Waar moet u op letten bij het afsluiten van een nieuwe basiszorgverzekering?

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 9 november 2022
Langer thuis in huis

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit hebben we met z’n allen zo bepaald. Op deze manier heeft iedereen toegang tot goede en kwalitatieve zorg. We betalen allemaal een beetje premie per maand. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de juiste plek terecht kan voor een behandeling.

 

Naast de verplichte basisverzekering zijn er nog andere zaken waarmee u rekening moet houden. Zo verschillen de basisverzekeringen van andere aanbieders van elkaar. Ook bepaalt u uw eigen risico. Wilt u weten waar u precies rekening mee moet houden, leest u dan verder.

De basisverzekering

 

De overheid bepaalt in Nederland welke zorg er in de basisverzekering vergoed wordt. Dit verschilt dus niet per aanbieder. Ieder basispakket vergoedt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Toch is het belangrijk om verschillende basispakketten met elkaar te vergelijken.

Het bedrag dat u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaalt voor uw verzekering, heet een premie. Deze premie is niet bij iedere zorgverzekeraar even hoog. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de service die de aanbieder biedt en van de keuzevrijheid. Dit laatste heeft te maken met de afspraken die een zorgverzekeraar heeft met bepaalde instanties. Bij sommige verzekeraars mag u niet zelf kiezen door wie u behandeld wenst te worden. U moet dan in behandeling gaan bij een instantie die bij uw verzekering is aangesloten.

 

De hoogte van uw eigen risico

 

Ook moet u bepalen hoe hoog u uw eigen risico van de zorgverzekering 2023 wilt zetten. In Nederland is het eigen risico momenteel minimaal €385,00. Dat betekent dat u dit bedrag eerst zelf betaald wanneer u zorg nodig heeft. Alle kosten die hoger zijn dan deze €385,- betaalt de zorgverzekeraar voor u.

 

U kunt er ook voor kiezen om het eigen risico hoger te maken. Een voordeel daaraan is dat u dan ook minder premie betaalt. Verwacht u geen of weinig zorgkosten te maken, dan kan dit voordelig zijn. Denkt u wel te maken te krijgen met zorgkosten in het volgende jaar, dan is het beter om het eigen risico zo laag mogelijk te houden.

 

Conclusie

 

Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering brengt dus wel wat werk met zich mee. Een goede manier om uiteindelijk uw keuze te maken is door een zorgverzekering te vergelijken met een andere zorgverzekering. Zo ziet u precies wat de verschillen en de overeenkomsten zijn tussen de aanbieders. Dit geeft u een goed overzicht van de mogelijkheden. Het is dan makkelijker om een keuze te maken.

 

Met dank aan Zorgkiezer.nl

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een nieuwe basiszorgverzekering?