Een senioren badkamer, hoe maakt u die veilig & comfortabel?

Stelt u zich eens voor: onder de douche of in bad gaan is een dagelijkse bezigheid, die steeds meer inspanning kost. Op die manier is douchen geen fijne bezigheid meer. Een senioren badkamer kan ervoor zorgen dat u het plezier in het douchen weer terugkrijgt. Daarnaast is het ook verstandig om andere zaken in de badkamer zo aan te passen dat u ze comfortabel en veilig kunt blijven gebruiken.

 

Het creëren van een veilige en comfortabele senioren badkamer is echter niet heel eenvoudig. In dit artikel kunt u belangrijke en handige informatie vinden en helpen we u bij het maken van de juiste keuzes.

Wat is een senioren badkamer?

 

Wanneer u ouder wordt kan het moeilijk zijn om uw evenwicht en stabiliteit te bewaren in de badkamer. Een senioren badkamer houdt hier rekening mee door de badkamer te voorzien van handige badkamer hulpmiddelen. Hierdoor wordt de kans op valpartijen in de badkamer kleiner en wordt de zelfredzaamheid en comfort vergroot.

 

Wat zijn de voordelen van een senioren badkamer?

 

 • Met een senioren badkamer worden valpartijen voorkomen. Ieder jaar zijn er 4000 + mensen die in een ziekenhuis belanden door een val in de badkamer. (bron: Veiligheid.nl)
 • De zelfredzaamheid wordt verhoogd. Dit wil zeggen dat u zoveel mogelijk zelf kan doen in de badkamer en weinig of geen hulp nodig heeft.
 • U voelt zich in een senioren badkamer weer veilig en op uw gemak. Dit komt omdat de angst om te vallen in de badkamer door de benodigde aanpassingen aanzienlijk wordt verkleind.
 • Door de handige hulpmiddelen die geïnstalleerd zijn in de badkamer kunt u weer genieten van een ontspannen douche.

Een senioren badkamer, hoe maakt u die veilig & comfortabel?

Tip: Een senioren badkamer ontwerpen? Laat een expert meedenken over de juiste indeling

 

Over de indeling van een senioren badkamer moet goed worden nagedacht. De uitdaging is om de juiste hulpmiddelen op de juiste plaats te plaatsen, zodat de veiligheid en zelfredzaamheid zo hoog mogelijk is.

 

Een ideale denkwijze is dat de badkamerproducten zo worden geplaatst, dat de gebruiker zijn/haar natuurlijke bewegingspatroon kan blijven volgen. Omdat elke badkamerruimte en fysieke situatie anders is, wordt er expertise gevraagd.

 

Laat daarom altijd een expert nadenken over welke hulpmiddelen er in de badkamer nodig zijn en welke indeling zich daarvoor het best kan lenen. Zo weet u zeker dat u kan gaan genieten van een veilige en comfortabele badkamer. 

 

Een senioren badkamer expert aan het woord

 

Om meer te weten te komen over senioren badkamers interviewden wij Kees Verhoef van het bedrijf Bano Benelux. Zij realiseren professionele badkamers speciaal voor senioren.

 

 

Expert inschakelen? Vergelijk hier onze betrouwbare aanbieders

 

Wat zijn de ideale afmetingen van een senioren badkamer?

 

Zoals hierboven al omschreven vraagt iedere situatie om een andere aanpak. In de afbeelding hieronder kunt u de meest voorkomende badkamer afmetingen vinden, welke geschikt zijn voor een goede senioren badkamer.

 

De minimale afmetingen voor een goede en veilige senioren badkamer zijn 2080 bij 2060 millimeter. Het kan zijn dat uw huidige badkamer kleiner is, dan kunt u ervoor kiezen om:

 

–   Een deel van een aangrenzende ruimte bij de badkamer te betrekken

–   Een andere (en grotere) ruimte in uw huis beschikbaar stellen om daar de badkamer in te plaatsen (denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer).

–   In de huidige ruimte een draaibaar toilet te plaatsen. Dit is een toilet welke 290 graden kan draaien en neemt hierdoor verschillende obstakels weg. Hierdoor kunt u in een kleine ruimte de toegankelijkheid en veiligheid in de badkamer enorm vergroten.

 

afmetingen senioren badkamer

Onmisbare onderdelen in een senioren badkamer

 

Een senioren badkamer wordt meestal om diverse onderdelen aangepast om deze weer helemaal op uw situatie aan te laten sluiten. We nemen de verschillende opties met u door.

 

Aangepaste douche

 

In de douche brengt u ongetwijfeld de meeste tijd door. De basis in een senioren badkamer is daarom ook een aangepaste douche. Dit is een volledige ruimte welke bestaat uit hulpmiddelen die het douchen zo veilig en comfortabel mogelijk maakt.

 

Het wordt ook wel een senioren douchecabine genoemd. Echter spreken wij liever niet van een douchecabine, omdat deze terminologie veelal geassocieerd wordt met onveilige situaties voor senioren (denk bijvoorbeeld aan een hoge instap).

 

Een aangepaste douche:

 

–   Heeft geen drempels of gevaarlijke opstapjes (zoals in een douchecabine)

–   Is voorzien van een antislip ondergrond

–   Is voorzien van ergonomie (denk aan een makkelijk te bedienen douchekop en douchethermostaat kraan)

–   Beschikt over een veilige douchestang en (verschillende) handgrepen, waar u zich veilig aan vast kunt houden.

–   En is uitgerust met een douchezitje (het liefst in hoogte verstel- en opklapbaar, zodat er ruimte bespaard kan worden).

 

Aangepaste douche

Hoog-laag wastafel

 

Wanneer u uw tanden wilt poetsen of uw handen/gezicht wilt wassen maakt u al snel gebruik van een wastafel. Dit moet natuurlijk zo comfortabel mogelijk kunnen.

 

Een hoog-laag wastafel zorgt ervoor dat uw de wastafel op de juiste hoogte kunt instellen. Dit is bijvoorbeeld erg handig als u of uw partner gebruik maakt van een rolstoel. Doordat de hoogte te verstellen is kan iedereen gemakkelijk gebruik maken van de wastafel.

 

Er zijn verschillende soorten hoog-laag wastafels. De meest bekende zijn een elektrische hoog-laag wastafel en een hoog-laag wastafel welke je met een slinger kunt verstellen.

 

Een hoog-laag wastafel kent de volgende voordelen:

 

 • Het is eenvoudig in hoogte te verstellen (vooral wanneer dit elektrisch kan)
 • Een hoog-laag wastafel kan aangepast worden op iedereen die gebruik wil maken van de wastafel.
 • In de meeste hoog-laag wastafels zijn handgrepen geïntegreerd. Dit biedt stevige houvast en een veilig gevoel.
 • Een goede hoog-laag wastafel biedt de mogelijkheid om met een scootmobiel of rolstoel makkelijk onder de wastafel te rijden. 

Senioren toilet

 

Senioren toilet

 

Wanneer u de badkamer bezoekt, is de kans groot dat u gebruik maakt van het toilet. In de meeste senioren badkamers kunt u daarom ook een senioren toilet vinden. Dit stelt u in staat om op een makkelijke en veilige manier naar het toilet te gaan.

Er zijn veel verschillende seniorentoiletten. Voor goed advies kunt u ook hier het beste gebruik kunnen maken van een expert.

Expert inschakelen? Vergelijk hier onze betrouwbare aanbieders

 

Een senioren toilet van kwaliteit biedt de volgende opties:

 • Een functie om het toilet omhoog of omlaag te bewegen (elektrisch of manueel)
 • Een belastbaarheid van minimaal 250 kg.
 • Geïntegreerde handgrepen in de wc (en dus niet aan de muur bevestigd)

‘Enkel het plaatsen van een toiletverhoger, maakt het toilet nog geen senioren toilet’

Een senioren ligbad voor de bad-liefhebber

 

Alhoewel het advies vaak is om (vanwege de veiligheid) een bad te vervangen in een douche, vragen sommige situaties om een senioren ligbad. Ook wel een senioren badkuip genoemd.

 

Zo kan het zijn dat u een bad nodig heeft om uw spieren soepel te houden of om de conditie van uw huid te verbeteren. Als u gewoonweg een echte bad-liefhebber bent (en daar geen afscheid van wilt nemen) dan is het natuurlijk fijn dat het in-en uit bad gaan zo veilig mogelijk kan. Een senioren ligbad biedt uitkomst.

 

Er wordt onderscheid gemaakt in een senioren ligbad en een senioren zitbad. Een kwalitatief seniorenbad heeft de volgende voordelen:

 

 • U kunt makkelijk in en uit bad gaan doordat er een drempelloze deur in het bad is geplaatst.
 • De ondergrond van het bad is voorzien van een antislip laag, dat de kans op uitglijden verkleind.         
 • Angst voor het overstromen van het bad hoeft u niet meer te hebben. In ieder kwalitatief seniorenbad is namelijk een overstort aanwezig. Deze komt tevoorschijn als de deur niet (goed) dicht zit en zorgt ervoor dat het waterniveau nooit hoger kan worden dan een paar centimeter onder de rand.
 • En uiteraard biedt het comfort en ontspanning!

 

Een senioren ligbad

senioren ligbad

Badkamer aanpassingen voor senioren: de verschillende manieren

 

Er zijn verschillende manieren om van uw huidige badkamer een senioren badkamer te maken. We bespreken hieronder de 3 meest voorkomende manieren.

 

Complete badkamerrenovatie

 

Wilt u zeker weten dat alles in uw badkamer zo veilig mogelijk is? Dan kunt u het beste kiezen voor een complete badkamerrenovatie. Dit wordt vanzelfsprekend niet zomaar uitgevoerd, maar volgens een doordachte werkwijze.

 

De gehele oude badkamer wordt gestript en alle oude badkamermeubelen (zoals een spiegel en wastafel) worden uitgebroken. De ‘nieuwe’ badkamer wordt daarna voorzien van alle badkamer hulpmiddelen die nodig zijn: van een aangepaste douche en senioren toilet tot aan een antislip vloer.

 

Een gehele badkamerrenovatie duurt gemiddeld tussen de 5 en 14 dagen.

 

Bekijk de ervaringen van anderen in deze video

 

Senioren badkamer renovatie binnen een week

 

Heeft u niet zo lang de tijd en wilt u binnen een week kunnen genieten van een senioren badkamer? Dan kunt u ervoor kiezen om de badkamer niet volledig te strippen, maar enkel het toilet, de douche en wastafel te vervangen in handige senioren hulpmiddelen (denk aan een senioren toilet, aangepaste douche en hoog-laag wastafel).

 

Daarbij wordt (indien nodig) u badkamer voorzien van extra handgrepen, wordt de huidige vloer antislip gemaakt en kunnen drempelhulpen worden toegepast.

 

Het kan voorkomen dat er een nieuwe afvoer gemonteerd moet worden of extra elektriciteit moet worden aangelegd. Dit wordt meegenomen in de renovatie binnen een week.

 

Senioren douche in 1 dag

 

Wilt u helemaal niet zo lang wachten en binnen een dag al kunnen genieten van een senioren douche? Dat kan! Het bad wordt dan binnen 1 dag vervangen voor een aangepaste douche. Het fijne is dat je dezelfde dag nog hiervan gebruik kunt maken en dat er geen ingrijpende verbouwing nodig is.

 

Een nadeel is dat enkel een senioren douche, nog niet betekent dat u een veilige badkamer heeft. Niet alle onmiskenbare onderdelen van een senioren badkamer komen hierin terug.

 

De kosten van een senioren badkamer

 

Omdat elke situatie anders is en het altijd over maatwerk gaat betekent het dat de kosten van een senioren badkamer afhankelijk zijn van uw situatie. Een expert in senioren badkamers kan in een korte tijd zien wat er nodig is om de badkamer veilig te maken en wat de kosten daarvan ongeveer zijn.

 

 

 

Badkamer aanpassen via de Wmo? Dit zijn de mogelijkheden

 

Wist u dat u voor een vergoeding van een aantal hulpmiddelen terecht kunt bij het wmo-loket van uw gemeente? Dit geldt voor hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat u langer thuis kunt blijven wonen. Denk hierbij aan (onderdelen van) een senioren badkamer, een traplift of plafondlift.

 

Er is dus een kans dat u (een deel) vergoed krijgt vanuit de Wet Maatschappelijke ondersteuning. Maar is een kanttekening: in elk geval bepaalt de gemeente weke middelen en/of ondersteuning je nodig hebt, of je in aanmerking komt voor de vergoeding en/of je een eigen bijdrage moet betalen.

 

Onze ervaring zegt dat helaas nog te veel gemeenten kiezen voor de goedkoopste oplossing, in plaats van te kiezen voor de beste oplossing. Daarom is ons advies om altijd eerst zelf onderzoek te doen naar welke hulpmiddelen u nodig heeft en daarna met die informatie naar het wmo-loket te gaan van uw gemeente.

 

Let op: elke gemeente heeft een ander beleid qua vergoedingen.  

 

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

 

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners (max. 3) contact met u opnemen om u te informeren over de verschillende mogelijkheden in senioren badkamers.

 

 • Gemak: met één aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners
 • Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie
 • Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Een senioren badkamer, hoe maakt u die veilig & comfortabel?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord