Vlam in de pan, wat moet u doen?

Vlam in de pan, wat moet u doen?

Onderwerp: Veiligheid
Laatst geupdate: 12 mei 2022
Mareen

Vlam in de pan is één van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden. Vaak begint vlam in de pan als een klein vuurtje dat uitslaat tot een enorme brand. Dit omdat mensen niet weten hoe zij vlam in de pan moeten bestrijden. Daarom leggen wij u in dit artikel precies uit wat u wél maar ook vooral niet moet doen wanneer u te maken krijgt met vlam in de pan. 

Wat is vlam in de pan?

Zoals de naam ‘vlam in de pan’ al zegt ontstaat er een vlam in de pan. De inhoud van de pan vliegt in de brand doordat deze een te hoge temperatuur bereikt.

 

Hoe ontstaat vlam in de pan?

Vlam in de pan ontstaat doordat de hete olie of boter in de pan overkookt en in contact komt met de hittebron onder de pan. Ook kan de olie of boter in de pan zelf de ontbrandingstemperatuur bereiken. De ontbrandingstemperatuur van olie is ongeveer 315 graden Celsius. Wanneer de pan te lang op het fornuis blijft staan kan deze een te hoge temperatuur bereiken. Wanneer ook de olie deze temperatuur bereikt ontstaat er brand.

 

Wat te doen bij vlam in de pan?

U verwacht het misschien niet direct, maar toch is het mogelijk dat ook bij u de vlam in de pan slaat. Daarom is het van groot belang dat u weet wat u moet doen wanneer dit gebeurt. Hieronder geven wij u tips over wat u moet doen wanneer u een vlam in de pan heeft:

  • Bedek uw handen met bijvoorbeeld ovenhandschoenen
  • Dek de pan af met een passende deksel. Doe de deksel van u afgedraaid op de pan, anders komen de vlammen naar u toe. Heeft u geen passende deksel? Dan kunt u het vuur ook proberen te doven met bijvoorbeeld een bakplaat.
  • Zet de warmtebron, bijvoorbeeld het fornuis of de kookplaat, uit.
  • Zet de afzuigkap uit.
  • Laat de pan staan, met deksel, totdat deze is afgekoeld.

Heeft u nog geen vlam in de pan gehad maar wilt u wel zeker zijn van uw veiligheid? Dan is het verstandig een goede brandmelder te installeren. Lees hier meer over in ons artikel over brandmelders.

 

Krijgt u de brand zelf niet onder controle? Bel dan zo snel mogelijk 112 voor hulp van de brandweer.

 

Wat niet te doen bij vlam in de pan

Naast dat u moet weten wat verstandig is om wél te doen bij vlam in de pan, is het ook handig om te weten wat u vooral niet moet doen. Dit kan namelijk ernstige ongelukken voorkomen.

 

Wat u vooral niet moet doen bij vlam in de pan:

  • Blussen met water
  • De pan vastpakken
  • De pan verplaatsen of met de pan gaan lopen

Bent u toch in aanraking gekomen met het vuur? Lees dan op de website van brandwondenzorg hoe u uw brandwonden het best kunt behandelen.

 

Vlam in de pan bij inductie

Misschien had u het niet verwacht, maar ook bij een inductiekookplaat kan de vlam in de pan slaan. Wanneer u gebruik maakt van een inductiekookplaat is het dus ook van belang dat u de pan niet de lang onbewaakt op de kookplaat laat staan. Ook nu kan er namelijk vlam in de pan ontstaan doordat de olie een te hoge temperatuur bereikt. Echter is de kans dat dit gebeurt wel een stuk kleiner dan wanneer u kookt op gas. 

 

Bent u nog opzoek naar een goede inductie kookplaat? Lees dan onze complete keuzehulp voor een inductie kookplaat.

 

Olie

Olie of boter zijn de aanstichters van vlam in de pan. Vlam in de pan ontstaat namelijk doordat de olie of de boter oververhit raakt en in de brand vliegt. Vaak gebeurt dit wanneer de olie of de boter overkookt. De olie of boter komt dan namelijk in direct contact met het vuur of de inductiekookplaat onder de pan. Dit kan voor een ontsteking zorgen. 

 

Echter hoeft het niet zo te zijn dat de olie of boter moet overkoken voor vlam in de pan. De olie of boter kunnen namelijk ook zelf, in de pan, de ontbrandingstemperatuur van zo’n 315 graden Celsius bereiken.

 

Blussen met water

Intuïtief denken veel mensen dat je vlam in de pan moet blussen met water. Echter moet u dit juist niet doen. Wanneer u water toevoegt aan de brandende olie, zorgt dit voor een grote steekvlam. Dit is niet alleen gevaarlijk voor uzelf, maar dit verhoogt ook de kans op het uitbreiden van de brand. 

 

Verzekering

Wanneer u te maken heeft gehad met een vlam in de pan, kan dit grote gevolgen hebben voor de schade in uw huis en de kosten die hierbij komen kijken. Gelukkig kunt u uzelf hiervoor verzekeren. Brandschade aan uw spullen in huis is verzekerd op de inboedelverzekering. Heeft u schade door brand aan de woning zelf? Deze kunt u verzekeren met de woonhuisverzekering.

 

Weet u niet zeker hoe u verzekerd bent? Check dit dan bij uw verzekeraar. Zij kunnen u meer informatie geven.

 

Conclusie

Om vlam in de pan te voorkomen is het van belang dat u uw pan niet te lang zonder toezicht op het fornuis of de inductiekookplaat laat staan. Krijgt u toch te maken met vlam in de pan? Dan is het erg belangrijk dat u de pan niet oppakt en verplaatst of blust met water. Het is belangrijk dat u uw handen afdekt met ovenhandschoenen. Vervolgens dient u de pan af te dekken met een deksel of bijvoorbeeld een bakplaat. Ook moet de warmtebron uit gezet worden.

 

Krijgt u het vuur zelf niet onder controle? Bel dan 112.

 

Bronnen

Wat is vlam in de pan en hoe ontstaat het

Wat wel en niet te doen bij vlam in de pan

Vlam in de pan inductiekookplaat

Verzekering 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Vlam in de pan, wat moet u doen?