Nieuwe vrienden maken: zo doet u dat!

In contact blijven / Sociaal

Nieuwe vrienden maken – In zijn verzorgingstehuis richt Hendrik Groen (van het gelijknamige boek en de televisieserie) de club Oud Maar Niet Dood op en dat blijkt een goede manier te zijn om nieuwe vrienden te maken. Maar hoe doet u dat als u thuis woont en uw sociale kring steeds kleiner lijkt te worden? Eenzaamheid is een probleem in Nederland, niet alleen onder jongeren, maar ook onder ouderen. Daarom leest u in dit blog hoe u nieuwe vrienden kunt maken!

Waarom nieuwe vrienden maken?

Het hebben van vrienden is gezond. Naast het geluksgevoel dat ze u opleveren, geven ze u ook meer zelfvertrouwen en een ontspannen en veilig gevoel. Vrienden helpen u door moeilijke tijden en bieden emotionele steun.

Naast dat sociale contacten goed zijn voor uw psychische gezondheid, zijn ze dit ook voor uw fysieke gezondheid. Vrienden hebben het beste met u voor en zullen u stimuleren goed voor uzelf te zorgen. Een sociaal netwerk functioneert dus eigenlijk als een wakend oog voor uw gezondheid. En een grappig feitje: veel vrienden verminderen zelfs de kans op verkoudheid!

Ieder mens heeft, vanuit de oertijd al, de behoefte om ergens bij te horen.

nieuwe vrienden maken
Samen muziek maken, zoals deze Cubaanse mannen, is een effectieve manier van nieuwe vrienden maken.

Hoe nieuwe vrienden maken?

Maar hoe maak je vrienden? Het lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het niet te zijn. Hieronder leest u mijn beste tips!

Ga bij een vereniging of club

Dit vind ik persoonlijk de beste tip. Zoek in uw omgeving een vereniging of club waar u denkt aansluiting te kunnen vinden. Dit kan van alles zijn, van kleine hobbygroepjes tot grote sportverenigingen. Naast nieuwe sociale contacten heeft u er dan ook gelijk een nieuwe hobby bij!

Dit is een makkelijke manier omdat je met deze aanpak gelijk tussen (nieuwe) mensen komt, dezelfde ervaringen deelt en hier dus goed over kunt praten met elkaar.

Heeft u het budget niet om bij een club te gaan? Wat dacht u er dan van om bijvoorbeeld zelf een wandelclubje op te richten?

Lees ook: Een ode aan het blokje om (en waarom het zo belangrijk is)

Toon initiatief

Om nieuwe vrienden te maken is initiatief nodig, het gaat niet altijd vanzelf. Kijk eens om u heen, met wie zou u aansluiting kunnen vinden? Misschien wel met die meneer verderop in de straat, of met de mevrouw die vaak komt collecteren. Maak wat vaker een praatje of neem het initiatief om diegene eens uit te nodigen voor een kopje koffie.

Heeft u net zo veel lef als Hendrik Groen (van Het geheime dagboek van Hendrik Groen, een boek en televisieserie)? Dan kunt u ook grotere initiatieven nemen! Hang een briefje met een oproep in de supermarkt of organiseer zelf leuke uitstapjes.

MAX 50plusnet

Een andere leuke manier om nieuwe contacten op te doen is via de digitale ontmoetingsplek van MAX: MAX 50plusnet. Dit is een veilige en gratis website om nieuwe vrienden te maken. Op het digitale prikbord plaatsen mensen allerlei oproepjes waarop u kunt reageren. U kunt ook zelf een oproep plaatsen. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor verschillende clubs in uw regio, die allerlei leuke activiteiten ondernemen met elkaar. U kunt leeftijdsgenoten ontmoeten waarmee u kunt mailen en chatten en eventueel dus ook kunt afspreken om wat te ondernemen.

Houdt u bijvoorbeeld van kaarten maken? Dan plaatst u gemakkelijk een oproep waarbij u vraagt wie er in uw regio nog meer dol zijn op kaarten maken. Hier komen dan reacties op en u kunt dan bijvoorbeeld wekelijks een middagje kaarten gaan maken met een aantal mensen uit uw omgeving. Gezellig!

nieuwe vrienden maken
Nieuwe gelijkgestemden ontmoet u makkelijk via Max 50plusnet.

Investeer in vriendschappen (niet perse financieel!)

Nu u nieuwe mensen heeft ontmoet is het belangrijk om te investeren in elkaar om het te laten groeien tot een waardevolle vriendschap. Dit betekent dat u interesse zal moeten tonen in elkaar en laten merken dat u om elkaar geeft. U kunt dit doen door tijd vrij te maken voor de ander, te zorgen voor de ander (biedt bijvoorbeeld eens aan om de boodschappen te doen) of iemand af en toe eens te verassen met een kleinigheidje zoals een bosje bloemen.

Maar wat vooral belangrijk is: doe leuke dingen met elkaar. Dit hoeven niet per se grote uitstapjes te zijn, ook simpelweg samen een middagje puzzelen kan leuk zijn. Maar vergeet ook niet om er voor elkaar te zijn in moeilijke tijden!

Conclusie

Nieuwe vrienden maken op oudere leeftijd hoeft dus niet zo moeilijk te zijn als u denkt. Het is vooral belangrijk om initiatief te nemen maar ook te blijven investeren in elkaar. Blijf genoeg leuke dingen met elkaar doen en toon interesse, dan wordt het vanzelf een prachtige vriendschap!

Heeft u op latere leeftijd nieuwe vrienden gemaakt? Deel uw tips op onze Facebookpagina en help hier anderen mee.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link