Wat is de beste douche wc? Lees onze keuzehulp

Onderwerp: Badkamer en toilet, Keuzehulp
Laatst geupdate: 20 april 2022
Sharon Kok

Fijne hulpmiddelen om langer zelfstandig en veilig thuis te wonen worden steeds populairder. De top 3 woonoplossingen bestaat momenteel uit de traplift, de inloopdouche én de douche wc.

 

De douche wc: een hygiënisch en comfortabel toilet die met één druk op de knop te bedienen is. Wilt u er een kopen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel vertel ik u welke soorten en functionaliteiten er precies zijn, waar u rekening mee moet houden, én geef ik antwoord op de vraag of u een vergoeding kunt ontvangen voor een wc met douche.

Inhoud

 • Wat is een douche wc?
 • De voordelen
 • Waarop letten bij aanschaf?
 • Vaak vergeten
 • De kosten van een douche wc
 • Douche wc’s vergelijken

Wat is een douche wc?

 

Een douche wc, ook wel wc douche, is een toilet waarbij uw onderlichaam met een waterstraal wordt gereinigd. Het is dus eigenlijk een toilet en bidet in één. Een douche wc heeft daarnaast vaak nog vele extra functionaliteiten, zoals een warme luchtföhn of een verwarmde toiletbril.

 

douche wc kopen

Voordelen van een douche wc

 

 • Hygiënische reiniging
 • Comfortabel
 • Milieuvriendelijk
 • Handloos reinigen
 • Besparing toiletpapier
 • Luxe wellnessbeleving
 • Helpt bij gezondheidsproblemen
 • Minder toiletverstoppingen

 

Een douche wc biedt dus meer dan voordelen dan een traditioneel toilet. Een douche wc is het toilet van de toekomst en past goed in een levensloopbestendige woning.

 

Wassen met water is niet alleen hygiënischer dan met papier, het is ook nog eens comfortabel. Daarnaast biedt een wc met sproeier vaak nog andere functionaliteiten die van een toiletbezoek een ware wellnessbeleving maken. Denk aan een verwarmde toiletbril, een ladydouche of luchtzuivering. U kunt het zo luxe en comfortabel maken als u wilt.

 

Kortom: wilt u zelfstandig en zonder moeite van het toilet gebruik kunnen maken? En na het toiletbezoek een ultiem fris gevoel overhouden? Dan is het een goed moment om over een douche wc na te denken.

Waarop letten als u een douche wc gaat kopen?

 

Als u een douche toilet gaat aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar u over na moet denken. Laten we eens kijken naar de verschillende opties. Er zijn over het algemeen 2 soorten van de douche wc:

 

 1. Een compleet toilet – Verkrijgbaar als staand model en als wandcloset, in verschillende kleuren en types. Het voordeel van een compleet toilet is dat er vaak veel functies op zitten en dat alle leidingen netjes verborgen zijn.
 2. Een opzetbril – Kan eenvoudig op uw bestaande toilet gemonteerd worden. U koopt een losse toiletbril met een douchefunctie. De meeste modellen zijn universeel en passen dus op elk bestaand toilet, maar ook in dit geval is meten weten. Het voordeel van een opzetbril is dat deze meestal goed betaalbaar zijn en u uw eigen toilet kunt houden.

 

Vervolgens heeft u nog een belangrijke keuze om te maken:

 

 1. Een stroomloze douche wc – Wordt aangesloten op een koude waterleiding. Die werkt op de waterdruk van de waterleiding en wordt bediend met een hendel die ook de waterdruk bepaalt. Reinigen met koud water is natuurlijk niet altijd prettig en het is minder hygiënisch dan warm water. Daarnaast zijn er minder functionaliteiten mogelijk. Het voordeel van een stroomloze douche wc is dat er geen apart elektrapunt nodig is. Dat scheelt niet alleen in de aanschaf, maar ook in aanleg- en stroomkosten.
 2. Een elektrische douche wc – Heeft een stroompunt nodig en is vaak duurder in aanschaf. Het voordeel van de elektrische douche wc is dat hij hygiënischer is en véél meer functionaliteiten heeft. Denk aan een toilet met een douche-föhn installatie, geurzuivering en verlichting. Comfortabel, hygiënisch en veilig!

Vaak vergeten zaken

 

Een douche toilet is veelal meer dan een toilet met sproeier. Er zijn allerlei extra functies waar u voor kunt kiezen. Deze functies bieden nóg meer praktische gemakken en zorgen voor een ultieme comfortabele beleving.

 

Extra functies douche wc:

 

 • Luchtzuivering – Deze functie zuigt onaangename geurtjes direct weg. Het resultaat is altijd een frisse geur in en rondom het toilet.
 • Verwarmde toiletbril – Hoe heerlijk is dat? Nooit meer last van een koude toiletbril. Met behulp van een naderingsensor wordt de zitting voor u verwarmd.
 • Oriëntatieverlichting – Gaat u vaak ’s nachts naar de wc? Dan is dit een prettige optie. Subtiele verlichting gaat automatisch aan zodra u het toilet nadert. Zo kunt u gemakkelijk uw weg vinden. De gedempte verlichting helpt om weer makkelijker in slaap te vallen en anderen worden niet wakker.
 • Warme luchtföhn – Droogt u mild na het toiletbezoek door met een aparte douchearm een warme lucht te blazen.
 • Ladydouche – Geeft een verfijnde douchestraal voor de dames.
 • Automatische wc deksel – Helemaal luxe! Een wc deksel die automatisch opent en sluit.
 • Afstandsbediening – Maakt het gebruiken van uw luxueuze douche wc nog makkelijker.

 

Naast al deze opties kunt u kijken de instelbaarheid van de wc. Zo zijn er douche wc’s waarbij u de waterstraalsterkte, de watertemperatuur en de stand van de douchearm zelf kunt bepalen. Er zijn ook douche toiletten met programmeerbare gebruikersprofielen, zodat elke gebruiker zijn eigen instellingen heeft.

 

Een mooi voorbeeld van een luxe toilet met douche is deze van Grohe:

Kosten douche wc

 

De prijs van een douche wc verschilt enorm. Dit komt omdat het afhangt van de functionaliteiten en de techniek die de douche wc heeft. Daarnaast maakt een losse opzetbril of een compleet toilet een belangrijk verschil. Gaat u voor een opzetbril? Dan kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs van €350,-. Een compleet toilet kost gemiddeld tussen de € 800,- en de € 4000,-.

 

Vergoeding douche wc

U kunt een WMO vergoeding krijgen voor aanpassingen in uw badkamer. Onder deze aanpassingen vallen naast een douche wc ook bijvoorbeeld een wandbeugel. Het is afhankelijk van uw persoonlijke situatie of u een vergoeding krijgt voor het douche toilet. U moet het aangepaste sanitair namelijk daadwerkelijk nodig hebben. Het WMO loket beslist hierover. Daarom kunt u het beste contact opnemen met uw eigen gemeente.

Toiletdouche kopen

 

U kunt voor een douche wc onder andere terecht bij de volgende merken:

 

 • Geberit
 • Grohe
 • Duravit
 • Vita V-care
 • Maro D’Italia

 

De beste douche wc’s vergelijken

We hebben een aantal douche wc’s voor u geselecteerd van onze partner bol.com. U vindt deze hieronder.

 

 

Deze douche wc heeft een geïntrigeerde bidetkraan. De Bien Harmony wandcloset met bidet heeft een nano antibacteriële coating. Dit is gemakkelijk schoon te maken en hygiënisch.

 

 

Deze douche wc bril heeft een instelbare watertemperatuur en regelbare waterdruk. Ook heeft de wc een verwarmde zitting en een soft close zitting en bril.

 

Deze douche wc bril heeft een extra intensieve waterstraal. Ook heeft de wc een verwarmde zitting en extra grote knoppen voor bediening.

 

 

Dan hebben we nog deze topkwaliteit Geberit wc met douche. Hij is flink aan de prijs maar dit is dus een compleet toilet die is voorzien van een douche en ladydouche en daarnaast ook warme luchtdroging. Gaat u voor de allerbeste kwaliteit? Dan is dit de uitstekende keuze. 

Tot slot

 

Het ultieme voordeel: de gewoonste zaak van de wereld is voortaan heel bijzonder dankzij het heerlijke schone gevoel dat u heeft na gebruik van een douche wc.

 

Is zo’n wc met sproeier iets voor u? U weet nu welke soorten er allemaal bestaan en welke functionaliteiten er mogelijk zijn. Neem de tijd om de douche wc’s te vergelijken en houdt daarbij deze onafhankelijke keuzehulp bij de hand.

 

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info