Extra snel internet via glasvezel of kabel, is dat wel nodig?

Onderwerp: Geldzaken, Kosten
Laatst geupdate: 1 februari 2022
Langer thuis in huis

Wat is nou beter, internet via de telefoonlijn (DSL), of sneller internet via glasvezel of kabelinternet? Is het internet via de DSL-verbinding van aanbieders als KPN, Budget, Online, T-Mobile, Tele2, XS4ALL en Youfone niet al voldoende voor normaal gebruik?

In samenwerking met Breedbandwinkel.nl. 

Wat is ‘normaal gebruik’?

 

Zoals u misschien al wel kon raden, zit het hem in de term ‘normaal gebruik’. Wat houdt dat dan in? Doorgaans zijn downloadsnelheden van 20 tot 30 Mbps voldoende, als één persoon tegelijkertijd gebruikmaakt van de internetverbinding. De snelheid van een DSL-verbinding is over het algemeen 20 tot 30 Mbps. 

 

Deze snelheid kan echter aan de lage kant zijn als u bijvoorbeeld op meerdere apparaten tegelijkertijd Netflix of Videoland wilt gebruiken of als u video’s in hoge 4k resolutie wil gaan bekijken. Dan kan het goed zijn om over een internetabonnement met een hogere downloadsnelheid te beschikken. 

Abonnement met hogere downloadsnelheid

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om sneller internet te krijgen: 

 

Sneller abonnement voor DSL

Het is mogelijk om een hogere downloadsnelheid te krijgen bij een aanbieder van internet via een DSL-verbinding. Vaak kan dit tot wel 100 Mbps uitgebreid worden. Het kan goed zijn dat u daar al voldoende aan hebt. Het nadeel van DSL is dat een hogere snelheid niet altijd haalbaar is door de afstand van uw woning tot de wijkcentrale. Ook is de DSL-techniek gevoelig voor storingen.

 

Kabelinternet

Wilt u toch een hogere downloadsnelheid, dan is kabelinternet een goede optie. Hierop zijn hogere snelheden mogelijk dan via DSL. De snelheid wordt ook niet beïnvloed door de afstand tot een wijkcentrale. Wel zijn aanbieders van kabelinternet monopolisten, waardoor de prijs aanmerkelijk hoger is dan bij DSL-internet. Daar krijgt u dan wel een snellere en stabielere internetverbinding voor terug. Let op: kabelinternet is altijd gekoppeld aan een tv-abonnement.

 

Razendsnel en stabiel internet via glasvezel

 

De overtreffende trap qua supersnelle internetverbinding is internet via glasvezel. Dit biedt nog veel hogere snelheden. Wat ook belangrijk is, is dat het van alle mogelijke typen internetverbindingen de meest stabiele is. Er is weinig kans op storingen.

 

Wel maken we de kanttekening dat glasvezel internet een flink stuk duurder is. De vraag is dus uiteindelijk vooral of u het nodig heeft en of u de de extra kosten ervoor over heeft. Wel is het zo dat glasvezel niet gekoppeld is een verplicht tv-abonnement, dus dat biedt meer vrijheid. Let op: glasvezelinternet is nog niet overal beschikbaar. U kunt online een postcode check doen om te zien of glasvezelinternet op uw adres mogelijk is.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Extra snel internet via glasvezel of kabel, is dat wel nodig?