Hoe werkt Spotify?

Een rustige jazz afspeellijst op de zondagochtend of een vrolijk nummer tijdens het koken, Spotify geeft u de mogelijkheid om overal naar uw favoriete nummers te kunnen luisteren. Spotify is een streamingsdienst, dat betekent dat u de muziek luistert via internet. Waar en wanneer u maar wenst.

 

In dit artikel vertel ik u alles wat u over Spotify moet weten. Hoe werkt het precies? En is het eigenlijk gratis?

 

[lwptoc]

[the_ad_group id=”173″]

Wat is Spotify?

 

Spotify is een streamingsdienst waarmee u kunt luisteren naar muziek en podcasts. Net als Instagram is Spotify een gratis app voor op uw telefoon en tablet. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om Spotify te gebruiken op uw computer.

 

Spotify is een gratis dienst, maar u dient wel een account aan te maken. Ook is het mogelijk om een betaald abonnement te nemen. U heeft dan veel meer mogelijkheden en functies.

 

Podcast? Wat is dat?

Spotify is niet alleen handig voor muziek, maar ook voor podcasts. Een podcast is een audioprogramma waarin mensen samen praten over een bepaald onderwerp. Verder kunnen er interviews zijn of bijvoorbeeld cabaretshows. Er zijn podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals sport, koken, politiek, gezondheid, hobby’s; u kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een podcast over.

 

Het lijkt een beetje op een radio-uitzending, maar het verschil is dat u zelf op ieder moment een aflevering kunt afspelen die u interesseert. Erg leuk om eens te luisteren via Spotify. Persoonlijk ben ik er gek op!

Download Spotify

 

Spotify kan als programma of app gebruikt of middels de webplayer van Spotify. Om Spotify als programma of app te kunnen gebruiken, dient u het (gratis) te downloaden. Dit kan als programma op uw computer of laptop, of als app op uw telefoon of tablet.

 

Het installeren van de app werkt als volgt:

 

 

Heeft u een iPhone of iPad?

Heeft u een Android telefoon of tablet?

1

Open de App Store

Open de Play Store

2

Tik rechts onderin op het vergrootglas

Tik bovenin op de zoekbalk en type daar ‘Spotify’ in

3

Tik bovenin op het grijze balkje en type daar ‘Spotify’

Klik nu de juiste app aan en klik op ‘Installeren’

4

Klik op de juiste app en klik daarnaast op ‘Download’

 

 

Het downloaden van het programma kan op de officiële Spotify website: www.spotify.com/nl/download/

 

Spotify web player

 

Wilt u Spotify liever niet downloaden, maar gewoon als website gebruiken? Dat is mogelijk via de Spotify web player. U gaat dan naar deze website: www.open.spotify.com

 

Daar kunt u een account aanmaken en/of inloggen. De website is vervolgens op dezelfde manier te gebruiken als de app.

Hoe werkt Spotify?

 

Ik laat u stap voor stap zien hoe Spotify werkt. De screenshots zijn genomen van een computer. Op uw telefoon of tablet zat het er dus anders uitzien.

 

1. Home

U komt eerst terecht op de homepage. Hier ziet u nieuw uitgekomen nummers of bijvoorbeeld populaire afspeellijsten. Verder is de homepage gepersonaliseerd. Dat betekent dat u een aantal van uw eigen liedjes en afspeellijsten ziet. Daarnaast staan er ook nummers die Spotify u aanraadt, naar aanleiding van uw eigen ‘luistergedrag’.

 

Links ziet u het menu: home, zoeken en bibliotheek.

spotify home

2. Zoeken

Als u links op ‘Zoeken’ klikt (met het vergrootglas icoontje), kunt u naar nummers, afspeellijsten, artiesten of podcasts zoeken. Dat kunt u doen door iets in te typen in het zoekbalkje bovenaan, maar u kunt ook gebruik maken van de filters.

 

Scrol onder het kopje ‘Alles doorzoeken’ door de onderwerpen die u interessant vindt. Spotify heeft namelijk heel veel ‘kant en klare’ lijsten. Zo kunt u onder het kopje ‘Jazz’ bijvoorbeeld de afspeellijst ‘Jazz Classics’ vinden. Ook kunt u kiezen voor een bepaalde sfeer, genre, stemming of een moment. Denk aan;

 

 • Candle Light Diner
 • Spanish Tapas Bar
 • Songs to Sing in the Shower
 • Peaceful Piano
 • Christmas Hits

 

Persoonlijk vind ik de filters en lijsten van Spotify heel fijn. Als ik zelf even geen leuke liedjes weet, klik ik daar gewoon op de sfeer die ik zoek.

 

spotify zoeken

3. Bibliotheek

In de bibliotheek staan de nummers, afspeellijsten en podcasts die u zelf opgeslagen heeft. Via het vergrootglas icoontje rechts bovenin kunt u hier tussen zoeken.

 

Onder bibliotheek zit u ‘Playlist maken’.  Op telefoon of tablet kunt u op het + teken rechtsboven klikken. U maakt de naam aan (bijvoorbeeld ‘Achtergrondmuziek’ of ‘Verjaardag’) en klikt dan op aanmaken. Vervolgens kunt u nummers toevoegen. U kunt deze zelf opzoeken, maar u kunt ook gebruik maken van de voorgestelde nummers. Om muziek toe te voegen klikt u op het ‘plusje’ naast het nummer.

 

spotify afspeellijst

4. Nummers afspelen

Als u een liedje heeft aangeklikt, heeft u ook allerlei opties. Dit is wat u ziet:

 

spotify nummer

 

Via de knoppen in het midden kunt u natuurlijk voor- en achteruit naar een vorig of volgend liedje en het liedje op pauze zetten of weer afspelen. Het balkje daaronder kunt heen en weer schuiven om binnen het liedje naar een ander stuk te gaan.

 

Het hartje dat u naast de titel van het nummer ziet staan, geeft u de mogelijkheid om het nummer op te slaan. Deze komt dan bij uw bibliotheek in de lijst ‘Nummers die je leuk vindt’.

 

Links ziet u twee pijltjes die door elkaar heen lopen. Als u dit aantikt, zodat het groen kleurt met een stipje eronder, heeft u uw afspeellijst op ‘shuffle’ gezet. Dit betekent dat de liedjes niet op de oorspronkelijke volgorde worden afgespeeld, maar willekeurig door elkaar heen.

 

Rechts ziet u twee pijltjes die samen een rondje vormen. Als u dit aantikt en het wordt groen (met een puntje eronder), dan zal het album of de afspeellijst waar het huidige nummer in staat zich blijven herhalen.

spotify playlist herhalen

 

Tikt u dit nog een keer aan en wordt het groen met een ‘1’ ernaast, dan zal het huidige nummer zich blijven herhalen. Tikt u nog eens en wordt het weer grijs? Dan heeft u de herhaalfunctie weer uitgezet.

spotify nummer herhalen

 

Tenslotte vindt u onder de drie puntjes rechts bovenin ook nog allerlei opties. U kunt het liedje bijvoorbeeld delen op Facebook of in ‘In wachtrij zetten’. Dat laatste betekent dat het liedje als volgende wordt afgespeeld.

spotify opties

 

Alleen op uw tablet of smartphone:

Als u helemaal links bovenin op het pijltje klikt, dan vouwt het scherm zich in. U ziet dan gewoon weer de volledige Spotify app en kunt bijvoorbeeld naar nieuwe liedjes zoeken. Ondertussen speelt het liedje door, u ziet deze onder in het scherm. U kunt hem vanaf daar op pauze zetten en als u hem aanklikt, ziet u weer het gehele scherm met het liedje.

Spotify Premium

 

Spotify kunt u gratis gebruiken, echter zijn er dan wel een aantal beperkingen. Zo kunt u bijvoorbeeld alleen muziek luisteren als u op dat moment mobiel internet of wifi heeft. Daarnaast krijgt u, tijdens het luisteren, advertenties te horen. Dit kan vervelend zijn.

 

U kunt er daarom voor kiezen om Spotify Premium aan te schaffen, het betaalde abonnement. De eerste maand is gratis, daarna betaalt u € 9,99 per maand. U kunt opzeggen wanneer u wilt.

 

De voordelen van Spotify Premium:

 • Muziek downloaden en offline luisteren
 • Geen advertenties meer
 • Onbeperkt nummers overslaan

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Het gratis luisteren van muziek met Spotify is beperkt als u geen premium heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld niet de hele tijd wisselen tussen liedjes en liedjes overslaan. Na een aantal keer doorklikken naar een ander liedje, zult u toch echt het nummer moeten afluisteren.

 

Zonder Spotify Premium is het ook niet mogelijk om liedjes te luisteren als u geen internet of wifi aan heeft staan. Maar stel dat u bijvoorbeeld een lange tijd moet autorijden en ondertussen muziek wilt luisteren. Dan is het zonde om daar uw mobiel internet voor te gebruiken, want dan gaat het snel op. Heeft u Premium dan kunt u, op het moment dat u wel wifi of internet heeft, de muziek downloaden om het later op elk moment af te kunnen spelen. Dit doet u door vanuit uw eigen bibliotheek op een lijst te klikken en op het rondje met daarin het pijltje naar beneden te klikken. Zodra deze groen gekleurd is, is hij volledig gedownload en offline af te spelen.

 

Naast het ‘normale’ Spotify Premium account zijn er ook nog twee andere opties; Spotify Duo en Spotify Family. Deze abonnementen hebben dezelfde voordelen en ook hiervoor geldt dat de eerste maand gratis is. Het verschil zit hem in de prijs.

 

Hoe werkt Spotify Duo?

 

Spotify Duo is een voordelig abonnement voor twee mensen die op hetzelfde adres wonen. Ieder behoudt zijn eigen account (en zijn eigen opgeslagen nummers, afspeellijsten etc.), je hoeft dus geen inloggegevens te delen en kunt elkaars gegevens ook niet zien. Wel is het eventueel mogelijk om samen een afspeellijst aan te maken.

 

U betaalt in totaal € 12,99- per maand voor 2 accounts wat uitkomt op € 6,50- per maand.

 

Hoe werkt Spotify Family?

 

Spotify Family werkt op dezelfde manier: u betaalt één vast bedrag voor meerdere accounts. Bij Spotify Family kunt u tot wel 6 premium accounts gebruiken! Daar betaalt u € 14,99- per maand voor. Met 6 leden komt dit uit op € 2,50- per maand. Ook hier is de eis dat de gebruikers allemaal op hetzelfde adres wonen.

Tot slot

 

Spotify is dus een hele leuke app en/of website die het mogelijk maakt om overal en op elk moment muziek te kunnen luisteren. U weet nu precies hoe het werkt en welke abonnementen er zijn. Laten we tenslotte de voordelen nog eens op een rijtje zetten:

 

 • Uitgebreide muziekbibliotheek
 • Gepersonaliseerde afspeellijsten
 • Goede kwaliteit

 

Maakt u al gebruik van Spotify?

[the_ad_group id=”173″]

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Prijs: € 14,95

 

Meer info

Hoe werkt Spotify?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord