Alles wat u moet weten over overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje om aan de gure, koude wintermaanden in Nederland te ontsnappen klinkt heerlijk. Er zijn veel Nederlanders, vooral senioren, die dit jaarlijks doen. Genieten van de zon, het milde klimaat en de rust terwijl in Nederland de regen en sneeuw naar beneden valt. Klinkt als een ideale ‘winter’. Wat zijn de mogelijkheden en hoe ziet het bijkomende financiële plaatje er eigenlijk uit? Wij doken in de wereld van overwinteren in het buitenland – in dit geval Spanje – en delen graag onze bevindingen met u.

Waarom zou u overwinteren in Spanje?

 

De soms strenge en vooral natte, Nederlandse winters vermijden en naar Spanje vertrekken klinkt heerlijk. Er zijn dan ook tal van redenen om dit te doen, namelijk:

 • (winter)depressie tegengaan
 • ziekte
 • actief bezig zijn
 • stress vermijden
 • sociale contacten

 

(Winter)depressie

 

Misschien herkent u het zelf wel: buiten wordt het langzaamaan steeds donkerder, natter en kouder en u zit niet lekker in uw vel. Het kan zijn dat u, leidt aan een winterdepressie. Wanneer u hier last van heeft of simpelweg merkt dat u moeite heeft met het doorkomen van de lange en donkere wintermaanden, kan het erg prettig zijn hieraan te ontsnappen door middel van overwinteren in het buitenland.

 

Ziekte

 

Wanneer u last heeft van reuma, gewrichtspijn of artrose kunt u misschien wel beamen dat de natte en koude winters in Nederland uw pijn niet verzachten. Wat de pijn wel (enigszins) kan verzachten, is warmte. Warmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding van de spieren en de gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn. Aangezien het in Spanje ’s winters warmer is dan in Nederland, kan het voor uw lichamelijke gesteldheid prettig zijn om de winters hier door te brengen.

 

Actief bezig zijn

 

Wanneer het buiten lekker weer is pakt u sneller de fiets om een mooie route te fietsen, of u neemt eerder de benenwagen naar de supermarkt in plaats van de auto. Zodra de wintermaanden weer aanbreken zult u al deze activiteiten waarschijnlijk minder of zelfs niet doen. Wellicht uit angst om te vallen bij gladheid en/of regen of ook gewoon vanwege het niet nat willen regenen. U bent dus minder in beweging. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor zowel uw mentale als uw fysieke gezondheid. Wanneer u de wintermaanden doorbrengt in een milder klimaat, zult u veel vaker en gemakkelijker buiten zijn en zo ook meer bewegen.

 

Lees in ons andere artikel waarom bewegen voor ouderen zo belangrijk is!

 

Stress

 

De decembermaand wordt vaak samengevat in gezelligheid, familie, vrienden en samenzijn. Waar niet vaak bij stilgestaan wordt, is het feit dat er ook mensen zijn die deze maand als een enorm stressvolle maand ervaren. Sinterklaas, kerst en oud & nieuw kunnen ervoor zorgen dat u wilt ontsnappen aan alle drukte. Hoe kunt u dit nu beter doen dan uw spullen te pakken en te overwinteren in Spanje?

 

Sociale contacten

 

Veel mensen in Nederland, waaronder ouderen, zijn eenzaam. Wanneer het ’s winters koud begint te worden en het ’s avonds al vroeg donker is, kunt u deze sociale interactie verliezen. In landen met een milder klimaat, blijft het buitenleven doorgaan. Er wordt nog een kopje koffie op terras gedronken en, zij het met een warme trui aan, wordt er nog buiten gegeten. Om toch in contact te blijven met mensen en u minder of niet meer eenzaam te voelen is overwinteren een goede optie. 

 

Wilt u niet overwinteren in Spanje maar wilt u er wel even tussenuit? Lees ons artikel over seniorenvakanties en de mogelijkheden.

 

   Alles wat u moet weten over overwinteren in Spanje

 

Overwinteren in Spanje voor senioren in trek

 

Overwinteren in Spanje wordt vooral gedaan door senioren. Dit is logischerwijs te verklaren doordat zij meestal met pensioen zijn en dus weinig verplichtingen in Nederland meer hebben. Zij verblijven vaak enkele weken tot meerdere maanden in het buitenland om te ontsnappen aan het koude, natte weer in Nederland.

Verschillende mogelijkheden: de reis

 

Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden wanneer het gaat over overwinteren in Spanje. Eén van de eerste vragen die u zichzelf kunt stellen is: ga ik met de auto of ga ik met het vliegtuig? De duur van uw overwintering is ook erg bepalend voor de accommodatie waar u gaat verblijven. Hieronder bespreken wij de verschillende mogelijkheden met u.

 

Allereerst kiest u dus met welk vervoer u naar Spanje reist.

 

Optie 1: Overwinteren in Spanje met eigen auto

 

Wanneer u vliegangst heeft, de drukte op de vliegvelden wilt vermijden of gewoon veel van autorijden houdt, is het natuurlijk heel goed mogelijk om te gaan overwinteren met uw eigen auto in Spanje. Wanneer u ervoor kiest om met de auto op reis te gaan, heeft dit meerdere voordelen:

 • U hoeft geen rekening te houden met koffers en een beperkt gewicht dat u mee mag nemen. U kunt dus meer bagage meenemen.
 • U kunt vertrekken wanneer u wilt omdat u geen rekening hoeft te houden met het openbaar vervoer of vluchttijden. 
 • Wanneer u op uw overwinterbestemming bent aangekomen hoeft u geen extra kosten te maken voor het huren van een auto of om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Doordat u met de auto bent gekomen heeft u namelijk altijd vervoer.

 

Wanneer u er voor kiest met de auto naar Spanje te rijden is het handig om rekening te houden met een extra overnachting. Het is namelijk een lange afstand die u moet afleggen van minimaal 1.400km tot maximaal zelfs zo’n 3.000km. De afstand zal al gauw richting de 2.500km gaan omdat alleen in Zuid-Spanje mooi weer gegarandeerd is in de winter.

 

Gaat u naar een Canarisch eiland? Ook dit kan met de auto. Echter dient u dan wel rekening te houden met de vaardagen- en tijden, extra kosten voor een ticket, en een langere reistijd. Via DirectFerries kunt u gemakkelijk de veerdiensten, opstapplaatsen, kosten en tijden bekijken.

 

 

Optie 2: Overwinteren in Spanje met het vliegtuig

 

Heeft u geen rijbewijs, houdt u niet van een lange rit of vindt u vliegen gewoon heel erg leuk? Dan is het een goede optie om met het vliegtuig naar uw zonbestemming te vliegen. Alhoewel een vliegticket misschien goedkoper kan zijn dan de autoreis dient u er wel rekening mee te houden dat u op uw overwinterbestemming wellicht een auto moet huren om u in de regio goed te kunnen verplaatsen.

Verschillende mogelijkheden: het verblijf

 

Huis/appartement kopen in Spanje

 

Wilt u een langere tijd per jaar doorbrengen in Spanje en wilt u een vast adres hebben waar u tussendoor ook nog een aantal keer per jaar naartoe kunt? Dan kan het kopen van een huis in Spanje het overwegen waard zijn . Zo bent u altijd zeker van een onderkomen op een plek die helemaal naar uw wens is. 

 

De huisprijzen liggen in Spanje een stuk lager dan in Nederland. Zo koopt u in Spanje al een appartement vanaf €50.000 en een villa vanaf €100.000. Wanneer u een huis in Spanje wilt kopen moet u er rekening mee houden dat u als buitenlander maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde kan lenen. Dit betekent dat u 30% van de aankoopprijs of taxatiewaarde zelf moet betalen.

 

Natuurlijk zijn er nog meer eisen en regels voor het kopen van een huis en ook het papierwerk kan een gedoe zijn. Laat u daarom goed informeren voor u de beslissing maakt een huis te kopen. Er zijn diverse facebook-groepen over het kopen van een huis in Spanje, waar u terecht kunt met al uw vragen. Er zitten in dit soort groepen veel Nederlanders die u voor zijn gegaan en veel vragen kunnen beantwoorden en u kunnen voorzien van tips voor bijvoorbeeld een goede makelaar of notaris etc. Wanneer u op Facebook bij groepen zoekt naar bijv. ‘wonen in Spanje’ of ‘overwinteren in Spanje’ vindt u genoeg resultaten en kunt u zich aansluiten bij zo’n groep.

 

Alles wat u moet weten over overwinteren in Spanje

 

Uw eigen huis verhuren

 

Wanneer u een huis hebt gekocht in Spanje met als doel overwinteren, is het zonde als dit huis leeg staat in de tijd dat u er niet bent. Het is daarom mogelijk uw huis te verhuren. Zo staat uw huis niet leeg en daarnaast levert het u geld op.

Echter moet u voordat u uw huis gaat verhuren wel een officiële licentie in Spanje aanvragen. Hiervoor moet u een declaración responsable (aanvraagformulier) invullen en deze indienen bij het plaatselijke gemeentehuis of de dichtstbijzijnde toerisme afdeling.

Het is niet gemakkelijk om uw huis zomaar te verhuren. Daarom zijn er verschillende partijen die u hierbij kunnen helpen. Zij regelen bijvoorbeeld de schoonmaak en/of de boekingen voor u. Bent u van plan uw vakantiehuis(je) te gaan verhuren? Neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

 

Huis/appartement huren

 

Het huren van een huis of appartement heeft meerdere voordelen:

 • Heeft u niet het geld om een huis te kopen maar wel om te huren? Dan kunt u toch overwinteren. Wanneer u huurt bent u namelijk (tijdelijk) goedkoper uit.
 • Bent u snel op plekken uitgekeken? Wanneer u huurt zou u om de zoveel dagen/weken kunnen doortrekken naar een ander huis of appartement. Zo zit u niet vast op één plek en ziet u meer van het land.

 

Enkele aanbieders die appartementen in Spanje verhuren

 

Overwinteren in Spanje op de camping

 

Heeft u een caravan of een camper? Overwinteren in Spanje met de caravan is helemaal zo’n gek idee nog niet. Kamperen is een stuk goedkoper dan het huren van een huis(je) of appartement. Ook zou u kunnen overwegen om een caravan te huren voor deze periode. Veel caravaneigenaren gebruiken hun caravan in de winter niet, waardoor er veel in de stalling staan.

Aan campings geen gebrek in Spanje dus aan het aanbod zal het niet liggen. Vaak hanteren campings speciale laagseizoen- of overwinterprijzen. Op die manier wordt het overwinteren voor nog meer mensen bereikbaar. Zeker als u ervoor kiest om uw eigen huis in Nederland te gaan verhuren.

 

 

Overwinterreizen met hulp van een reisbureau

 

Weet u zelf niet goed waar u moet beginnen of vindt u het fijn om de mogelijkheden eens te bespreken? Dat kan! Onderstaande organisaties helpen u graag bij het uitstippelen van uw overwinteravontuur:

 

Overwinteren in Spanje bij Nederlanders

 

Veel senioren vinden het prettig om te overwinteren bij Nederlanders die in Spanje wonen. Dit is ook helemaal geen gekke gedachte want op die manier communiceert u eenvoudig met de eigenaren. De Spaanse taal is namelijk niet eenvoudig, hoewel u na een winter in Spanje waarschijnlijk al best het een en ander aan taalkennis onder de knie zult hebben. Gelukkig zijn er heel veel Nederlanders die zijn geëmigreerd naar Spanje en daar appartementen verhuren of een camping zijn begonnen.

 

Kijk voor een verblijf bij Nederlanders eens op Logerenbijnederlanders.nl

Wat kost overwinteren in Spanje?

 

Uiteraard is overwinteren in Spanje niet gratis. Of u nu een huis koopt, huurt, of er voor kiest om op bijvoorbeeld op een camping te staan: niets is gratis. Maar denk niet direct dat overwinteren in Spanje alleen is weggelegd voor de rijken der aarde. Wanneer u ervoor kiest om uw eigen huis in Nederland te verhuren gedurende de periode dat u weg bent en u kiest voor een eenvoudig appartement of een caravan, wordt het ineens heel bereikbaar.

 

Overwinteren in Spanje prijs per maand

 

Wat het kost om te overwinteren in Spanje hangt natuurlijk af van de keuzes die u maakt.  Maar de prijs per maand voor het overwinteren wordt voornamelijk bepaald door:

  • Het verblijf
  • Vervoer naar Spanje
  • Vervoer in Spanje
  • Boodschappen

 

Kosten Verblijf

 

Koophuis

Wanneer u een huis in Spanje koopt hangen de maandelijkse kosten af van de hoogte van uw afgesloten hypotheek en het bijbehorende rentepercentage en verder de maandelijkse kosten die u heeft aan de woning. Denk hierbij aan de energiekosten, die over het algemeen wel een stuk lager zijn dan in Nederland. We zetten even alle kosten op een rij:

 

 • Hypotheekkosten of derving van rendement op eigen geld
 • Energiekosten
 • Onderhoudskosten
 • Inboedelverzekering / opstalverzekering / aansprakelijkheidsverzekering wanneer u de woning ook gaat verhuren
 • Belastingen

 

Huurhuis

Gaat u een huis huren? Dan beginnen de prijzen voor een eenvoudig appartement in Spanje bij zo’n € 600,- per maand. U huurt een villa vanaf zo’n € 1.500,- per maand.

 

Kosten vervoer naar Spanje

 

Gaat u met het vliegtuig dan kunt u rekening houden met ticketkosten van ongeveer € 350,- per persoon. (uitgaande van een retourticket met Transavia, inclusief 30kg ruimbagage).

 

De kosten voor vervoer naar Spanje met de auto hangen af van waar u verblijft maar als we uitgaan van 2500km (afstand tot Marbella) zijn de kosten globaal zo’n € 1.750 (5.000km retour x € 0,35 per km).

 

Kosten vervoer in Spanje

Zo op het eerste gezicht lijkt vliegen naar Spanje dus verreweg de goedkoopste optie. Echter wanneer u met het vliegtuig bent gekomen, moet u er rekening mee houden dat u kosten maakt voor het openbaar vervoer of het huren van een auto. 

 

Ov

Voor €40,- per maand kunt u onbeperkt reizen met het ov. 

Maar ziet u dat niet zitten en wilt u graag de vrijheid hebben om altijd heen te kunnen gaan waar u wilt zult u een auto moeten huren.

 

Huurauto

De kosten voor een huurauto zijn zo’n € 1.000 per maand. Dus gaat u 4 maanden naar Spanje, betaalt u hiervoor € 4.000 en dat is nog exclusief de brandstofkosten.

 

Eigen auto

Natuurlijk is het rijden van uw eigen auto ook niet gratis. Dit is wel helemaal afhankelijk van het type auto dat u rijdt en hoeveel u in Spanje gaat rijden, dus exacte getallen geven is lastig. Maar het is wel een aspect dat u dient mee te nemen als u rekensommen gaat maken voor het bepalen van de kosten en het eventueel vergelijken van de verschillende opties.

 

Kosten boodschappen

 

Naast eerder genoemde kosten kijken we ook even naar de kosten van de dagelijkse boodschappen. De prijzen in Spanje in de supermarkt liggen net wat lager dan in Nederland. Hiervoor hoeft u in principe dus geen extra kosten te rekenen t.o.v. uw verblijf in Nederland. Wel zult u misschien iets eerder geneigd zijn om buiten de deur te eten, maar het bedrag dat u hieraan uitgeeft heeft u helemaal zelf in de hand.

 

Voorbeeldberekening

 

Om u toch een indruk te geven maken we een overzicht van de kosten per maand. Hierbij gaan we uit van een huurappartement van € 700,- per maand en een verblijf van 4 maanden, waarbij we de kosten vergelijken van vliegen + huurauto versus eigen auto, en we ervan uitgaan dat u 1.000km per maand rijdt in Spanje.

 

Kosten Vliegen + Huurauto Eigen auto
Huur appartement € 700 * 4 = € 2800 € 700 * 4 = € 2800
Kosten vervoer naar en van Spanje € 200 x 2 = € 400 € 1750
Kosten vervoer in Spanje €1000+200 brandstof x 4 maanden = € 4800  1000* € 0,35 = € 350 x 4= € 1400
Totaal

€ 8.000/4 maanden =

€ 2.000 per maand

€ 5.950/4 maanden =

€ 1.488 per maand

Hoe lang mag u overwinteren in Spanje?

 

In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen. Tijdens de drie maanden of langer die u buiten Nederland bent gelden de regels voor de hoogte van uw AOW die ook gelden wanneer u permanent buiten Nederland verblijft. De Sociale Verzekeringsbank mag namelijk niet naar elk land de volledige AOW uitbetalen.

 

Tevens is het zo dat wanneer u langer dan zes maanden in het buitenland verblijft, u als inwonende wordt gezien en daarmee ook fiscaal uw afdracht dient te doen. Laat u hierover dus goed informeren door bijv. de Spaanse ambassade.

 

NIE nummer

 

Voor praktisch alle instanties heeft u in Spanje een NIE nummer nodig. NIE staat voor ‘Número de Identificatión de Extranjeros’. Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie toekent aan buitenlanders. Dit nummer is te vergelijken met het burgerservicenummer (BSN) dat we in Nederland kennen. 

 

Er zijn twee soorten NIE nummers. De ‘permanente’ variant, voor een verblijf van langer dan drie maanden aaneengesloten en een ’temporal’ nummer, wanneer u minder dan drie maanden aaneengesloten verblijft maar wel een NIE nummer nodig heeft voor administratieve zaken.

Wanneer u langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje gaat verblijven is een NIE nummer verplicht. U vraagt het eenmalig aan, eenmaal in bezit van dit nummer is het voor altijd geldig. U dient het alleen om de zoveel jaar te laten vernieuwen.

Wanneer u minder lang dan drie maanden aaneengesloten in Spanje gaat verblijven, is het alsnog handig om een NIE nummer aan te vragen. Voor veel zaken (zoals het aanvragen van internet, elektriciteit, gas, water, licht) heeft u namelijk een NIE nummer nodig.

 

Een NIE nummer kunt u (ruim) voor vertrek naar Spanje in Nederland al aanvragen. Hiervoor kunt u terecht bij de Spaanse Ambassade of bij het Consulaat. Dit kost wel enige tijd en gebeurt alleen op afspraak. 

Waar kan ik het beste overwinteren in Spanje?

 

In het Noorden en midden van Spanje kunnen de temperaturen ’s winters hetzelfde zijn als in Nederland. Wilt u zeker zijn van een warme winter? Dan is het handig naar het zuiden van Spanje te vertrekken. Hierbij kunt u denken aan de diverse Costa regio’s zoals de Costa Blanca (o.a. Benidorm en Alicante) en de Costa del Sol (o.a. Marbella en Torremolinos). Sowieso zit u in de hele provincie Andalusië goed.

 

Ook op de Canarische eilanden kunt u ’s winters heerlijk vertoeven. Deze eilandengroep bestaat uit de eilanden Gran Canaria, Tenerife en La Palma.

 

Huis kopen aan één van de Spaanse Costa's? Vind jouw droomhuis hier

 

Wat heeft u allemaal nodig voor overwinteren in Spanje?

 

Naast het NIE-nummer zoals hierboven toegelicht en de standaard items die u bij een gewone vakantie mee zou nemen zijn er nog een aantal belangrijke wetenswaardigheden om rekening mee te houden. U leest ze hieronder.

 • De taal

De Spaanse taal hoeft u niet perse machtig te zijn wanneer u zou willen overwinteren in Spanje. In toeristische gebieden kunt u doorgaans goed terecht met de Engelse taal. In deze gebieden zijn de menukaarten in restaurants bijna altijd ook in het Engels (en soms zelfs in het Nederlands) beschikbaar.

 

 • Munteenheid

Spanje behoort tot de Europese Unie en men betaalt er met de euro.

 

 • Voltage Spanje

Het weer in Spanje is in de winters vaak zacht maar garanties heeft u niet. Naast uw zomerse garderobe is het dan ook aan te raden om een paar warme truien, lange broeken en aangename sokken mee te nemen. Een jas die wind- en regenbestendig is, is ook aan te raden.

 

 • Kraanwater Spanje

U wordt geadviseerd het kraanwater in Spanje niet te drinken. Ziek worden en aan de diarree raken, dat zal in de huidige tijd niet gauw meer gebeuren maar de kwaliteit van het kraanwater is niet altijd even goed. Soms ruikt het niet fris en er wordt beweerd dat er chemicaliën in het water zitten die bij veelvuldig gebruik niet goed zijn voor uw lichaam. Om eten te koken kunt u het kraanwater wel gebruiken, echter niet voor gerechten waarbij het water in het eten achterblijft zoals soepen of sauzen.

 

 • Mobiele telefoon

Wilt u uw Nederlandse mobiele telefoon in Spanje blijven gebruiken, bedenk dan wel dat de kosten hoger liggen dan wanneer u een Spaans nummer aanschaft. U kunt dan gewoon uw eigen telefoon blijven gebruiken, echter vervangt u uw Nederlandse SIM-kaart door een Spaanse SIM-kaart. Hiermee belt u volgens de daar geldende tarieven en dit is vele malen goedkoper. Een SIM-kaart kunt u bij vrijwel iedere telefoonzaak aanschaffen. Het enige dat u nodig heeft, is een simlock-vrij toestel. Tegenwoordig zijn nagenoeg alle mobiele telefoons simlock-vrij, van Apple en Samsung tot aan OnePlus.

 

 • Medicatie

Gebruikt u dagelijks medicatie, neemt u dan voldoende mee en stop ze in uw handbagage. Vraag voor vertrek bij uw huisarts of apotheker om een medisch paspoort, zodat u kunt aantonen dat deze medicatie speciaal voor u is en de huisarts deze heeft voorgeschreven.

 

Hoe zit het met mijn zorgverzekering, blijft deze gewoon geldig?

 

Wanneer u enkele maanden in het buitenland gaat wonen blijft uw Nederlandse basiszorgverzekering gewoon geldig. Alleen wanneer u in het buitenland een salaris ontvangt of er langer dan een jaar verblijft, vervalt uw recht op zorg via de Nederlandse zorgverzekering.

 

Bronnen

Ziekte 

Zorgverzekering 

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Alles wat u moet weten over overwinteren in Spanje
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord