Wanneer een traplift aanschaffen?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Bewegen in en om huis
Laatst geupdate: 23 september 2021
Langer thuis in huis

“Traplopen is gezond en moet je zo lang mogelijk blijven doen.”

“Je moet voorbereid zijn op de toekomst.”

“Als je één keer valt word je nooit meer de oude”.

 

In gesprek met leeftijdsgenoten is het onderwerp ‘trapliften’ vast weleens ter sprake gekomen. En de bovenstaande argumenten zullen allemaal wel eens zijn gegeven. Alle argumenten zijn ook waar. Dus, waar doet u nu goed aan?

 

In dit artikel zetten we de afwegingen wetenschappelijk onderbouwd voor u op een rij.

Traplopen is gezond: feit!

 

Ouderen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, kunnen beter de dagelijkse functies, zoals traplopen en opstaan uit een lage stoel trainen, dan algemene spierversterkende oefeningen doen. Traplopen is een combinatie van waarnemen, spiercoördinatie en spiertraining. Dat blijkt uit onderzoek waarop bewegingstechnoloog Paul de Vreede in 2006 promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

 

Dat traplopen gezond is, is een feit. U verbrand calorieën, traint uw spieren en blijft in beweging. Zolang het kan, is het dus het beste om te blijven traplopen!

Wanneer is traplopen ongezond?

 

Door medische aandoeningen kan traplopen echter ongezond worden. Vooral als uw gewrichten de belasting van traplopen niet (meer) aankunnen. Bijvoorbeeld door artrose of zeer zwaar overgewicht. In die gevallen wordt de slijtage van de gewrichten versneld door traplopen.

Wat zijn de risico’s van traplopen?

 

Elk jaar vallen meer dan 5000 ouderen van de trap met letselschade variërend van een fractuur tot ernstig hersenletsel als gevolg. Zie de tabel over valongevallen onder senioren die Veiligheid.nl in samenwerking met het CBS maakte in 2018. 

Wanneer een traplift aanschaffen?
Bron: Veiligheid.nl

Ons advies

 

Zolang het lukt adviseren wij u om te blijven traplopen. Doe dit dan wel veilig. Zorg voor een stevige trapleuning of wandbeugels zodat u goede houvast heeft.

 

Tegelijkertijd heeft u al wel besloten dat u in uw eigen woning oud wilt worden. U dient zich dan wel voor te bereiden op de toekomst. Wanneer uw gezondheid plots achteruit gaat of u onverwacht wat overkomt, lukt traplopen mogelijk plotseling niet meer, met alle gevolgen van dien. 

 

Wanneer u ouder wordt en thuis wilt blijven wonen adviseren wij preventief een traplift aan te schaffen. Dat heeft de volgende voordelen:

 

  • U kunt wennen aan de traplift nu u nog vitaal bent.
  • U kunt de traplift gebruiken om spullen naar boven en beneden te vervoeren. Zo houdt u uw handen vrij om veilig de trap te lopen.
  • U kunt de trap lopen op de dagen dat u zich fit voelt en de traplift gebruiken op de momenten dat het minder gaat.

 

Zo bent u voorbereid op de toekomst en houdt u altijd de regie in eigen handen!

De volgende stap: informatie verzamelen

 

Overweegt u een traplift aan te schaffen? Vraag dan via het onderstaande formulier een brochure op bij onze vaste partner in trapliften: Smienk. Zij leveren gebruikte trapliften van alle merken. Net zo veilig als een nieuwe, maar vaak duizenden euro’s voordeliger. 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wanneer een traplift aanschaffen?