Een tweede hypothecaire lening? Dit moet u weten

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 28 april 2022
Langer thuis in huis

Sinds lange tijd wordt het toegestaan dat banken naast de welbekende annuïteitenhypotheek ook een tweede hypothecaire lening kunnen verstrekken. Deze kan oplopen tot 50 procent van de waarde van uw woning. Wel is het van belang dat u bij beide hypothecaire leningen een deel zal aflossen over de periode van het gesloten contract.

 

De enige andere voorwaarde waaraan moet worden voldaan, is dat de totale schuld van de twee leningen niet hoger is dan 50 procent van de marktwaarde van de woning nadat 30 jaar is verstreken.

De risico’s van een tweede hypotheek

Wanneer u bijvoorbeeld uw rabobank hypotheek oversluiten of afsluiten wilt, zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. U sluit namelijk een lening af, en aan leningen zitten een aantal voorwaarden verbonden. Als eerste zal bijvoorbeeld de waarde van uw woning niet gelijk blijven aan het moment wanneer u het koopt of bouwt. Meestal zal uw woning over meerdere decennia in waarde gestegen zijn, maar er zijn natuurlijk altijd momenten dat de waarde even zal zakken. Zo zijn er in Nederland meerdere keren crisissituaties geweest waarbij vooral de woningmarkt sterk in waarde daalde.

 

Naast dat de waarde kan wijzigen, is er ook de mogelijkheid dat de rente opeens heel erg kan stijgen. Wanneer dit gebeurt, zult u dus meer moeten betalen per maand dan dat u gewend was. Hieronder een aantal mogelijkheden om dit zo goed mogelijk in te perken. Vergeet niet dat het wel altijd kan veranderen. Wanneer u kiest voor een rentevaste periode in uw hypotheek, zal er niet zonder het betalen van een boete de rente gewisseld kunnen worden. Aan de ene kant is dit natuurlijk fijn, maar aan de andere kant kan het voor banken vaak uit om alsnog deze boete te betalen en de hypotheek omhoog te gooien.

 

Met dank aan Oversluiten.nl.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Een tweede hypothecaire lening? Dit moet u weten