De 9292 reisplanner, zo werkt het

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen, Mobiliteit, Nieuws
Laatst geupdate: 30 mei 2022
Sacha van Andel

9292ov helpt u met het plannen van uw ov reis. Maar hoe werkt dat?

Reizen met het openbaar is handig. Het brengt u vaak meteen in het centrum van de stad, u hoeft geen auto te parkeren, en tegenwoordig kunt u bijna overal wel komen. Maar welke trein moet u nemen? Hoelang is uw overstaptijd? Is er geen storing? De 9292OV reisplanner geeft antwoord op al deze vragen! In dit blog leggen wij precies uit hoe u de reisplanner gebruikt.

Wat is 9292?

 

9292.nl is een website (en app) waarop u uw reis met het openbaar vervoer (OV) kunt plannen. Het geeft u verschillende reisadviezen, laat u de kosten van de reis zien, en geeft actuele storingen aan.

Zo plant u uw reis

Wij leggen stap voor stap uit hoe u uw reis kunt plannen met 9292. Als voorbeeld reis plannen wij een route van station Deventer naar Wellness Center Thermen Bussloo.

 

  1. Vul in vanaf waar u wilt vertrekken.


De 9292 reisplanner, zo werkt het

 

U doet dit onder “locaties”. Bij ‘Van: Adres, station, postcode, etc’ vult u in vanaf waar u wilt vertrekken. Als u begint te typen, verschijnen er vanzelf suggesties. Zodra u de juiste suggestie ziet, kunt u hierop klikken. Wij vullen in “Deventer” en klikken dan op de juiste suggestie.

2. Vul in waar u naartoe wilt reizen

 

De 9292 reisplanner, zo werkt het


Bij ‘Naar; Adres, station, postcode, etc’ vult u in waar u naartoe wilt. Wij vullen in ‘Thermen Bus’ en kiezen dan Thermen Bussloo.

3. Datum en tijd
Hier vult u in welke datum u wilt reizen, en hoelaat. Dit is belangrijk omdat dienstregelingen hier afhankelijk van zijn. Zo rijden er minder bussen en treinen ‘s avonds en bijvoorbeeld op zondag.

 

4. Type reis
Bij ‘Type reis’ kiest u of u om de opgegeven tijd wilt aankomen, of juist wilt vertrekken. In onze reis willen we om 13:00 aankomen bij Thermen Bussloo. We vullen 13:00 in bij tijd, en kiezen ‘aankomst’ bij type reis.


5. Extra opties

 

De 9292 reisplanner, zo werkt het

 

U heeft ook een tabblad ‘Extra opties’. Hierin kunt u aangeven met welk soort openbaar vervoer u wilt reizen. Als u niets doet, zijn ze standaard allemaal geselecteerd. Als u bijvoorbeeld niet met de metro wilt reizen, kunt u deze aanklikken en gaat het vinkje weg. Verder kunt u kiezen voor rolstoeltoegankelijkheid en 5 minuten extra overstap tijd.

Kies het juiste reisadvies van 9292

 

Nadat u op ‘plan mijn reis’ heeft geklikt, krijgt u een nieuwe pagina met daarop al uw reisadviezen.

Bekijk de verschillende adviezen

 

De 9292 reisplanner kiest meteen het reisadvies dat het beste past bij uw criteria. U kunt echter ook andere adviezen kiezen. U ziet deze in de balk bovenaan, met daarin een aantal blauwe blokjes en een wit blokje in het midden. Het witte blokje is het advies dat op dat moment geselecteerd is.

 

In de andere blauwe blokjes kunt u de vertrek- en aankomsttijd zien, het aantal overstappen, en de reisduur. U klikt op het reisadvies om zo de details van de reis te zien.

 

De 9292 reisplanner, zo werkt het

 

Het reisadvies in detail

 

De 9292 reisplanner, zo werkt het

 

In het reisadvies krijgt u alle informatie die u nodig heeft. Zo ziet u vanaf welk spoor u moet vertrekken, welke trein u moet pakken, welke richting deze trein op gaat, en op welk spoor u aankomt. Als u een overstap moet maken kunt u precies zien hoeveel tijd u daarvoor heeft en naar welk spoor u moet.

 

Het kan zijn dat u af en toe een stukje moet lopen. Bijvoorbeeld van het treinstation naar een bushalte. Indien dit het geval is, dan kan ov9292 u de looproute laten zien. Klik op ‘toon looproute’.

 

Als u in de bus of trein meerdere haltes passeert, kunt u deze zien in de reisplanner. U klikt dan op ‘toon tussenstops’.

 

Reiskosten

Onder het gedetailleerde reisadvies vindt u ook de kosten voor deze reis. 9292 geeft u de prijs voor een enkele reis zonder kortingen. Als u ‘prijsopbouw’ aanklikt, krijgt u meer informatie. Zo ziet u hoe de prijs is opgebouwd en wat de prijs is voor eerste klas.

Het 9292 reisadvies meenemen onderweg

 

Printen

Bovenaan uw reisadvies heeft u een aantal opties, waaronder printen. Dit is handig als u het reisadvies wilt meenemen op reis. Als u op ‘printen’ klikt, krijgt u extra opties te zien. Standaard wordt alleen het reisadvies uitgeprint, maar als u wilt kunt u daar ook de looproutes, haltes, prijs en samenvatting aan toevoegen.

De 9292 reisplanner, zo werkt het


E-mail

De 9292 reisplanner, zo werkt het

 

U kunt het reisadvies ook naar uw e-mail sturen of mailen naar reisgenoten. U klinkt dan op ‘delen’ en kiest dan ‘email’. Als u uw e-mail op uw telefoon op tablet heeft, kunt u daar altijd uw reisadvies weer op terug vinden.

 

App

Heeft u een smartphone dan is het net zo gemakkelijk om de app te downloaden. U vind deze voor iPhones hier en voor Android hier. Hiermee heeft u altijd toegang tot de reisplannen, en kunt u deze gedurende de reis erbij houden.

Storingen?

 

Als er storingen zijn, geeft de reisplanner dit aan. Als uw trein bijvoorbeeld vertraging heeft, dan wordt de oude tijd doorgestreept, en de nieuwe tijd in rood getoond. Het is daarom goed om uw reis kort van te voren nog een keer te plannen in de reisplanner. Zo kunt u checken of er geen storingen zijn op uw traject. Dan komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tot slot

 

Tot zover onze korte uitleg voor de 9292 reisplanner. Het is een fijne en toegankelijke website (en app!) die u helpt met het openbaar vervoer. Wij wensen u veel reisplezier!

Bronnen

 

– 9292

– Seniorweb

 

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De 9292 reisplanner, zo werkt het