Structureel geluidsoverlast: wat nu?

Onderwerp: Hulp
Laatst geupdate: 16 december 2021
Langer thuis in huis

Geluidsoverlast is een steeds vaker terugkomend onderwerp in Nederland. We wonen in een dichtbevolkt land met ruim 17 miljoen mensen op een relatief klein stukje grond. Dan is het ook niet vreemd als we zelfs in ons eigen huis worden geconfronteerd met geluiden van buitenaf. Hoewel in de wet staat beschreven dat onrechtmatige geluidsoverlast niet toegestaan is, knijpen de handhavers vaak een oogje toe.

 

Er zijn immers zogenaamde leef-geluiden die we gewoon allemaal moeten dulden. Denk aan de huilende baby van de buurvrouw in de nacht, het gedender wanneer de buurtkinderen op- en af de trap rennen of dat incidentele feestje op de hoek van de straat. In sommige gevallen zijn er echter wel wettelijke mogelijkheden om het geluidsoverlast aan te pakken. Dit is met name het geval bij structureel geluidsoverlast. 

Ga in gesprek met de buren

 

De vriendelijkste en vaak meest effectieve methode om iets aan het geluidsoverlast te doen, is door samen in gesprek te gaan. Soms beseffen uw buren niet hoeveel geluid ze produceren of dat u hier daadwerkelijk overlast van ervaart. Daarom is het altijd goed om dit gesprek aan te gaan en op die manier te ontdekken of er iets aan gedaan kan worden. Door het maken van goede afspraken kan de overlast meestal voor een groot deel al worden aangepakt.

 

Daarnaast is het goed om bij uzelf na te gaan of u soms wellicht een oogje toe kan knijpen. Leef-geluiden horen er immers gewoon bij. Ook wanneer er af en toe een feestje tot in de late uurtjes wordt gegeven. Wanneer dit slechts sporadisch plaatsvindt, is het misschien goed om dit gewoon te laten. Uit respect voor de buren. Zolang dit niet ieder weekend plaatsvindt, is dit immers goed te doen. Een goede buur is uiteraard goud waard.

Wat kunt u zelf doen?

 

Wanneer u veel hinder ervaart van standaard leef-geluiden, dan is dit natuurlijk hartstikke vervelend. Toch is dit dan vaak niet iets waar u juridische stappen tegen kunt ondernemen. In dat geval is het goed om af te vragen wat u mogelijk zelf zou kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het beter isoleren van de woning. Hierdoor ervaart u niet alleen minder hinder, maar verhoogt u ook nog eens het wooncomfort in huis.

Laat een geluidsmeting uitvoeren

 

Wanneer er sprake is van structureel geluidsoverlast, dan kunt u vaak de klok gelijk zetten met het moment dat de overlast begint. In dat geval is een geluidsmeting uitvoeren wellicht de beste optie. Hierbij wordt op het moment zelf gekeken hoe erg de overlast is. Op die manier staat u steviger in uw schoenen bij een discussie of wanneer u juridische stappen wilt ondernemen.

 

Met dank aan Strooming.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Structureel geluidsoverlast: wat nu?