fbpx

Automatische deuropener: een kleine keuzehulp

Bewegen in en om huis / Hulp en hulpmiddelen

Als u wat moeilijker ter been bent, kan een handeling als de deur open en dicht doen best lastig zijn. Het kan dan handig zijn om bijvoorbeeld op de voordeur een automatische deuropener te hebben, zodat u zich makkelijker in en uit het huis kan bewegen. Zo maakt u uw huis levensloopbestendig.

Die deurautomaten kunnen alleen best prijzig worden! Daarom vroegen wij ons af, wat kost dat nou, een automatische deuropener? 

In deze kleine keuzehulp behandelen wij de kosten, een mogelijke Wmo-vergoeding, en drie korte aandachtspunten waar u op moet letten bij de aanschaf.

Wat is een automatische deuropener?

Een automatische deuropener is een hulpmiddel dat de deur voor u opendoet en weer dicht. Soms gaat de deur zelfs automatisch op slot. Het bestaat altijd uit twee delen: de deuropener zelf en de bediening.

automatische deuropener
Een automatische deuropener. Foto via aangepastwonen.info

De kosten

Uiteindelijk is de belangrijkste vraag, hoeveel gaat dit kosten? U heeft twee opties om uit te kiezen:

Optie 1: Aanschaf en installatie bij een specialist

Aanschaf bij een specialist heeft veel voordelen. U krijgt advies over welk product het beste bij uw situatie past en het product wordt voor u geïnstalleerd. De prijs ligt tussen de 1.500 en 2.000 euro voor aanschaf en installatie. U krijgt hier ook voor bepaalde tijd garantie bij. Verder heeft u de mogelijkheid om een onderhouds- en servicecontract hierbij af te sluiten. Dit brengt uiteraard wel extra kosten met zich mee.

Optie 2: Zelf (tweedehands) kopen en installeren

U kunt ook zelf een deurautomaat kopen en laten installeren, maar uit onderzoek door Scouters is gebleken dat dit nauwelijks scheelt in prijs. Wat u wel kan doen is een tweedehands deuropener kopen op bijvoorbeeld Deuropenershop.nl of op Marktplaats.nl. Deze prijzen liggen tussen de 200 en 400 euro, wat al en stuk goedkoper is. De installatie bedraagt ongeveer 100 euro. U heeft hier alleen geen garantie of service bij.

Hoe zit het met de vergoeding vanuit de Wmo?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet die bepaalt dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

U komt in aanmerking voor de Wmo als u zichzelf niet meer thuis kunt redden en u ook niet kan terugvallen op uw netwerk.

Als u deze hulp aanvraagt, wordt er in gesprek met de gemeente onderzocht welke ondersteuning voor u het meest geschikt is. Dit kan een algemene voorziening zijn zoals een boodschappenservice, of een maatwerkvoorziening zoals een automatische deuropener.

Voor een maatwerkvoorziening betaalt u ook een eigen bijdrage. Voor 2020 is deze bijdrage niet hoger dan 19,- euro per maand. Voor meer informatie over de Wmo, kijk op ons blog over de Wmo en onze blog met Wmo tips van een Wmo-consulent.

automatische deuropener
Een automatische deuropener kan ook buitendeuren openen en zelfs op slot doen.

3 aandachtspunten als u een automatische deuropener gaat kopen

Als u een automatische deuropener wilt kopen, laat u dan altijd goed informeren. Let in elk geval op de volgende 3 punten.

1 – Binnen- of buitendeur

Wilt u de opener op een binnen- of buitendeur plaatsen? Als deze buiten komt, is het bijvoorbeeld handig als de deur ook automatisch op slot gaat.

2 – Bediening

U kunt vaak zelf kiezen hoe u de deur wilt bedienen. Dit kan bijvoorbeeld met een afstandsbediening, een schakelaar, drukknop, of zelfs met uw tablet of smartphone. Een voordeel van de schakelaar of drukknop is dat u deze niet kwijt kunt raken. Er zijn ook automatische deuropeners met sensor. Handig, want dan hoeft u helemaal niet op een knop te drukken!

3 – Noodstroomvoorziening

Een laatste, maar niet onbelangrijk, punt waar u op moet letten is de noodstroomvoorziening. Deuropeners worden altijd elektrisch bestuurd. Als de stroom uitvalt kan het zijn dat de deur niet meer opengaat, wat gevaarlijk kan zijn als u van die deur afhankelijk bent. Een noodstroomvoorziening zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren.

Brochures vergelijken?

Als u thuis eens rustig wilt bekijken wat er mogelijk is, dan kunnen wij onze partners vragen om u vrijblijvend een brochure op te sturen. Dan kunt u het aanbod met elkaar vergelijken. Vul hieronder uw gegevens in, dan ontvangt u de brochures binnen enkele dagen in huis.

Conclusie

Ik hoop dat ik u goed heb kunnen informeren met deze keuzegids!

Belangrijkste informatie nog een keer op een rij:

  • Prijs nieuwe automatische deuropener: € 1500-2000,-
  • Prijs tweedehandse automatische deuropener: € 300-500,-
  • Afhankelijk van of hij op de binnen- of buitendeur komt zijn er verschillende opties mogelijk
  • Bedienen kan op diverse manieren: via losse afstandsbedieningen of juist vast aan de muur.
  • Een noodstroomvoorziening is essentieel.

Als u nog tips of ervaringen heeft die u wilt delen, laat het ons weten op onze facebookpagina!

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link