Is uw kleding al duurzaam?

Onderwerp: Vitaal, Bespaartips
Laatst geupdate: 24 februari 2022
Langer thuis in huis

Duurzaamheid is een belangrijk thema. Het komt voor bij woningen, bij bouwmaterialen, bij speelgoed en zelfs bij voeding. Toch is er een branche duurzaamheid nog niet zo’n gemeengoed is. Hebt u al eens nagedacht over uw kleding? Is uw kleding al duurzaam?

In samenwerking met Bamigo.

Wat is duurzame kleding?

 

Er zijn twee soorten van duurzaamheid. In het eerste geval betekent duurzaam: “robuust en met een lange levensduur”. In het tweede geval betekent duurzaam: “weinig belastend voor het milieu en de menselijke omstandigheden”. Bij kleding is het natuurlijk fijn als die in beide aspecten duurzaam is. De kleding gaat dan lang mee en is bovendien op milieuvriendelijke manier gemaakt.

Bamboe is milieuvriendelijker dan katoen

 

Kleding bestaat vaak uit katoen. Katoen is echter wel sterk, maar ook erg belastend voor het milieu. Er zijn grote gebieden nodig om katoenplanten op te kweken, de planten hebben veel water nodig en het is een zeer arbeidsintensief product. Daarom wordt steeds meer gezocht naar andere grondstoffen. Bamboe is er daar een van. Bamboe is een taaie, keiharde grassoort dat snel groeit. De stengels kunnen worden fijngemalen tot vezels, die net als katoen geweven kunnen worden. Bamboe lijkt daarom een duurzamere grondstof dan katoen te zijn.

bamboe kleding is duurzaam

Prettige eigenschappen van bamboe onderkleding

 

Bamboe wordt dan ook steeds meer gebruikt als grondstof voor kleding. Dit geldt met name voor ondergoed, zoals boxershorts en hemden. Maar ook bamboe t-shirts worden steeds populairder. Bamboe is als grondstof duurzamer dan katoen. Maar hoe staat het eigenlijk met de producten? Een van de belangrijkste redenen dat bamboe kleding populair is, is vanwege de vochtopname. Bamboe kan veel meer vocht opnemen dan katoen. Het laat dat vocht ook gemakkelijk weer los bij het drogen. Met name in zweterige omstandigheden, bijvoorbeeld als het heet is, is dat natuurlijk ideaal. Hebt u snel last van zweetvoeten? Dan zijn bamboe sokken extra prettig omdat ze uw voeten droog houden en de geur beperken.

Werkomstandigheden bij het maken van kleding

 

Er is nog een aspect dat meespeelt bij duurzaamheid. U wilt natuurlijk dat uw kleding niet alleen milieuvriendelijk gemaakt wordt, u wilt ook zeker weten dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. In de katoenindustrie is dat niet het geval. Vaak werken de mensen tijdens de katoenoogst meer dan 60 uur per week voor een hongerloontje. Ook in de verwerking van katoen gaat het vaak mis en zijn er schrijnende werkomstandigheden. Dat is bij bamboe kleding anders. Omdat de kleding relatief recent is bedacht, zijn de fabrieken en werkmethodes modern. Bovendien wordt er goed gelet op de werkomstandigheden van de werknemers.

 

Bamboe (onder)kleding is in vele opzichten duurzamer dan de meeste andere kledingsoorten. Het is milieuvriendelijk, omdat het veel minder schade aanricht dan bijvoorbeeld katoen verbouwen. Het is bovendien prettig om te dragen en de stof is sterk en robuust. Het wordt dan ook veel als ondergoed en als slaapkleding gebruikt. Daarnaast wordt er goed gelet op de werkomstandigheden van de mensen die de kleding maken. Bamboe kleding is momenteel de duurzaamste kledingsoort die wijd verkrijgbaar is. Is uw kleding al duurzaam?

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Is uw kleding al duurzaam?