Een douchestoel of douchekruk, wat is het veiligst?

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
31 juli 2018
Langer thuis in huis

Douchekruk | Wordt u snel moe tijdens het douchen? Of is het lastig om lang te blijven staan? Dan kan een douchekruk of een douchestoel of een douchekruk u waarschijnlijk helpen, maar welke kiest u?

 

Naast dat er een verschil is in prijs tussen beide opties, zijn er ook andere belangrijke verschillen waar u over na kunt denken. In deze blog laten wij u daarom de voor- en nadelen van zowel de douchestoel als de douchekruk zien. 

 

Douchestoel 

 

Allereerst, de douchestoel. Een handig hulpmiddel die in veel verschillende varianten beschikbaar is. Zo is er een douchestoel met leuning, zonder leuning, met wieltjes, zonder wieltjes etc. Om te bepalen welke douchestoel voor u geschikt is, is het goed om eerst te bepalen hoeveel ondersteuning u nodig heeft.

 

Merkt u dat op dit moment al lastig kunt zitten op een ‘normale’ stoel, en dat u hier al een stoel met extra ondersteuning nodig heeft? Dan is het belangrijk om te kijken naar een douchestoel met een armleuning.

 

Heeft u deze ondersteuning niet nodig en vind u het belangrijker dat de stoel ook makkelijk kan worden weggezet? Dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen voor een douchestoel die opklapbaar is, waardoor u veel ruimte bespaart.

 

In de hoge prijsklasse vind u daarnaast ook douchestoelen op wielen. Deze stoelen kunt u makkelijk verplaatsen als de badkamer moet worden schoongemaakt of als iemand anders van de badkamer gebruik wilt maken. Vaak staan deze douchestoelen bekend om de comfortabele zitting.

 

 

1486137450_07_plus  PLUS 

De voordelen van een douchestoel is dat u veel comfort en veiligheid creëert tijdens het douchen. Tijdens het douchen hoeft u genoeg ondersteuning van de arm en/of rugleuning, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor eventuele glijpartijen. Daarnaast is de zitting van een douchestoel comfortabel, aangezien de leuningen van een douchestoel volledig kunnen worden bijgesteld.

 

1486137460_07_minus  MIN 

Het grootste nadeel van een douchestoel is het in de weg staat. Vooral als u een kleine badkamer heeft, kan een douchestoel veel ruimte innemen. Nu is dit niet erg wanneer alle leden van het gezin gebruik maken van de douchestoel, maar als iemand anders wilt douchen die de douchestoel niet nodig heeft kan dit vervelend zijn.

 

Een ander nadeel is dat een douchestoel vaak prijziger is dan andere alternatieven. Doordat u kiest voor een douchestoel met een extra opties, zoals rugleuning etc.  bent u vaak net iets duurder uit dan bijvoorbeeld een douchekruk.

 

Douchekruk / Douchezitje

 

Een douchekruk heeft een geen armleuningen of rugleuningen en is dus, net als de naam zegt, een kruk voor in de douche. Net als de douchestoel heeft de poten van een douchekruk wel antislip poten waardoor de kruk geschikt is voor de gladde vloer in de badkamer.

 

De douchekruk is vaak wat minder groot dan een douchestoel en wat beter opbergbaar. Een douchezitje is een stoeltje dat bevestigd is aan de muur en uitklapbaar is. Een douchezitje heeft geen armleuning, maar is bevestigd aan de muur waardoor u tegen de muur kunt leunen tijdens het douchen.

 

 

1486137450_07_plus  PLUS 

Het grote voordeel van zowel een douchekruk als een douchezitje is dat ze weinig ruimte innemen. Een douchekruk is makkelijk op te bergen en een douchezitje is automatisch opklapbaar, waardoor u dus veel ruimte kunt besparen in de badkamer. Vooral het gemak waarmee een douchezitje ingeklapt wordt, is eigenlijk een groot voordeel.

 

Daarnaast is het grote voordeel van een douchekruk dat het erg betaalbaar is. Er zijn tegenwoordig al douchekrukken te koop voor minder dan 30 euro. Ook bieden veel douchekrukken en douchezitjes de veiligheid en de zekerheid die u nodig heeft tijdens het douchen.

 

1486137460_07_minus  MIN 

Het nadeel van een douchekruk is dat het minder ondersteuning biedt dan een douchestoel. Vooral als u steun nodig heeft in de rug, is het toch aan te raden om een douchestoel of een douchezitje aan te schaffen.

 

Daarnaast zijn de nadelen van een douchezitje dat het aan de muur bevestigd moet worden en dat het aanschaf iets duurder uitvalt dan een douchekruk of douchestoel. Bij de installatie van een douchezitje moet gekeken worden of het aan de muur van de badkamer bevestigd kunt worden. Dit maakt deze optie net wat ingewikkelder.

Douchekruk of douchestoel kopen

 

Een douchekruk of -stoel kunt u kopen bij zorgwinkels maar ook gewoon online! Hieronder vindt u onze selectie bij onze partner bol.com. Daar kunt u makkelijk en veilig bestellen, retourneren en u hoeft pas achteraf te betalen als het product bevalt. In de meeste gevallen wordt uw bestelling de volgende dag al thuisbezorgd. Handig toch? 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.