Geheugentrainers en spelletjes om uw brein scherp te houden

Algemeen / Sociale contacten / Zelfredzaamheid

Wist u dat het mogelijk is om net zoals uw spieren ook uw geheugen te trainen? Regelmatig uw hersens trainen zorgt ervoor dat u op mentaal gebied langer fit blijft. Het verbetert onder meer de mentale prestaties, aandacht en de concentratie. Veel voordelen dus! Natuurlijk is het ook gewoon leuk om denkspellen te spelen, zoals sudoku’s, patience of memory. Uit onderzoek blijkt dat het doen van racespelletjes ook goed is voor het uitvoeren van meerdere taken tegelijk.

Veel ouderen vinden het natuurlijk al erg leuk om spelletjes te spelen. Als prettig tijdverdrijf, maar ook als mentale uitdaging. Een Zweedse puzzel oplossen, Rummikub, Scrabble of dammen en schaken. Het zijn allemaal voorbeelden van spellen die goed zijn om de hersenen te trainen. Daarbij maakt het competitie-element een spel nog leuker. Het is natuurlijk leuk om van iemand anders te winnen, ook op hoge leeftijd!

Algemene geheugenoefeningen zijn ook goed
Simpelweg iets nieuws leren is een goede training en heeft ook al een positief effect. Op latere leeftijd een nieuwe taal leren, studeren of actief een computercursus volgen zijn enkele voorbeelden hiervan. Hoe lastiger het trouwens is om de vaardigheid onder de knie te krijgen, des te beter de training voor het brein zal zijn. Gelukkig is dat meestal geen probleem, omdat mensen meestal plezier beleven aan het leren van een nieuwe vaardigheid. Op deze manier wordt het brein eigenlijk bijna automatisch getraind en hoeft er niet bewust moeite voor gedaan te worden.

Goede geheugenoefeningen
Het is ook goed om te proberen zoveel mogelijk dingen te onthouden. Bijvoorbeeld een lijst met telefoonnummers en van wie ze zijn, films die u heeft gezien en beschrijven waar ze over gaan en met welke bekende acteurs, of simpelweg de hoofdsteden van alle landen ter wereld. Een andere goede training is het herinneren van persoonlijke of andere gebeurtenissen in het verleden. Door ze te beschrijven en de juiste datum of het jaar houdt u uw brein scherp. Controleer of uw beschrijving goed is door dit te checken bij vrienden of familie met dezelfde herinneringen, of gebruik internet als het gaat om zaken die destijds groot nieuws waren. Weet u bijvoorbeeld nog in welk jaar de Watersnoodramp was? Of op welke datum Nederland precies werd bevrijd?

geheugentrainer-breintrainer

Haal herinneringen op om uw geheugen te trainen.

3 tips om uw brein zo lang mogelijk gezond te houden

Of uw brein op hoge leeftijd goed blijft werken is voor ongeveer 50 procent genetisch bepaald. U kunt er dus voor een groot deel zelf wat aan doen om uw hersenen ook op hogere leeftijd optimaal te laten presteren. Maar waar kunt u het beste rekening mee houden of wat moet u doen om dit te bereiken? We geven drie goede tips.

Tip 1: blijf lichamelijk actief
Door lichamelijk actief te blijven, neemt ook de activiteit van de hippocampus toe. Dat is een belangrijk deel van de hersenen dat deels verantwoordelijk is voor het kunnen onthouden van veel dingen. Door elke dag te bewegen verbetert het geheugen. Ook bent u beter in staat om te plannen of uw aandacht op een nieuwe hobby te richten. Uiteindelijk maakt dat het mogelijk om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Hier vindt u een overzicht met leuke activiteiten voor senioren!

Tip 2: Prikkel uw brein voldoende
Uw hersenen hebben nieuwe prikkels nodig om zichzelf ‘jong’ te houden. Wees niet bang om taken die u moeilijk of lastig vindt uit te voeren, of te onderzoeken hoe iets werkt. Door regelmatig dit soort dingen te doen gaat het brein sneller functioneren en neemt het vermogen om problemen op te lossen toe. Concrete voorbeelden zijn het leren van een nieuwe taal of kaartspel, of een potje schaken.

Tip 3: Voorkom fysieke schade
Het klinkt misschien heel logisch, maar voorkom dat uw brein harde klappen te verwerken krijgt. Een val op een harde vloer kan bijvoorbeeld schade opleveren, ook al merkt u daar niet direct iets van. Matig ook het gebruik van alcohol, dat het brein kan beschadigen. Ook een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte kunnen verantwoordelijk zijn voor een minder goed functionerend brein.

De beste breintrainers: apps voor uw telefoon

Wie denkt dat breintrainen saai is, heeft het bij het verkeerde eind. Hieronder vindt u een aantal gratis en zelfs verslavende games die u helpen om uw brein in goede conditie te houden, die u eenvoudig op uw telefoon kunt downloaden via de Google Play Store of Apple App Store. Zo heeft u altijd een breintrainer bij de hand!

Wordfeud
Inmiddels is het een klassieker onder de breintrainers: Wordfeud, ofwel het bekende woordspel Scrabble op uw smartphone. Maak en leg woorden op het bord en u verdient punten. Verhoog de score door op de vakjes van (drie)dubbele letterwaarde en (drie)dubbele woordwaarde letters te leggen. Daarnaast is het vooral erg leuk om tegen iemand anders te spelen, bijvoorbeeld iemand in uw familie of binnen uw vriendenkring. Zo houdt u tegelijkertijd ook nog eens contact! U kunt elkaar namelijk via de app berichten sturen en u heeft altijd een leuk gespreksonderwerp als u elkaar in het echt weer spreekt. Wordfeud is gratis via de App Store en de Google Play Store te downloaden.

Elevate
Elevate is een app met meer dan 40 games die te maken hebben met rekenen, lezen, schrijven, luisteren en spreken. Het programma is ontwikkeld door experts op het gebied van onderwijs en is zo gemaakt dat de scores worden bijgehouden in het systeem. Op deze manier ziet u echt voortgang in het doen van de opdrachten en traint u het brein optimaal. Enige nadeel? De app is alleen in het Engels beschikbaar. Voor wie dat geen probleem is zal deze app een goede breintrainer zijn!

Elevate is gratis via de App Store en de Google Play Store te downloaden.

Brainwell
Brainwell is een app die speciaal gemaakt is om het brein te trainen. Bij ieder spel wordt uitgelegd welk deel van uw brein door het spelen gestimuleerd wordt en op welke manier dat gebeurt. Een leuk detail is dat uw resultaten direct worden vergeleken met die van andere gebruikers. Ook deze app is alleen in het Engels beschikbaar.

Brainwell gratis te downloaden via de App Store en Google Play Store.

Peak
Met de app Peak is het mogelijk om uit een breed aantal verschillende onderwerpen te kiezen. Zo oefent u op specifieke onderdelen, zoals geheugen, mentale behendigheid, probleemoplossend vermogen, taal en emoties. Bij ieder spel staat duidelijk welke vaardigheid u ermee verbetert. De onderdelen ‘geheugen’ en ‘mentale behendigheid’ zijn het meest geschikt om als breintrainer dienst te doen. Een leuk detail is dat u tijdens het spelen in de app begeleiding krijgt van een digitale coach. Zelfs via Facebook met vrienden spelen is mogelijk. Bent u competitief ingesteld? Dan is dit een zeer geschikte breintrainer voor u! Bovendien is hij in het Nederlands te spelen.

Download Peak gratis via de App Store en Google Play Store.

Memorado
Memorado is een echte aanrader. Met honderden verschillende speelniveaus is het een van de beste breintrainers. De app heeft een groot aanbod spelletjes die afgestemd zijn op uw eigen voorkeuren. U kiest zelf op welke punten u graag wilt verbeteren, zoals het reactievermogen, meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren of presteren onder druk. Deze app is in het Nederlands beschikbaar en te spelen.

Download Memorado via de App Store en Google Play Store.

EEN APP DOWNLOADEN

Weet u niet goed hoe u een app moet downloaden? We leggen het u in een aantal eenvoudige stappen uit:

  1. Klik op het scherm van uw telefoon op het icoontje van de app-winkel. (bijvoorbeeld AppStore of Google Playstore)
  2. Typ in de zoekbalk welke app u zoekt. Bijvoorbeeld: Oscar Senior
  3. Als het goed is staat de app nu bovenaan, klik op de app.
  4. U ziet nu een knop met “installeer” of “download” Klik hierop.
  5. Na het installeren ziet u een knop openen, en soms opent de app automatisch.
  6. De app is succesvol geïnstalleerd.

Veel succes!

TIP: Een leuk spel dat u hier direct online kunt spelen is Christmas Memory.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link