fbpx

45 km auto kopen: Lees onze aankoopgids

Onderwerp: Hulpmiddelen, Mobiliteit
11 maart 2021
Carmen van Andel

Gaat u een 45 km auto kopen? Dan is het verstandig om u goed te informeren. In onze onafhankelijke aankoopgids leest u alles wat u moet weten om een miskoop te voorkomen.

We beantwoorden vragen als Welke modellen zijn er en hoeveel kosten die? Hoeveel kost een 45 km occasion? Welke 45 km auto’s zijn elektrisch? Waar mag u rijden en parkeren?

De juiste antwoorden hierop hebben we uitgebreid onderzocht en vind u in: De Complete 45 km auto Aankoopgids! 

 

Overzicht van de aankoopgids:

Wat is een 45 km auto?

 

Een 45 km auto is een miniauto voor twee personen die mag rijden op de weg en die niet harder mag dan 45 km/uur. Een andere naam is brommobiel.

 

Wanneer een 45 km auto kopen?

 

Een brommobiel zorgt ervoor dat u uw vrijheid en mobiliteit kan blijven behouden, ook als u bijvoorbeeld niet bent geslaagd voor de medische keuring voor het autorijbewijs. Een 45 km auto wordt dan ook vaak gekocht als vervanging van de auto. 

 

De overstap van een auto naar een brommobiel is een grote beslissing. Het is ook begrijpelijk dat als u al jaren en jaren autorijdt u er liever geen afstand van wil doen. Een auto is niet alleen handig. Het staat ook voor vrijheid, onafhankelijkheid. Een auto geeft u de kans om te gaan en staan waar u wilt.

 

Maar, als autorijden langzaam maar zeker steeds moeilijker wordt, wat dan? Misschien wordt de auto steeds minder, of zelfs helemaal niet meer gebruikt. De drempel om de weg op te gaan wordt steeds hoger. Daarom adviseren wij: wacht niet te lang als u de overstap overweegt! En twijfelt u? Doe dan gewoon eens een vrijblijvende proefrit bij een van de erkende dealers onderaan dit artikel. Uitproberen is altijd goed en u wordt vast verrast door het gevoel en het uiterlijk van de brommobiel. 

 

Het beste is een brommobiel aan te schaffen als autorijden nog prima gaat of direct nadat het niet meer mag. Voordat u het weet zult u net zo gehecht zijn aan uw 45 km auto als dat u aan uw auto was!

 

Om u te helpen, hebben wij hieronder een aantal dingen opgeschreven om rekening mee te houden als u wilt overstappen. 

 

>> Weten wat voor u de beste deal is? Vraag offertes aan en vergelijk

45 km auto
De Casalini M20 is in luxe uitvoering beschikbaar. Foto via Stokhof Minicar

Overstappen van de auto naar een brommobiel?

 

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, dan zijn dit de dingen om rekening mee te houden.

  1. Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
  2. Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen, maar door het ontbreken van de achterbank is er wel zeer veel bagageruimte.
  3. Stap op tijd over. Ook al lijkt het misschien een stap terug, doe het tijdig, zodat u voldoende vertrouwen heeft om aan uw nieuwe vervoersmiddel te wennen!
  4. Er zijn diverse bedrijven die (begeleide) proefritten aanbieden voor het rijden in een brommobiel. Mocht u twijfelen dan is dit een mooie kans. 
Aixam Crossover - 45 km auto
Moderne 45 km auto’s lijken sterk op gewone auto’s. Dit is de Aixam Crossover.

Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

 

‘Kan ik een 45 km auto rijden zonder rijbewijs B?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpel: dat kan! Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag u al een 45 km auto besturen. Een (medische) verklaring van geschiktheid is ook niet nodig. Als u door omstandigheden uw rijbewijs B kwijtraakt, blijft u wel in het bezit van het bromfietsrijbewijs, maar daar moet u wel een paar stappen voor ondernemen!

Waar moet u op letten als u een 45 km auto gaat kopen?

 

Brommobielen lijken tegenwoordig net op auto’s. Dit betekent dat er tientallen modellen en opties zijn. Bij elke brommobiel is in het ontwerp rekening gehouden met een verminderde mobiliteit.

 

Standaard opties brommobiel:

  • Automaat
  • Stuurbekrachtiging
  • Elektrische ramen
  • Airco
  • Radio

Belangrijke punten en opties om rekening mee te houden

 

Gaat u een brommobiel kopen? Denk dan na over de volgende dingen:

 

Brandstof

Er de meeste brommobielen rijden op benzine of diesel. Er zijn echter ook steeds meer elektrische modellen beschikbaar. 

 

De prijs voor een brommobiel met een diesel- of benzinemotor is in de aanschaf vaak lager, maar in vergelijking met een elektrische uitvoering zijn de verbruikskosten hoger. 

 

Aan de andere kant heeft een elektrische 45 km auto een bereik van maximaal 100 km, de actieradius van een brandstofmotor is veel groter. Zie de tabel hieronder voor een overzicht.

 

Elektrische brommobiel

Heeft u voorkeur voor een elektrische brommobiel? Zorg er dan voor dat u hem wel bij uw huis kunt opladen. 

 

Actieradius

Er zit nogal wat verschil in de afstand die u met een volle tank of accu kunt rijden. Als u lange afstanden wilt rijden, laat u dan goed informeren over de actieradius. Met name bij elektrische auto’s kan de werkelijke actieradius flink afwijken van de opgegeven maximale actieradius. Dit heeft ook te maken met bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Bij goed weer is deze namelijk een stuk beter dan bij koud weer.

 

Formaat

Er bestaan brommobielen in veel soorten en maten. Van heel erg klein tot bijna zo groot als een normale auto. Hoeveel ruimte heeft u om te parkeren en waar voelt u zich het prettigst bij? Houd ook vooral rekening met de instaphoogte als u moeite heeft met in- en uitstappen. Er zijn ook bij 45 km auto’s namelijk modellen met een extra hoge instap, zoals de crossover van Aixam.

 

Laadruimte

Hoe groot is de achterdeur en de kofferruimte? Is het mogelijk een rollator in te laden en mee te nemen?

 

Luxe

Van speciale meerkleurige lak en lichtmetalen velgen tot een compleet multimedia- en parkeersysteem, alles is mogelijk in een 45 km auto. Net wat voor u belangrijk is.

45 km auto interieur
Het interieur van een 45 km auto doet weinig onder voor een normale auto

Ervaringen van dhr. Kolkwijk

 

Een van onze lezers, dhr Kolkwijk heeft onalngs een 45 km auto aangeschaft en verteld ons over zijn ervaringen. Hoe rijdt dat nu? Welke opties heeft zo’n auto? Waarom heeft hij er een gekocht? Kijk snel voor het antwoord!

 

 

Wat kost een 45 km auto?

 

Een 45 km auto kost tweedehands ca. € 6.000 tot 8.000,-. Nieuwprijzen beginnen bij € 9.500,-.

 

Nieuw of occasion

Het is belangrijk om te bepalen of u wilt gaan voor een nieuwe 45 km auto of een occasion. Een nieuwe is natuurlijk heerlijk, maar een mooie occasion kan net zo veilig en wat voordeliger zijn. Er zijn diverse aanbieders van zowel nieuwe als tweedehands brommobielen. Lees tips voor het kopen van een 45 km auto occasion

 

Kopen of (private) leasen

Als u nog niet weet of u wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een 45 km auto is huur of lease wellicht een optie. Er zijn diverse aanbieders die het rijden van een brommobiel op een laagdrempelige wijze mogelijk maken. Let wel op het soort contract en de voorwaarden die gesteld worden.

 

Wilt u weten bij wie u een veilige brommobiel kunt leasen of huren? Kijk dan naar het overzicht van betrouwbare leveranciers onderaan deze pagina. Bij al deze leveranciers kunt u leasecontracten afsluiten.

Brommobiel verzekering?

Omdat 45 km auto’s onder de brommers vallen, is het verplicht er een brommobiel verzekering voor af te sluiten, dat lijkt veel op een autoverzekering. U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te nemen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor beperkt casco of volledig casco. 

 

Overige bijkomende kosten?

Goed om te weten is dat u voor een brommobiel geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer! Denk verder natuurlijk wel aan uw brandstof kosten en kosten voor een periodieke onderhoudsbeurt. Die onderhoudsbeurten moeten plaatsvinden tussen de 2500 en 5000 km, afhankelijk van wat de fabrikant aangeeft. 

De gemiddelde kosten hangen uiteraard af van hoeveel brandstof u gebruikt en hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dit is een indicatie.

Vind de beste deal!

Wilt u weten welke 45 km auto het beste bij u past en daarnaast een goed prijsvergelijk maken? Vul dan uw gegevens in bij het onderstaande formulier. U ontvang dan eenvoudig meerdere gratis & vrijblijvende offertes van onze partners. Deze partners zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op betrouwbaarheid.

 

Overzicht 45 km auto’s 2021

Aantal personen Breedte Brandstof Actieradius Nieuwprijs vanaf Tweedehands vanaf
Aixam City Pack 2 150 cm Diesel 500 km € 11.439,- € 8.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 4.000,-
Aixam E-City Pack 2 150 cm Elektrisch 130 km € 15.399,-  
Biró Urban 2 150 cm Elektrisch 100 km € 14.995,- € 9.000,-
Casalini M14 2.0 2 178 cm Diesel 550 km € 15.410,-  
Kimsi rolstoel 2 (ook 2 rolstoelen) 165 cm Elektrisch 80-100 km € 29.995,-  
Ligier JS 50 2 156 cm Diesel 550 km € 15.685,- € 10.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 6.000,-
Microcar Dué 3 2 150 cm Diesel 500 km € 9.995,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Microcar M.GO 2 150 cm Diesel 500 km € 12.490,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Minauto Access 2 150 cm Diesel 500 km € 9.499,-  
Renault Twizy 45 2 achter elkaar. De tweede stoel is echter lastig bereikbaar. 138 cm Elektrisch 100 km € 8.400,- exclusief batterijhuur van ca. € 56,- per maand € 4.750,-
Aixam Crossover  2 150 cm Diesel 500 € 15.999,- € 12.000,-

 

Ligier JS50 L Sport Ultimate

 

Ligier JS 50L

Casalini M20

Ligier JS 50L

 

beste brommobiel

Microcar M.GO Highland (c)

 

beste brommobiel

Aixam E-city Coupé (c)

Biro 45 km auto

Birò Urban (c) Birò

microcar due 45 km auto

Microcar Dué Premium (c)

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.