Hans (60) kreeg de diagnose darmkanker en ging de strijd aan

Onderwerp: Gezondheid
Laatst geupdate: 7 maart 2023
Langer thuis in huis

In het voorjaar van 2017 verandert het leven van Hans Kaashoek (60) ingrijpend. Zijn deelname aan het bevolkingsonderzoek leidt tot de vaststelling dat hij darmkanker heeft.

‘De tumorfoto hing naast de spiegel’

 

Hans: ‘Je denkt dat je wereld instort. De uitslag van het bevolkingsonderzoek was een complete verrassing. Ik kreeg het signaal dat verder onderzoek noodzakelijk was. In het voorjaar van 2017 is de tumor geconstateerd’. Eigenlijk is dan de volgende stap: zo snel mogelijk opereren. Maar het is ook goed om je mentaal en fysiek voor te bereiden op zo’n ingreep. We hebben toen besloten twee maanden te wachten. In die tijd heb ik met voeding, sport en mentale ondersteuning een optimale conditie opgebouwd om de operatie aan te gaan.

 

Nuchter blijven

‘lk ben er nuchter mee omgegaan. Je denkt dat je wereld instort, maar dat is niet zo. De specht komt nog steeds nootjes halen in je tuin, de bloemen blijven bloeien. Na de endoscopie zei ik onmiddellijk dat ik een foto wilde van de tumor. Die heb ik naast de spiegel in de badkamer gehangen, en elke ochtend zei ik: jij bent de oorzaak van dit alles, en daar gaan we wat aan doen Ik heb geaccepteerd dat de kanker er was, en ik heb geprobeerd er een positieve draai aan te geven in de vervolgstappen.

 

Hans (60) kreeg de diagnose darmkanker en ging de strijd aan

 

Een heel positief bijeffect van de darmkanker was dat ik het zag als een signaal om toch weer even mijn zaken goed op orde te krijgen. Zuivere voeding is voor mij heel belangrijk geworden. Ik maak nu bijvoorbeeld zelf jam van aardbeien en peren en bak mijn eigen brood.

 

‘Vooral meedoen aan het bevolkingsonderzoek dus, als het voorbijkomt! En niet zeggen ‘o, dat is eng, dat wil ik niet weten’. Je kunt het maar beter op tijd weten, want dan is er medisch-technisch van alles aan te doen. De kans dat je er overheen komt en weer netjes verder kan leven, is vele malen groter. In augustus 2018 ben ik volledig genezen verklaard’.

 

Ook u kunt onderzoek naar darmkanker steunen

 

De Maag Lever Darm Stichting zet zich in om darmkanker te voorkomen, te bestrijden en de gevolgen ervan voor patiënten te verminderen. Dit doen ze door voorlichting te geven en innovatief onderzoek te financieren.

 

U kunt eenvoudig direct een donatie doen via de website. U gaat naar mlds.nl/donatie en volgt daar de aanwijzingen.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Hans (60) kreeg de diagnose darmkanker en ging de strijd aan