45 km auto, alles wat u moet weten vóór u er een aanschaft!

Mobiliteit / Zelfredzaamheid

45 km auto’s zijn tegenwoordig hip, mooi en stoer. En best prijzig als je niet oppast. Hoe kiest u een 45 km auto? Aan welk bedrag moet u denken? Welk rijbewijs heeft u nodig om er in te mogen rijden? Waar mag u rijden? Wij geven u graag een overzicht met antwoorden op deze en meer vragen.

Een 45 km auto, ook wel brommobiel genoemd, is een miniauto voor twee personen die mag rijden op de weg en die niet harder mag dan 45 km/uur. Een brommobiel is licht, klein en eenvoudig te besturen. Daarnaast zijn ze voordelig in het gebruik én hoeft u er geen wegenbelasting voor te betalen. Zo blijft u voordelig mobiel en onafhankelijk!

Regelgeving

Voor de 45 km auto gelden de volgende regels en bepalingen:

 • Maximum leeggewicht van 420 kg
 • Maximum snelheid van 45 km per uur
 • Voor dieselmotoren geldt een maximum vermogen van 6 kW, dat is 8,2 pk
 • Voor benzinemotoren geldt een maximum cilinderinhoud van 50 cc, dit is niet zoveel: daarom lopen de meeste brommobielen op diesel of elektriciteit
 • Voor het besturen is een brommobielrijbewijs (AM) verplicht
 • Mag rijden op de weg, alleen niet op de autoweg en niet op de snelweg
 • Verkeersregels voor personenauto’s gelden ook voor brommobielbestuurders
 • Aan de achterzijde van het voertuig moet een 45 km-sticker of -bord zijn bevestigd
 • Moet parkeren op parkeervakken voor auto’s
 • Als de carrosserie open is en er geen gordel aanwezig is, bent u verplicht een helm te dragen
 • U hoeft geen wegenbelasting te betalen
 • Een WA-verzekering is verplicht

Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

‘Kan ik een 45 km auto rijden zonder rijbewijs?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpel: dat kan! Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag u al een 45 km auto besturen. Een (medische) verklaring van geschiktheid is ook niet nodig. Als u door omstandigheden uw rijbewijs B kwijtraakt, blijft u wel in het bezit van het bromfietsrijbewijs. Daar hoeft u niets voor te doen. Zo kunt u dus ook zonder rijbewijs in een brommobiel rijden.

Waar mag u rijden?

Met een 45 km auto mag u rijden op de openbare weg, met uitzondering van de snelweg en de autoweg. U mag met een brommobiel in veel gevallen dus ook rijden op 80 km-wegen. Echter is het snelheidsverschil met het overige verkeer dan groot. Omdat veel brommobielen sterk op kleine auto’s lijken, zien automobilisten soms laat dat ze achter een langzamere weggebruiker rijden. Het is dus een goed idee om de 45 km sticker achterop uw voertuig goed zichtbaar te hebben!

Belangrijk om te weten is dat u met een brommobiel niet op de stoep mag rijden. Parkeren op de stoep is ook niet toegestaan, daarvoor moet u gebruik maken van parkeervakken voor auto’s.

Overstappen van de auto naar een brommobiel?

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

 1. Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
 2. Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen, daarentegen heeft een 45 km auto door het ontbreken van de achterbank zeer veel bagageruimte.
 3. Stap op tijd over. Ook al ervaren veel senioren de overgang naar een 45 km auto als een stap terug, doe het tijdig, zodat u nog voldoende vertrouwen heeft om aan uw nieuwe vervoersmiddel te wennen!
 4. Er zijn diverse bedrijven die (begeleide) proefritten aanbieden voor het rijden in een brommobiel. Mocht u twijfelen dan is dit een mooie kans. Ga naar het overzicht.

Wat kost een 45 km auto?

Als u over wilt gaan tot het aanschaffen van een 45 km auto, zijn er veel dingen om over na te denken. Van soort motor, de prijs, nieuw of tweedehands. We geven u graag een overzicht van dingen om over na te denken om u te helpen bij het maken van uw keuze.

Prijs

Hoeveel geld wilt u uitgeven aan een 45 km auto? Dit is de eerste vraag die u zich moet stellen. Tweedehands zijn ze verkrijgbaar vanaf ca. € 3.000 tot 4.000,-, nieuw vanaf € 9.500,-.

Nieuw of occasion

Het is belangrijk om te bepalen of u wilt gaan voor een nieuwe 45 km auto of een occasion. Een nieuwe is natuurlijk heerlijk, maar een mooie occasion kan net zo veilig en wat voordeliger zijn. Er zijn diverse aanbieders van zowel nieuwe als tweedehands brommobielen. Ga naar het overzicht.

Huren of leasen

Als u nog niet weet of u wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een 45 km auto is huur of lease wellicht een optie. Er zijn diverse aanbieders die het rijden van een brommobiel op een laagdrempelige wijze mogelijk maken. Let wel op het soort contract en de voorwaarden die gesteld worden.

Motor/brandstof

Bij de aanschaf van een 45 km auto moet u bepalen of u wilt gaan voor diesel/benzine of voor een elektrische motor. De prijs voor een brommobiel met een diesel- of benzinemotor is in de aanschaf vaak lager, maar in vergelijking met een elektrische 45 km auto zijn de verbruikskosten hoger. Aan de andere kant heeft een elektrische 45 km auto een bereik van rond de 100 km, de actieradius van een andere motor is veel groter. Zie de tabel hieronder voor een overzicht.

Formaat

Er bestaan brommobielen in veel soorten en maten. Van heel erg klein tot bijna zo groot als een normale auto. Hoeveel ruimte heeft u om te parkeren en waar voelt u zich het prettigst bij? Houd ook rekening met de instaphoogte.

Luxe

Van airco, elektrische ramen tot een compleet multimedia- en parkeersysteem, alles is mogelijk in een 45 km auto. Net wat voor u belangrijk is.

De beste 45 km auto’s op dit moment

Aantal personen Breedte Brandstof Actieradius Nieuwprijs vanaf Tweedehands vanaf
Aixam City Pack 2 150 cm Diesel 500 km € 11.439,- € 8.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 4.000,-
Aixam E-City Pack 2 150 cm Elektrisch 130 km € 14.948,-
Biró Urban 2 150 cm Elektrisch 100 km € 13.489,- € 9.000,-
Casalini M14 2.0 2 178 cm Diesel 550 km € 15.410,-
Kimsi rolstoel 2 (ook 2 rolstoelen) 165 cm Elektrisch 80-100 km € 29.995,-
Ligier JS 50 2 156 cm Diesel 550 km € 13.285,- € 10.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 6.000,-
Microcar Dué 3 2 150 cm Diesel 500 km € 9.200,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Microcar M.GO 2 150 cm Diesel 500 km € 10.500,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Minauto Access 2 150 cm Diesel 500 km € 9.489,-
Renault Twizy 45 2 achter elkaar. De tweede stoel is echter wat lastig bereikbaar. 138 cm Elektrisch 100 km € 7.590,- exclusief batterijhuur van ca. € 56,- per maand € 4.750,-

Ligier JS50 L Sport Ultimate – Bebro

Ligier JS 50L – Riminicars

Casalini M20 – Stokhof Minicar

Ligier JS 50L – Van Dijk Mobiel

 

Waar koopt u een brommobiel?

Er zijn veel bedrijven waar u een 45 km auto kunt kopen of leasen. Bij deze bedrijven kunt u ook een (begeleide) proefrit maken. Naast deze bedrijven kunt u natuurlijk ook altijd zoeken op bijvoorbeeld marktplaats.nl, autoscout24.nl en viabovag.nl.

bebro.nl (Gelderland)
bolbrommobielen.nl (Groningen en Drenthe)
brommobiel.nl (Zuid-Holland)
brommobielcenter.nl (Limburg)
brommobielcenterbrabant.nl (Brabant)
mangomobility.com (landelijk)
mijnbrom.nl (Utrecht)
minicarcenter.nl (Overijssel)
riminicars.nl (Zuid-Holland en Zeeland)
stokhof.nl (Gelderland)
vandijk-mobiel.nl (Midden Nederland)

Mist u een bedrijf of heeft u een goede of slechte ervaring met een van deze bedrijven? We horen het graag!

Blijf zelfstandig

Een brommobiel kan u helpen uw onafhankelijkheid te behouden. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Ontdekken wat er voor u mogelijk is en welke kosten daaraan zijn verbonden? Vul dan onze gratis langer thuis in huis-checklist in. We vragen niets meer dan uw naam en e-mailadres, zodat we het plan persoonlijk naar u kunnen mailen.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link