Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy’s kunnen u helpen!

Onderwerp: Hulp, Zorg aan huis
Laatst geupdate: 26 oktober 2021
Carmen van Andel

Een huisdier brengt een hoop gezelligheid, maar er kan een tijd of moment komen dat u de zorg niet zo goed meer aankunt. Het uitlaten, het halen van de brokjes of het onderhouden van de kattenbak wordt teveel. Maar ja, uw wilt uw huisdier ook niet zomaar weg doen! Dat is niet fijn voor de mens die veel steun heeft aan een huisdier, maar het is ook niet fijn voor het dier zelf.

 

De Dierenbescherming heeft een plan waardoor u uw huisdier kunt houden: Dierenbuddy’s. Dat zijn vrijwilligers die u komen helpen met de verzorging. Mooi!

Wat is Dierenbuddy?

 

De vrijwilligers van Dierenbuddy helpen senioren of chronisch zieken met weinig sociale contacten die niet meer goed voor hun huisdier kunnen zorgen. Ze helpen direct op uw thuisadres of in een zorginstelling, mits daar dieren zijn toegestaan. Op deze manier kunt u zolang mogelijk genieten van uw huisdier. Het is volledig gratis.

Wat doet Dierenbuddy?

De vrijwilliger komt één of meerdere dagen per week. Het gaat voornamelijk om praktische hulp. Zo kunt u verwachten dat uw dierenbuddy: 

 

  • Het verblijf van uw vogel of knaagdier schoonmaakt
  • De kattenbak leeg schept
  • Een grote wandeling maakt met de hond
  • Naar de dierenarts gaat indien nodig
  • U helpt bij het zoeken van een nieuw thuis op het moment dat het echt nodig is
Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!

Succes

 

Het dierenbuddy-project is in 2018 begonnen in Amsterdam en is daar al zeer succesvol, zegt Jan Jolij van de Dierenbescherming in 2019 tegen het Algemeen Dagblad.

 

“Daar hebben we nu tussen de 30 en 40 adressen. Er is echt veel behoefte aan. De verwachting is dat dit in Rotterdam hetzelfde zal zijn”.

 

Inmiddels zijn de Dierenbuddy’s in wel 13 gemeenten te vinden: Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Enschede, Gooise Meren, Gouda, Haarlem, Hoorn, Purmerend, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad.

Aandacht voor mens en dier

 

Het mooie van het buddyproject is dat het op voor alle betrokken partijen een positief effect heeft.

 

  • De huisdieren kunnen thuis blijven wonen.
  • De senioren kunnen hun huisdier houden.
  • De buddy kan tijd doorbrengen met een huisdier, ook al kunnen ze er zelf geen een houden.

 

Bovendien vindt de Dierenbescherming het belangrijk dat de buddy ook aandacht heeft voor de eigenaar.

 

“We willen niet dat de vrijwilliger binnenkomt, zijn klus klaart en weggaat. Aandacht voor de bewoner is net zo belangrijk als aandacht voor het dier”, aldus Jolij.

 

Tegelijkertijd zijn de dierenbuddy’s geen huisvrienden die alles doen. Hen wordt dan ook geleerd om goed hun grenzen te bewaken. Wanneer het baasje het echt niet meer kan, wordt er gezorgd dat het dier op een goede plek terechtkomt.

Heeft u een Dierenbuddy nodig?

 

Bekijk in het onderstaande schema of u een Dierenbuddy kunt aanvragen. Komt u in aanmerking voor een Dierenbuddy en wilt u zich aanmelden? Stuur dan een email naar [email protected]

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!
Afbeelding via dierenbescherming.nl

Wilt u graag Dierenbuddy worden?

 

Bekijk in het onderstaande schema of u in aanmerking komt. Zo ja? Stuur dan een mail naar [email protected]

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!
Afbeelding via dierenbescherming.nl
Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info