Inkomensgrens zorgtoeslag 2023 verhoogd; heeft u er recht op?

Onderwerp: Vergoedingen
Laatst geupdate: 8 februari 2023
Langer thuis in huis

De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn met ingang van 1 januari 2023 flink hoger geworden.

Hierdoor komen er veel meer mensen in aanmerking voor de zorgtoeslag. In dit artikel kunt u de zorgtoeslag check doen om te ontdekken of u er voor in aanmerking komt.

 

Heeft u dit jaar wél recht op zorgtoeslag?

 

U kunt dit jaar wél recht hebben op zorgtoeslag, bijvoorbeeld omdat uw (gezamenlijk) inkomen boven de grens van 2022 ligt, maar onder die van 2023:

 

Maximum inkomensgrens

2022

2023

Zonder toeslagpartner

€ 31.998,-

€ 38.520,-

Met toeslagpartner

€ 40.944,-

€ 48.224,-

 

Stel: het inkomen van u en uw partner was in 2022 samen € 43.000,-. Over 2022 heeft u dan geen recht op zorgtoeslag, omdat uw inkomen te hoog is. Maar voor 2023 valt dit in komen binnen de grens. U zou dan wel recht op zorgtoeslag hebben.

 

Het is dus de moeite waard om te kijken of ook u voor zorgtoeslag in aanmerking komt. U moet dan een schatting maken van uw inkomen over 2023. Dat is niet zo eenvoudig. Veel zaken rondom het inkomen van gepensioneerden veranderen namelijk in 2023. De AOW gaat omhoog, terwijl sommige pensioenfondsen voor het eerst in jaren de aanvullende pensioenen verhogen. Volg onderstaande stappen en u weet of het in uw situatie verstandig is om voor 2023 zorgtoeslag aan te vragen.

 

U heeft de AOW-leeftijd en geen toeslagpartner

  • Weet u het nieuwe maandbedrag van uw aanvullend pensioen in 2023 al? Vermenigvuldig dan het nieuwe bedrag met 12. U heeft dan het jaarbedrag van uw pensioen.
  • Heeft u meerdere aanvullende pensioenen? Doe deze berekening dan voor ieder pensioen.
  • Tel het jaarbedrag aan AOW bij die bedragen op. Dat is naar verwachting € 18.150,-
  • Is het totaal minder dan € 38.520,-? Dan komt u in aanmerking voor zorgtoeslag. 

 

U heeft de AOW-leeftijd en een toeslagpartner

  • Weet u het nieuwe maandbedrag van uw aanvullend pensioen in 2023 al? Vermenigvuldig dan het nieuwe bedrag met 12. U heeft dan het jaarbedrag.
  • Heeft u meerdere aanvullende pensioenen? Doe deze berekening dan voor ieder pensioen
  • Tel het jaarbedrag aan AOW bij die bedragen op. Dat is naar verwachting € 12.330,-
  • Doe dezelfde berekening met de gegevens van uw toeslagpartner
  • Is het totaal van u en uw partner minder dan € 48.225,-? Dan komen u en uw toeslagpartner in aanmerking voor zorgtoeslag

Doe de zorgtoeslag check!

 

Klik op deze link en ontvang direct de informatie en de Zorgtoeslag Check met de nieuwe inkomensgrenzen om te zien of u recht heeft op zorgtoeslag in 2023. Laat geen geld liggen!

 

Hulp nodig? Bel ANBO!

 

Wilt u liever dat ANBO u helpt met de aanvraag van zorgtoeslag? Weet u het nieuwe maandbedrag van de aanvullende pensioenen(en) nog niet? Of heeft u of uw partner nog niet de AOW-leeftijd? Neem dan contact met ANBO op. Bel op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur met ANBO Hulp bij Belastingaangifte via telefoonnummer 0348 – 46 66 66. Uiteraard dient u hiervoor wel lid te zijn van ANBO.

 

Over ANBO

 

ANBO is een vereniging van, voor en door leden. Leden helpen elkaar, delen informatie en ervaringen. Sinds de oprichting in 1900 behartigen we de belangen van ouderen. Tegenwoordig doen we dat op het gebied van inkomen, pensioen, de digitale samenleving, wonen, veiligheid en gezondheid. ANBO biedt leden op deze onderwerpen informatie, advies en ondersteuning. We werken nauw samen met de andere (ouderen)organisaties als dat nodig is. ANBO is uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven.

 

Lid worden kan nu het eerste jaar voor slechts 29,95 euro. Daarna betaalt u 4 euro per maand:

 

Klik hier voor meer info

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Inkomensgrens zorgtoeslag 2023 verhoogd; heeft u er recht op?