Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Onderwerp: Hulpmiddelen, Woonkamer
Laatst geupdate: 16 november 2022
Carmen van Andel

Een vergrootglas kopen, dat is nog helemaal niet zo makkelijk. U zou het misschien niet zeggen, maar er kan van alles misgaan. Wij nemen het onder de loep en geven u: een overzicht van dingen die vaak misgaan en hoe u dat kunt voorkomen. 

 

Met de hulp van dit artikel zult u het juiste vergrootglas vinden en kunt u weer door met uw hobby’s!

 

Wat is loep?

 

Een loep (ook wel vergrootglas genoemd) is een in een montuur gevatte kleine lens.  De lens werkt sterk vergrotend. De vergroting varieert tussen 2x tot een veelvoud daarvan (ca. 20x). 

 

Een loep is handig voor slechtzienden, aangezien het makkelijker en rustiger is voor de ogen om grotere letters te lezen. Ook is het een uitkomst voor kleine details bij bijvoorbeeld naaien. Voornamelijk een loep met (led) verlichting is dan handig.

 

Nu is het zo dat er ontzettend veel verschillende loepen te koop zijn. Afhankelijk van waar u ze voor wilt gebruiken.

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Valkuil 1 – niet goed bedacht waarvoor u de loep wilt gebruiken

 

Zonde van uw geld en tijd: een vergrootglas of loep kopen zónder er goed over na te denken. Stel uzelf deze vragen:

 

  • Waarvoor wilt u de loep gebruiken?
  • Hoe sterk moet de vergroting zijn?
  • Welk formaat moet de loep hebben?

 

Als u deze dingen op een rijtje heeft kunt u makkelijker uw keuze maken.

Valkuil 2 – te sterk (of niet sterk genoeg)

 

Het is belangrijk dat de loep de juiste sterkte heeft, zodat u hem niet te ver of te dichtbij van hetgeen u wilt vergroten hoeft te houden.

Afhankelijk van waarvoor u de loep wilt gebruiken, zijn dit gemiddelde sterktes:

 

  • Gemiddelde sterkte voor een leesloep: 4 tot 5
  • Gemiddelde sterkte voor kort bekijken van symbolen en afbeeldingen is afhankelijk van waarvoor u de loep gebruikt

 

Belangrijke vuistregel is: hoe sterker de vergroting, hoe kleiner het te gedeelte van de lens dat u gebruikt. Dus, hoe sterker de loep, hoe kleiner het stukje waarmee u kunt lezen is. De rest erom heen is dan vervormd.

Valkuil 3 – te klein leesoppervlakte

 

Wil u uw vergrootglas gebruiken om langer te kunnen lezen? Dan is een grote loep met een groter leesoppervlakte (groter stuk dat vergroot wordt) fijn. Zoals in valkuil 2 ook besproken, naarmate de lens sterker wordt, wordt de het stukje waarmee u kunt lezen steeds kleiner.

 

Als u een lekker dik boek wilt gaan lezen, of een mooi opiniestuk in de krant, dan is dat natuurlijk helemaal niet prettig. Zeker niet als er ook vertekening en kleurschifting (dat de kleuren met in elkaar gaan overlopen) plaatsvindt aan de lensranden. Dus een leesloep voor ouderen heeft vooral een groot leesoppervlak.

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Valkuil 4 – geen verlichting, geen statief

 

Veel mensen kopen een vergrootglas met een handvat, dat dus in de hand gehouden moet worden. Dat is slim als u veel verschillende dingen wilt bekijken.

 

Anderzijds, als u veel wilt lezen is het veel handiger en comfortabeler om een leesloep op een standaard of statief te hebben.

 

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een vergrootglas met verlichting. Ideaal. Zo wordt de tekst op precies de juiste plek egaal verlicht en zit u niet in uw eigen schaduw.

 

De verlichting werkt op vaak met led-lampjes. Die zijn energiezuinig en geven een mooi helder licht.

 

Elektronische leesloepen zijn een uitvinding als u teksten wilt lezen die weinig contrast hebben. Bijvoorbeeld donkergrijze letters op grijs krantenpapier. Door de technologie in het vergrootglas kunt u het contrast vergroten, waardoor het makkelijker te lezen is.

De juiste loep kopen

 

Als u een vergrootglas of loep wilt kopen is het handig om deze 4 aandachtspunten in uw achterhoofd te houden.

 

  • Bedenk goed waarvoor u de loep wilt gebruiken. Wilt u het gebruiken voor korte momenten zoals het lezen van etiketten? Of juist voor het lezen van uitgebreide, lange teksten of het maken van puzzels?
  • Kies de juiste sterkte. Hoe sterker de vergroting, hoe meer vertekening en verkleuring aan de lensranden.
  • Wilt u lang lezen met de loep? Neem een leesloep van een flink formaat.
  • Graag licht erbij? Kies voor een vergrootglas lamp op een statief.

 

Als u deze vier aandachtspunten in acht neemt kunt u ongetwijfeld zonder problemen het juiste vergrootglas aanschaffen! Bekijk ook eens deze video hieronder, waarin en vergrootglas getest wordt.

 

Waar koopt u een vergrootglas?

Een loep of vergrootglas is op vele plekken te vinden. Zo kunt u een vergrootglas kopen in de winkel, bijvoorbeeld bij de Hema. 

 

Met onze partner bol.com hebben wij alvast een goede selectie loepen uitgezocht voor u. Als u op ‘bekijken’ klikt, komt u meteen op de website van bol.com terecht. Daar kunt u meer productinformatie vinden en de loep bestellen als u dat wilt, of een andere uitzoeken. Uw nieuwe loep wordt dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bij bol.com kunt u achteraf betalen en makkelijk retourneren.

 

Als u bestelt via onze links, krijgen wij hier een kleine commissie voor. Dit helpt ons om kwalitatieve artikelen als dit te kunnen blijven schrijven en onderhouden. Bedankt!

 

Leesloep met verlichting

 

We hebben 3 goede loepen met verlichting geselecteerd op basis van de prijs-kwaliteit verhouding en ervaringen van andere gebruikers.

 

Loep op standaard

 

We hebben 3 goede leesloepen op een standaard voor u geselecteerd op basis van de prijs-kwaliteit verhouding en ervaringen van andere gebruikers.

Wat vindt u van dit artikel? 

Als u opmerkingen heeft over dit artikel horen we dat graag! U kunt uw reactie, volledig anoniem, achterlaten via dit formulier.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!