Ledspots in de badkamer, dit is waarom u ze ook wilt hebben

Onderwerp: Badkamer en toilet, Valpreventie
Laatst geupdate: 1 november 2021
Carmen van Andel

Ledspots plaatsen in de badkamer, klinkt misschien als iets voor in luxe hotels, spa’s of misschien gewoon een beetje overdreven. Niets is minder waar, wij willen zelfs betogen dat ledspots onmisbaar zijn in een veilige badkamer. Leest u mee?

Goede verlichting verkleint het valrisico (en is voor meer dingen handig)

 

De badkamer vormt samen met de trap een van de ruimtes in huis waar de meeste valpartijen gebeuren onder senioren. Niet gek, de vloer is hard en glad, wordt door vocht nog gladder en stoom vormt mist op de brillenglazen. Heldere verlichting kan helpen, want: beter zicht = kleiner valrisico. Ledspots in de badkamer geven een aangenaam fel en tegelijk natuurlijk licht af. Alles is goed zichtbaar, maar ook rustig voor uw ogen.

 

Buiten dat is het ook wel handig om natuurlijk fel licht te hebben bij het scheren en het opdoen van make up toch?

Led inbouwspotjes kunnen tegen vocht

 

Elektra en water gaan niet goed samen, dat weet iedereen. Het mooie van led inbouwspots is dat ze altijd spatwaterdicht zijn. Er zijn er zelfs die ook spuitwaterdicht zijn. Druppels en stoom, de verlichting kan er prima tegen: geen kans op kortsluiting. En dat is fijn.

 

Om er voor te zorgen dat u spotjes met de juiste waterdichtheid kiest is de badkamer opgedeeld in een aantal zones, afhankelijk van hoeveel vocht daar komt.

  • Zone 0: de douchecabine, gootsteen of badkuip
  • Zone 1: recht boven de douche of het bad, met een hoogte tot 2,25 meter
  • Zone 2: alles in een straal van ongeveer 60 centimeter rond het bad, de douche en de wastafel
  • Zone 3: de rest van de ruimte, die niet zozeer in aanraking komt met water

 

Hier kunt u vinden welke ledspot voor welke zone geschikt is: overzicht badkamer ledinbouwspots

Geen hitte

 

U heeft vast weleens per ongeluk uw vingers gebrand aan een lampje. Niet gek, veel lampen worden heet als ze een tijdje aanstaan. Dat vergroot echter – en zeker in een vochtige omgeving – de kans op kortsluiting. Het mooie van ledspots is dat ze veel energiezuiniger zijn dan de meeste lampen en daardoor lang niet zo heet worden. Dat maakt meteen de kans op kortsluiting aanzienlijk kleiner.

Tot slot

 

Wat denk u ervan? Hebben we u van het belang van ledspots in uw badkamer kunnen overtuigen of heeft u een beter alternatief dat wij nog niet kennen? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Ledspots in de badkamer, dit is waarom u ze ook wilt hebben