Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy’s kunnen u helpen!

Onderwerp: Hulp, Zorg aan huis
Laatst geupdate: 22 december 2022
Carmen van Andel

Een huisdier brengt een hoop gezelligheid, maar er kan een tijd of moment komen dat u de zorg niet zo goed meer aankunt. Het uitlaten, het halen van de brokjes of het onderhouden van de kattenbak wordt teveel. Maar ja, uw wilt uw huisdier ook niet zomaar weg doen! Dat is niet fijn voor de mens die veel steun heeft aan een huisdier, maar het is ook niet fijn voor het dier zelf.

 

De Dierenbescherming heeft een plan waardoor u uw huisdier kunt houden: Dierenbuddy’s. Dat zijn vrijwilligers die u komen helpen met de verzorging. Mooi!

 


Dit artikel is inhoudelijk gecontroleerd door Elvira Beckmann, kwartiermaker van het project Dierenbuddy.

Wat is Dierenbuddy?

 

De vrijwilligers van Dierenbuddy helpen senioren of chronisch zieken met weinig sociale contacten die niet meer goed voor hun huisdier kunnen zorgen. Ze helpen direct op uw thuisadres of in een zorginstelling, mits daar dieren zijn toegestaan. Op deze manier kunt u zolang mogelijk genieten van uw huisdier. Het is volledig gratis.

 

Wat doet Dierenbuddy?

De vrijwilliger komt één of meerdere dagen per week. Het gaat voornamelijk om praktische hulp. Zo kunt u verwachten dat uw dierenbuddy: 

 

  • Het verblijf van uw vogel of knaagdier schoonmaakt
  • De kattenbak leeg schept
  • Een grote wandeling maakt met de hond
  • Naar de dierenarts gaat indien nodig
  • U helpt bij het zoeken van een nieuw thuis op het moment dat het echt nodig is
Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!

Succes

 

Het dierenbuddy-project is in 2009 begonnen in Utrecht en is daar al zeer succesvol, Sinds 2019 is het project een vast onderdeel van de Dierenbescherming. Er zijn in 2022 maar liefst 300 hulpvragen geholpen met 381 dieren. 

 

Inmiddels zijn de Dierenbuddy’s in wel 25 gemeenten te vinden: Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Barneveld, De Bilt, Den Haag, Delft, Enschede, Gooise Meren, Gouda, Groningen, Haarlem, Hellendoorn, Nieuwegein, Nijmegen, Purmerend, Ridderkerk, Rijssen Holten, Rotterdam, Utrecht en Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

Aandacht voor mens en dier

 

Het mooie van het buddyproject is dat het op voor alle betrokken partijen een positief effect heeft.

  • De huisdieren kunnen thuis blijven wonen.
  • De senioren kunnen hun huisdier houden.
  • De buddy kan tijd doorbrengen met een huisdier, ook al kunnen ze er zelf geen een houden.

 

Bovendien vindt de Dierenbescherming het belangrijk dat de buddy ook aandacht heeft voor de eigenaar. Tegelijkertijd zijn de dierenbuddy’s geen huisvrienden die alles doen. Hen wordt dan ook geleerd om goed hun grenzen te bewaken. Wanneer het baasje het echt niet meer kan, wordt er gezorgd dat het huisdier op een goede plek terechtkomt.

Heeft u een Dierenbuddy nodig?

 

Bekijk in het onderstaande schema of u een Dierenbuddy kunt aanvragen. Komt u in aanmerking voor een Dierenbuddy en wilt u zich aanmelden? Stuur dan een email naar dierenbuddy@dierenbescherming.nl

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!
Afbeelding via dierenbescherming.nl

Wilt u graag Dierenbuddy worden?

 

Bekijk in het onderstaande schema of u in aanmerking komt. Zo ja? Stuur dan een mail naar dierenbuddy@dierenbescherming.nl

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!
Afbeelding via dierenbescherming.nl

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Is de zorg voor uw huisdier lastig? Dierenbuddy's kunnen u helpen!