafel of een dressoir te plaatsen.

 

Voordelen

 • Weergave van de tijd kan zowel digitaal als analoog
 • Mooi design

 

Nadelen

 • Verbinding met wifi nodig voor agendameldingen
 • Abonnement nodig voor agendameldingen
 • De klok is niet op te hangen aan de wand

 

Conclusie

 

Zo dat waren ze, de handigste kalenderklokken van 2021. Zoals u heeft kunnen lezen zijn er verschillende uitvoeringen; ieder met zijn eigen extra functies. Zo kunt u kiezen voor een agendafunctie of bijvoorbeeld een slechtziendheidsfunctie. Daarnaast zijn kalenderklokken er in diverse prijsklassen. Kortom: genoeg keuze!

 

Wat is voor u een onmisbare functie op een kalenderklok? Laat het ons weten via onze Facebookpagina. 

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.