Wat kunt u doen om de badkamer een veiligere plek te maken?

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen, Langer thuis wonen, Samenwerking
Laatst geupdate: 20 april 2022
Langer thuis in huis

Een organiser om rommel te verminderen, antislip vloerbedekking en matten, grijpstangen, een met de hand te bedienen douchekop, een douchestoel of -bank, en gebruiksvriendelijke kraanknoppen maken allemaal deel uit van een veilige douche voor senioren. Draagbare douches en inloopdouches worden aangeraden.

De badkamer is meestal de meest onveilige plek in een huis voor iemand die slecht ter been is. In oudere huizen zijn de meeste badkamers piepklein en hebben ze veel harde oppervlakken. 

Gelukkig zijn er dingen die u zelf kunt doen om een veilig gevoel in de badkamer te creëren.

Veiligheidsadvies voor douchen voor senioren

 

Douchen hoeft voor oudere burgers geen enge ervaring te zijn. Sommige badkamers hebben slechts enige aanpassingen nodig, terwijl andere badkamers wel een upgrade nodig hebben, zoals een nieuwe vloer, of een nieuwe douchecabine. Hieronder vind je een aantal tips om de badkamer zo veilig mogelijk te maken.

 

Ontdoe je van de rommel in de douche

 

Wanneer een bejaarde tussen meerdere shampooflessen, sponzen, en andere voorwerpen in de douche moet zoeken kan valgevaar optreden. Ruim je douche op als je veel shampooflessen, conditioners, sponzen, zepen en andere benodigdheden hebt. Bewaar alleen wat je nodig hebt in de doucheruimte, en zorg dat het op een handige plaats staat.

 

Grijpstangen zijn er in allerlei vormen en materialen

 

En ze werken zo goed dat ze geschikt zijn voor elke badkuip of douche. Ze zijn een goede, goedkope optie om te helpen bij het opruimen van gladde oppervlakken in de douche en/of badkamer.

Het plaatsen van een of meer grijpstangen in de douchewand is een tweede aanbeveling. Idealiter helpt je de optimale plaats voor deze stangen te kiezen door te kijken waar de meest gemakkelijk bereikbare plaatsen zijn voor de persoon die de badkamer gebruikt.

 

Wat kunt u doen om de badkamer een veiligere plek te maken?

 

Met dank aan sanitairkamer.nl

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat kunt u doen om de badkamer een veiligere plek te maken?