Bitcoin en andere cryptocurrency: wat is dat nou precies?

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 23 december 2021
Langer thuis in huis

U hoort het steeds vaker: bitcoin en crypto. Sommige worden er in korte tijd stinkend rijk van terwijl anderen hun volledige inleg, en soms meer, verliezen. Tegenwoordig is het niet alleen meer voor de zakenmensen onder ons, het is voor iedereen toegankelijk. Maar is dat wel verstandig? Wat is crypto eigenlijk, en hoe werkt het? Het is allemaal een ingewikkeld zaakje, maar ik heb het uitgezocht.

Wat is cryptocurrency?

 

Cryptocurrency is een Engelse verzamelnaam voor alle verschillende cryptovaluta. Dat zijn digitale munten die bestaan uit unieke codes. Het zijn dus geen fysieke munten zoals een euro of een pond. Het dankt zijn naam aan het feit dat de munten zelf en de transacties versleuteld zijn. Dit wordt gedaan door geavanceerde cryptografie en wordt opgeslagen in Blockchain.

 

Wat is Blockchain?

Blockchain is een soort database waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Het zijn eigenlijk allemaal opeenvolgende blokjes van informatie die geverifieerd zijn door alle partijen. Daar dankt het ook zijn naam aan: het is een ketting van blokjes. Het bijzondere is dat er geen derden aan te pas komen. De informatie wordt vervolgens versleuteld opgeslagen en verspreid over een groot netwerk van computers. Omdat het zo verspreid is, is het heel veilig voor digitale aanvallen.

Hoe handel ik in cryptocurrency?

 

Het principe is simpel: u koopt cryptomunten wanneer de munten goedkoop zijn, en verkoopt deze weer wanneer ze meer waard zijn. Maar, zoals u al verwachtte, komt er wel wat meer bij kijken.

 

Korte of lange termijn?

Het is belangrijk om te weten of u voor de korte of lange termijn in crypto wilt handelen. Als u kiest voor lange termijn, kunt u het beste stabiele munten kopen. De meest stabiele munt is op dit moment de bitcoin. U kunt ook kiezen voor stabiele ‘altcoins’. Een altcoin is simpelweg alles wat geen bitcoin is. Stabiele altcoins zijn op dit moment: ethereum, litecoin, ripple en vechain. 

 

Als u op de korte termijn wilt handelen, kunt u dit doen met alle munten. U moet dan wel de koers heel goed in de gaten houden! 

 

Online platformen voor handel in crypto

Als u gaat handelen in crypto, moet dit via een online platform. Op deze platformen kunt u cryptomunten kopen. Daarna kunt u precies bijhouden hoeveel ze waard zijn. U kunt de munten wanneer u wilt weer verkopen via het platform. Deze platformen maken cryptohandel zeer toegankelijk. De meesten hebben naast een website ook een app voor uw tablet of smartphone. Let wel op: alle platformen rekenen handelskosten.

 

Welke online platform moet ik gebruiken?

Op het moment is Binance erg populair in Nederland. Dit platform heeft echter geen registratie van de Nederlandse toezichthouder op cryptohandel. Kortom: ze zijn in strijd met de Nederlandse wet. Daarom is het niet slim om Binance te gebruiken: het is onbetrouwbaar en onveilig. Een goed alternatief is Bitvavo. Dit is een Nederlands platform voor cryptohandel. Ze zijn betrouwbaar, hebben een groot aanbod cryptomunten, en rekenen lage handelskosten.

Is het slecht voor het milieu?

 

Een groot tegenargument voor het handelen in crypto is dat het slecht is voor het milieu. Dit is helaas waar. De zware computerberekeningen die nodig zijn voor Blockchain en voor cryptocurrency gebruiken enorm veel energie. Om te vergelijken: de handel in bitcoin verbruikt ongeveer net zoveel kilowattuur als heel Noorwegen.

 

Daarnaast worden er door cryptohandel veel computeronderdelen weggegooid. Mensen die bitcoin en andere cryptocurrency creëren en onderhouden, investeren constant in de nieuwste computers. De oude computers worden weggegooid, wat slecht is voor het milieu.

De risico’s van handelen in bitcoin

 

Behalve dat het slecht is voor het milieu, brengt de handel in crypto ook veel risico met zich mee. U heeft het misschien al gehoord: u kunt uw inleg verliezen!

Is crypto iets voor mij?

 

Cryptohandel is interessant voor u als u

 

  • geld beschikbaar heeft wat u eigenlijk niet nodig heeft
  • als u zich bewust bent van de risico’s
  • als u de belasting op het milieu niet erg vindt

 

Dan kan crypto zeker interessant zijn! Gaat u beginnen in cryptohandel? Lees u dan goed in over de huidige markt.

 

Met dank aan Beste Bank – Kennisbank.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Bitcoin en andere cryptocurrency: wat is dat nou precies?