Thuiszorg nodig? Dit vergoedt uw zorgverzekering in 2023

Thuiszorg nodig? Dit vergoedt uw zorgverzekering in 2023

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 12 december 2022
Langer thuis in huis

Heeft u in 2023 thuiszorg nodig? Gelukkig wordt een groot deel van de kosten vergoed. U betaalt meestal wel een eigen bijdrage. Wat vergoedt uw zorgverzekering 2023 op het gebied van thuiszorg? We vroegen het vergelijkingssite Independer.

Vergoeding via zorgverzekering of gemeente

Voor thuiszorg bestaan verschillende vergoedingsregelingen, afhankelijk van wat u precies nodig hebt. Een deel gaat via de Zorgverzekeringswet (Zvw), wat betekent dat uw basisverzekering de kosten vergoedt. Dat geldt voor bijvoorbeeld wijkverpleging. Goed om te weten dat u ook geen eigen risico betaalt hiervoor. 

 

Andere zorg gaat weer via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en kunt u aanvragen bij de gemeente. Zo regelt de WMO persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld hulp bij wassen en aankleden), huishoudelijke hulp, begeleiding bij zelfstandig functioneren en dagbesteding.

 

Wil u liever zelf de thuiszorg uitkiezen? Dan kunt u ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit budget kunt u een zelfgekozen zorgaanbieder betalen. Dit betekent wel dat u de administratie en betalingen in eigen beheer heeft. Het zorgkantoor blijft controleren of er gebruik gemaakt wordt van verantwoorde zorgverleners.

Iedereen die langdurige zorg thuis nodig hebt, kan gebruik maken van het pgb. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Ongeacht uw leeftijd. Ook voor het pgb geldt vaak een eigen bijdrage. Uw inkomen heeft wel invloed op de hoogte van het pgb. Dit kunt u zelf berekenen op de website van het CAK.

 

Eigen bijdrage voor thuiszorg

Voor zorg vanuit de WMO betaalt u soms een eigen bijdrage. Dat is meestal 19 euro per maand. Gemeenten mogen een lager tarief vragen voor bijvoorbeeld huishoudens met een minimuminkomen. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden en uitzonderingen, die u hier kunt vinden.   

 

Let op contract tussen zorgverzekeraar en wijkverpleger

Wilt u naar een wijkverpleegkundige? Controleer dan of deze een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Anders bestaat de kans dat u niet alles vergoed krijgt. Daarnaast moet uw zorgverzekeraar toestemming geven als u naar een wijkverpleegkundige zonder contract gaat. Goed om met deze zaken rekening te houden als u zorgverzekeraars vergelijkt en gaat overstappen van zorgverzekering

 

Met dank aan Independer.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Thuiszorg nodig? Dit vergoedt uw zorgverzekering in 2023