fbpx

Een douche wc kopen? Lees eerst deze onafhankelijke aankoopgids

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
11 februari 2021
Sharon Kok

Douche wc | Fijne hulpmiddelen om langer zelfstandig en veilig thuis te kunnen blijven wonen worden steeds populairder. De top 3 woonoplossingen bestaat momenteel uit de traplift, de inloopdouche én de douche wc.

 

De douche wc: een hygiënisch en comfortabel toilet die met één druk op de knop te bedienen is. Wilt u er eentje kopen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel vertel ik u welke soorten en functionaliteiten er precies zijn, waar u rekening mee moet houden en geef ik antwoord op de vraag of u een vergoeding kunt ontvangen voor een wc met douche.

 

Leest u verder in deze onafhankelijke keuzehulp?

 

Inhoud

 

 • Wat is een douche wc?
 • De voordelen
 • Waarop letten bij aanschaf?
 • Vaak vergeten
 • De kosten van een douche wc
 • Douche wc’s vergelijken

Wat is een douche wc?

 

Een douche wc is een toilet waarbij uw onderlichaam met een waterstraal wordt gereinigd. Het is dus eigenlijk een toilet en bidet in één. Een douche wc heeft daarnaast vaak nog vele extra functionaliteiten, zoals een warme luchtföhn of een verwarmde toiletbril.

 

douche wc kopen

Voordelen van een douche wc

 

 • Hygiënische reiniging
 • Comfortabel
 • Milieuvriendelijk
 • Handloos reinigen
 • Besparing toiletpapier
 • Luxe wellnessbeleving
 • Helpt bij gezondheidsproblemen
 • Minder toiletverstoppingen

 

Een douche wc biedt dus meer dan voordelen dan een traditioneel toilet. Een douche wc is het toilet van de toekomst en past goed in een levensloopbestendige woning.

 

Wassen met water is niet alleen hygiënischer dan met papier, het is ook nog eens comfortabel. Daarnaast biedt een wc met sproeier vaak nog andere functionaliteiten die van een toiletbezoek een ware wellnessbeleving maken. Denk aan een verwarmde toiletbril, een ladydouche of luchtzuivering. U kunt het zo luxe en comfortabel mogelijk als u wilt.

 

Kortom: wilt u zelfstandig en zonder moeite van het toilet gebruik kunnen maken? En na het toiletbezoek een ultiem fris gevoel overhouden? Dan is het een goed moment om over een douche wc na te denken.

Waarop letten als u een douche wc gaat kopen?

 

Als u een douche toilet gaat aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar u over na moet denken. Laten we eens kijken naar de verschillende opties. Er zijn over het algemeen 2 soorten van de douche wc:

 

 1. Een compleet toilet – Verkrijgbaar als staand model en als wandcloset, in verschillende kleuren en types. Het voordeel van een compleet toilet is dat er vaak veel functies op zitten en dat alle leidingen netjes verborgen zijn.
 2. Een opzetbril – Kan eenvoudig op uw bestaande toilet gemonteerd worden. U koopt een losse toiletbril met een douchefunctie. De meeste modellen zijn universeel en passen dus op elk bestaand toilet, maar ook in dit geval is meten weten. Het voordeel van een opzetbril is dat deze vaak goed betaalbaar zijn en u uw eigen toilet kunt houden.

 

Vervolgens heeft u nog een belangrijke keuze om te maken:

 

 1. Een stroomloze douche wc – Wordt aangesloten op een koude waterleiding. Die werkt op de waterdruk van de waterleiding en wordt bediend met een hendel die ook de waterdruk bepaalt. Reinigen met koud water is natuurlijk niet altijd prettig en het is iets minder hygiënischer dan warm water. Daarnaast zijn er minder functionaliteiten mogelijk. Het voordeel van een stroomloze douche wc is dat er geen apart elektrapunt nodig is. Dat scheelt niet alleen in de aanschaf, maar ook in aanleg- en stroomkosten.
 2. Een elektrische douche wc – Heeft een stroompunt nodig en is vaak duurder in aanschaf. Het voordeel van de elektrische douche wc is dat hij hygiënischer is en véél meer functionaliteiten heeft. Denk aan een warme luchtföhn, geurzuivering en verlichting. Comfortabel, hygiënisch en veilig!

Vaak vergeten zaken

 

Een douche toilet is vaak meer dan een toilet met sproeier. Er zijn allerlei extra functies waar u voor kunt kiezen. Deze functies bieden nóg meer praktische gemakken en zorgen voor een ultieme comfortabele beleving.

 

Extra functies douche wc:

 

 • Luchtzuivering – Deze functie zuigt onaangename geurtjes direct weg. Het resultaat is altijd een frisse geur in en rondom het toilet.
 • Verwarmde toiletbril – Hoe heerlijk is dat? Nooit meer last van een koude toiletbril. Met behulp van een naderingsensor wordt de zitting voor u verwarmd.
 • Oriëntatieverlichting – Gaat u vaak ’s nachts naar de wc? Dan is dit een prettige optie. Subtiele verlichting gaat automatisch aan zodra u het toilet nadert. Zo kunt u gemakkelijk uw weg vinden. De gedempte verlichting helpt om weer makkelijker in slaap te vallen en anderen worden niet wakker.
 • Warme luchtföhn – Droogt u mild na het toiletbezoek door met een aparte douchearm een warme lucht te blazen.
 • Ladydouche – Geeft een verfijnde douchestraal voor de dames.
 • Automatische wc deksel – Helemaal luxe! Een wc deksel die automatisch opent en sluit.
 • Afstandsbediening – Maakt het gebruiken van uw luxueuze douche wc nog makkelijker.  

 

Naast al deze opties kunt u ook kijken de instelbaarheid van de wc. Zo zijn er douche wc’s waarbij u de waterstraalsterkte, de watertemperatuur en de stand van de douchearm zelf kunt bepalen. Er zijn ook douche toiletten met programmeerbare gebruikersprofielen, zodat elke gebruiker zijn eigen instellingen heeft.

Een mooi voorbeeld van een luxe toilet met sproeier is deze van Grohe:

Kosten douche wc

 

De prijs van een douche wc verschilt enorm. Dit komt omdat het afhangt van de functionaliteiten en de techniek die de douche wc heeft. Daarnaast maakt een losse opzetbril of een compleet toilet een belangrijk verschil. Gaat u voor een opzetbril? Dan kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs van €350,-. Een compleet toilet kost gemiddeld tussen de € 800,- en de € 4000,-.

 

Vergoeding douche wc

 

U kunt een Wmo vergoeding krijgen voor aanpassingen in uw badkamer. Onder deze aanpassingen vallen naast een douche wc ook bijvoorbeeld een wandbeugel. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u een vergoeding krijgt voor het douche toilet. U moet het aangepaste sanitair namelijk daadwerkelijk nodig hebben. Het Wmo loket beslist hierover dus u kunt het beste contact opnemen met uw eigen gemeente.

Douche wc vergelijken

 

Denkt u erover om een douche wc te kopen? Dan is het verstandig om de verschillende soorten en merken eerst met elkaar te vergelijken. Zo weet u zeker dat u het beste model voor in uw situatie, voor de beste prijs krijgt.

 

Het is goed om van tevoren na te denken welke douche wc het beste bij uw situatie past.

 

SOORT TOILET

Houd er rekening mee dat u bij een opzetbril of een stroomloze douche wc, dus niet de beschikking heeft over alle functionaliteiten. 

 

Opzetbril of compleet toilet?

…………………………………………………….

Stroomloze of elektrische douche wc?

…………………………………………………….

 

FUNCTIONALITEITEN

JA

NEE

 

Luchtzuivering

 

 

Verwarmde toiletbril

 

 

Oriëntatieverlichting

 

 

Warme luchtföhn

 

 

Ladydouche

 

 

Automatische wc deksel

 

 

Afstandsbediening

 

 

Gebruikersprofielen

 

 

 

 

Tot slot

 

Het ultieme voordeel: de gewoonste zaak van de wereld is voortaan heel bijzonder dankzij het heerlijke schone gevoel dat u heeft na gebruik van een douche wc.  

 

Is zo’n wc met sproeier iets voor u? U weet nu welke soorten er allemaal bestaan en welke functionaliteiten er mogelijk zijn. Neem de tijd om de douche wc’s te vergelijken en houdt daarbij deze onafhankelijke keuzehulp bij de hand.

 

We hebben een aantal douche wc’s voor u geselecteerd in verschillende prijsklassen via de betrouwbare webshop bol.com. U vind deze hieronder.