Onderzoek: huisdier vermindert eenzaamheid en klachten bij ouderen

Onderwerp: Vrije tijd, Eenzaamheid
Laatst geupdate: 6 oktober 2021
Langer thuis in huis

Veel ouderen in Nederland krijgen er mee te maken: gevoelens van eenzaamheid. Verhalen waar ouderen slechts één gesprek in de maand hebben zijn vaker de norm dan de uitzondering. Voor veel mensen is het gebrek aan sociaal contact een drempel om wat vaker met andere mensen contact te zoeken. Angstige gevoelens worden daardoor alleen maar erger, wat ook kan leiden dat mensen veel sneller in een sociaal isolement komen.

 

Onderzoeken wijzen op verschillende oplossingen voor dit probleem. Eén manier om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden en wat vaker naar buiten te laten gaan is door een huisdier aan te schaffen. Uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Florida en Rochester Universiteit blijkt dat ouderen door huisdieren leren om sociale contacten aan te gaan en dat het geluksniveau in alle opzichten stijgt. 

Huisdieren verminderen eenzaamheid én gezondheidsklachten

 

Iedereen die een hond of een kat in huis heeft weet dat een huisdier dominant aanwezig kan zijn.  Vaak vragen ze veel aandacht als ze willen spelen of eten willen. In een stil huis, waar iemand alleen woont, kan dit gedrag in het begin best even wennen zijn. Toch blijkt dit gedrag positieve effecten te hebben, aangezien een huis waar bewegelijkheid is veel vertrouwder voelt dan een huis waar het volledig stil is.

 

Het onderzoek van de wetenschappers van Florida University en Rochester University wijst uit dat mensen met een huisdier ongeveer 36% minder kans hadden om eenzaam te worden, en meer geluksgevoelens hadden dan mensen zonder een huisdier. Daarnaast zorgen huisdieren ervoor dat mensen wat extraverter worden en meer zin krijgen om sociale contacten aan te gaan, waardoor mensen sneller uit hun veilige omgeving komen en minder snel thuis blijven zitten.

 

Verder zorgt een huisdier er ook voor voordelen op het gebied van gezondheid. Zo gaat het stressniveau omlaag bij het verzorgen van een huisdier en helpt het huisdier bij het stimuleren van beweging. Een ander onderzoek in de wetenschappelijke uitgave Anthrozoös uit dat de vitaliteit van de hersenen beter worden door de verzorging van een huisdier. Zo kunnen ouderen met huisdieren veel beter concentreren op handelingen en details onthouden. Ook hebben mensen met dementie veel profijt van een huisdier, aangezien dieren bepaalde delen in de hersenen stimuleren die alertheid stimuleren.

 

Onderzoek: huisdier vermindert eenzaamheid en klachten bij ouderen

Moeite met bewegen? 

 

Voor veel ouderen met lichamelijke klachten kan het wellicht moeilijk zijn om voor een huisdier te zorgen. Een hond uitlaten gaat nou eenmaal wat lastiger als er ook gebruikt moet worden gemaakt van een rollator. Gelukkig zijn er op veel plekken vrijwilligers aanwezig die dolgraag wat meer tijd zouden willen doorbrengen met een hond of een kat.

 

Hiervoor zijn handige websites beschikbaar die je kunt raadplegen om gekoppeld te worden aan een geïnteresseerde. Kijk bijvoorbeeld op de website van hondjeuitlaten.nl of vrijwilligersorganisaties zoals Hulp in Praktijk of Stichting Humanitas. Zo kunt je gelijk ook nieuwe mensen ontmoeten die, net als jij, ook veel van dieren houden.

 

De dierenbescherming biedt sinds een aantal jaar ook Dierenbuddies, vrijwilligers die u gratis kunnen helpen bij de verzorging van uw dier. Lees er meer over in ons artikel.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Onderzoek: huisdier vermindert eenzaamheid en klachten bij ouderen