Vlam in de pan, wat moet u doen?

Vlam in de pan is één van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden. Vaak begint vlam in de pan als een klein vuurtje dat snel uitslaat naar een enorme brand. Dit omdat mensen niet weten hoe zij vlam in de pan moeten bestrijden. Daarom leggen wij u in dit artikel precies uit wat u wél maar ook vooral niet moet doen wanneer u te maken krijgt met vlam in de pan. 

Hoe ontstaat vlam in de pan?

 

Vlam in de pan ontstaat doordat de hete olie of boter in de pan overkookt en in contact komt met de hittebron onder de pan. Ook kan de olie of boter in de pan zelf de ontbrandingstemperatuur bereiken. De ontbrandingstemperatuur van olie is ongeveer 315 graden Celsius. Wanneer de pan te lang op het fornuis blijft staan kan deze een te hoge temperatuur bereiken. Wanneer ook de olie deze temperatuur bereikt ontstaat er brand.

 

Wat te doen bij vlam in de pan?

 

In slechts een kwestie van seconden kan de vlam in de pan slaan. Daarom is het van groot belang dat u weet wat u moet doen wanneer dit gebeurt. Hieronder leest u wat u moet doen wanneer de vlam in de pan slaat:

  • Bedek uw handen (en zo mogelijk onderarmen) met bijvoorbeeld ovenhandschoenen
  • Dek de pan af met een passend deksel of blusdeken. Doe de deksel van u afgedraaid op de pan, anders komen de vlammen naar u toe. Heeft u geen passend deksel? Dan kunt u het vuur ook proberen te doven met bijvoorbeeld een bakplaat
  • Zet de warmtebron, bijvoorbeeld het fornuis of de kookplaat, uit
  • Zet de afzuigkap uit
  • Laat de pan staan, met deksel, totdat deze is afgekoeld

 

Krijgt u de brand zelf niet onder controle? Belt u dan zo snel mogelijk 112 voor hulp van de brandweer.

 

Heeft u nog geen vlam in de pan gehad maar wilt u wel zeker zijn van uw veiligheid? Dan is het verstandig een goede brandmelder te installeren. Lees hier meer over in ons artikel over brandmelders.

 

Wat niet te doen bij vlam in de pan

 

Naast dat u moet weten wat verstandig is om wél te doen bij vlam in de pan, is het ook handig om te weten wat u vooral niet moet doen. Dit kan namelijk ernstige ongelukken voorkomen.

 

Wat u vooral niet moet doen bij vlam in de pan:

 

  • Blussen met water

Intuïtief denken veel mensen dat de vlam in de pan geblust moet worden met water. Echter moet u dit juist niet doen. Wanneer u water toevoegt aan de brandende olie of boter, zorgt dit voor een grote steekvlam. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uzelf, daarnaast verhoogt dit de kans op het uitbreiden van de brand aanzienlijk.

 

  • De pan vastpakken, verplaatsen of er mee gaan lopen

Door de pan vast te pakken loopt u allereerst kans op brandwonden. Daarnaast is de kans op overslaan van de brand groot wanneer u de pan verplaatst of zelfs, in een opwelling, de pan naar buiten wilt verplaatsen. Laat de pan staan waar deze staat en handel vanuit daar.

 

Bent u toch in aanraking gekomen met het vuur? Lees dan op de website van brandwondenzorg hoe u uw brandwonden het best kunt behandelen.

 

We realiseren ons dat het makkelijk is om deze stappen in alle rust op papier te zetten maar wanneer u daadwerkelijk een situatie als deze bij de hand heeft, het een flinke uitdaging is om rustig te blijven. Toch is dat wat u zichzelf moet blijven inpraten; rustig blijven. Wanneer u enigszins kalm weet te blijven en adequaat handelt, is de situatie het snelst onder controle.

 

Vlam in de pan bij inductie

 

Misschien verwacht u het niet zo snel , maar ook bij een inductiekookplaat kan de vlam in de pan slaan. Wanneer u gebruik maakt van een inductiekookplaat is het dus ook van belang dat u de pan niet te lang onbewaakt op de kookplaat laat staan. Ook nu kan er namelijk vlam in de pan ontstaan doordat de olie een te hoge temperatuur bereikt. Echter is de kans dat dit gebeurt wel een stuk kleiner dan wanneer u kookt op gas. 

 

Bent u op zoek naar een goede inductie kookplaat? Lees dan onze complete keuzehulp voor een inductie kookplaat.

 

Olie

 

Olie of boter zijn de aanstichters van vlam in de pan. Vlam in de pan ontstaat namelijk doordat de olie of de boter oververhit raakt en in de brand vliegt. Vaak gebeurt dit wanneer de olie of de boter overkookt. De olie of boter komt dan namelijk in direct contact met het vuur of de inductiekookplaat onder de pan. Dit kan voor een ontsteking zorgen. 

 

Echter hoeft het niet zo te zijn dat de olie of boter moet overkoken voor vlam in de pan. De olie of boter kunnen namelijk ook zelf, in de pan, de ontbrandingstemperatuur van zo’n 315 graden Celsius bereiken.

 

Verzekering

 

Wanneer u te maken heeft gehad met een vlam in de pan, kan dit grote gevolgen hebben voor de schade in uw huis en de kosten die hierbij komen kijken. Gelukkig kunt u uzelf hiervoor verzekeren. Brandschade aan uw spullen in huis is verzekerd op de inboedelverzekering. Heeft u brandschade aan de woning zelf? Deze kunt u verzekeren met de woonhuisverzekering.

 

Weet u niet zeker hoe u verzekerd bent? Neemt u dan contact op met uw verzekeraar. Zij kunnen u hierover meer informatie geven.

 

Bronnen

 

Verzekering 

Brandweer

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Vlam in de pan, wat moet u doen?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord