Wat is VPN en wat zijn de voordelen?

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 23 december 2021
Langer thuis in huis

Misschien heeft u al eens gehoord van een VPN. Op televisie en online komen steeds vaker reclames voorbij van aanbieders van deze diensten. Maar wat is het nu precies? En is een VPN iets voor u?

Wat is een VPN?

 

Een VPN is een Virtual Private Network. Oftewel: een privéverbinding binnen uw internetverbinding. In plaats van dat u direct verbinding maakt van uw verbinding met de server van de website of dienst die u bezoekt, gebruikt u een tussenstap: een VPN-server in het buitenland. Deze server versleutelt uw data en leent zijn IP-adres uit. Daardoor is het voor de buitenwereld minder duidelijk dat u degene bent die gebruik maakt van de dienst of website. U kunt minder makkelijk gevolgd worden. Op die manier gaat u beter om met uw privacy en bent u beter beschermt.

Extra goed beschermd online

 

Wanneer u een VPN gebruikt, bent u extra goed beschermd online. Data wordt omgezet in een veilige en onleesbare code. Deze code wordt gestuurd via uw router, langs uw internetprovider en zo naar een VPN-server. De VPN-server zet de code weer om en toont de website die u bezoekt. Zie het als een soort tunnel van data, maar dan extra beveiligd.

 

Wanneer u geen VPN gebruikt, kunnen hackers data inzien en vaak zelfs wijzigen. Dan wordt u slachtoffer van zogenaamde ‘man-in-the-middle-attacks’. Zo kunnen cybercriminelen er met waardevolle informatie vandoor gaan. Met een VPN blijft uw data veilig. Niet alleen van hackers, maar ook internetproviders, netwerkbeheerders, bedrijven en overheden kunnen niet meer zomaar uw gegevens aftappen.

Wat is VPN en wat zijn de voordelen?

Anoniem en veilig internetten met VPN

 

Met een VPN internet u anoniem en veilig. Dat komt vooral van pas als u iets gaat downloaden wat eigenlijk niet meer mag. Bijvoorbeeld films of muziek. Sinds het downloadverbod in Nederland passen mensen op hun tellen. Ze willen geen downloadboete riskeren en willen niet dat ze bij auteursrechtenwaakhonden op de radar komen.

 

Met een VPN wordt uw IP-adres verborgen, waardoor uw locatie verborgen wordt. Om een locatie te achterhalen wordt immers het IP-adres gebruikt. Dat adres wordt ook gebruikt om personen aan adressen te koppelen. Door een VPN te gebruiken is het lastiger u te traceren.

Omzeil censuur en regioblokkades

 

Online censuur komt steeds vaker voor in de wereld. Naast de landen waar we censuur heel gewoon zijn gaan vinden, zoals China, Rusland en Noord-Korea, zijn er ook andere landen die censuur plegen. Denk bijvoorbeeld aan ons eigen Nederland. Hier kan de website ThePirateBay (en site voor illegale downloads) niet bezocht worden, op last van de Stichting BREIN. Providers moeten de site blokkeren vanwege auteursrechtenschending. Begrijpelijke redenen, maar het is wel een vorm van censuur.

 

In andere landen gaat het om politieke redenen waarom sommige websites onbereikbaar zijn. Denk aan landen waarin journaliste en klokkenluiders niet veilig zijn, omdat ze kritisch zijn op de lokale regering en schandalen naar buiten brengen. Met een VPN zijn ze toch een stuk beter beschermd en kunnen ze doorgaan met hun werk.

 

Regioblokkades komen voor bij bepaalde diensten, zoals Netflix. Het aanbod op de Nederlandse Netflix is anders dan die in bijvoorbeeld Amerika of Engeland. Wanneer u een VPN gebruikt, wordt het buitenlandse aanbod van het land van de VPN beschikbaar. U kunt zelf kiezen op welk land u uw VPN zet. Zo krijgt u bijvoorbeeld ook toegang tot Amerikaanse kaskrakers en Indiase bollywoodfilms als u uw VPN op die regio instelt. 

Conclusie

 

Kortom, met een VPN bent u niet alleen beter beschermd en anoniem online, maar kunt u ook censuur en regioblokkades omzeilen. Genoeg voordelen dus!

 

Met dank aan vpndiensten.nl.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat is VPN en wat zijn de voordelen?