Vergrootglas kopen? Voorkom een miskoop met deze vier tips

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Onderwerp: Hulpmiddelen, Woonkamer
Laatst geupdate: 22 mei 2023
Carmen van Andel

Een vergrootglas kopen, dat is nog helemaal niet zo makkelijk. U zou het misschien niet zeggen, maar er kan van alles misgaan. Wij nemen het aanschaffen hiervan eens onder de loep en geven u een overzicht van dingen die vaak misgaan en hoe u dat kunt voorkomen. 

 

Met de hulp van dit artikel zult u het juiste vergrootglas vinden en kunt u weer door met uw hobby’s!

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Wat is loep?

 

Een loep (ook wel vergrootglas genoemd) is een in montuur gevatte kleine lens.  De lens werkt sterk vergrotend. De vergroting varieert tussen 2 x tot een veelvoud daarvan (ca. 20 x). 

 

Een loep is handig voor slechtzienden, aangezien het makkelijker en rustiger is voor de ogen om grotere letters te lezen. Ook is het een uitkomst voor kleine details bij bijvoorbeeld naaien. Voornamelijk een loep met (led) verlichting is dan handig.

 

Nu is het zo dat er ontzettend veel verschillende loepen te koop zijn, afhankelijk van waar u ze voor wilt gebruiken.

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Valkuil 1 – Niet goed bedacht waarvoor u de loep wilt gebruiken

 

Zonde van uw geld en tijd: een vergrootglas of loep kopen zónder er goed over na te denken. Voordat u overgaat tot daadwerkelijke aanschaf, stelt u zichzelf de volgende vragen:

 

  • Waarvoor wil ik de loep gebruiken?
  • Hoe sterk moet de vergroting zijn?
  • Welk formaat moet de loep hebben?

 

Als u deze aspecten op een rijtje heeft, maakt u gemakkelijker een keuze in het enorme aanbod.

Valkuil 2 – Te sterk (of niet sterk genoeg)

 

Het is belangrijk dat de loep de juiste sterkte heeft. Zo hoeft u hem niet te ver – of te dichtbij van hetgeen u wilt vergroten te houden.

De gemiddelde sterkte voor een leesloep is 4 tot 5.

 

Een belangrijke vuistregel is: hoe sterker de vergroting, hoe kleiner het te gebruiken gedeelte van de lens is. Dus, hoe sterker de loep, hoe kleiner het stukje waarmee u kunt lezen is. De rest er omheen is dan namelijk vervormd.

Valkuil 3 – Te klein leesoppervlakte

 

Wilt u uw vergrootglas gebruiken om langer te kunnen lezen? Dan is een grote loep met een groter leesoppervlakte (groter stuk dat vergroot wordt) fijn.

 

Zoals in valkuil 2 ook besproken, naarmate de lens sterker wordt, wordt het stukje waarmee u kunt lezen steeds kleiner. Als u een lekker dik boek wilt gaan lezen, of een mooi opiniestuk in de krant, dan is dit natuurlijk helemaal niet prettig. Zeker niet als er ook vertekening en kleurschifting (dat de kleuren met in elkaar gaan overlopen) plaatsvindt aan de lensranden. Dus een leesloep voor ouderen heeft vooral een groot leesoppervlak nodig.

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Valkuil 4 – Geen verlichting, geen statief

 

Veel mensen kopen een vergrootglas met een handvat, welke dus in de hand gehouden moet worden. Dat is slim als u veel verschillende dingen wilt bekijken.

 

Anderzijds, als u veel wilt lezen is het handiger en comfortabeler om een leesloep op een standaard of statief te hebben.

 

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een vergrootglas met verlichting. Ideaal. Zo wordt de tekst op precies de juiste plek egaal verlicht en zit u niet in uw eigen schaduw. De verlichting werkt vaak op led-lampjes. Die zijn energiezuinig en geven een mooi helder licht.

 

Elektronische leesloepen zijn een uitvinding wanneer u teksten wilt lezen die weinig contrast hebben. Bijvoorbeeld donkergrijze letters op grijs krantenpapier. Door de technologie in het vergrootglas kunt u het contrast vergroten, waardoor het makkelijker te lezen is.

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

De juiste loep kopen

 

Als u een vergrootglas of loep wilt kopen is het handig om deze 4 aandachtspunten in uw achterhoofd te houden.

 

  • Bedenk goed waarvoor u de loep wilt gebruiken. Wilt u het gebruiken voor korte momenten zoals het lezen van etiketten? Of juist voor het lezen van uitgebreide, lange teksten of het maken van puzzels?
  • Kies de juiste sterkte. Hoe sterker de vergroting, hoe meer vertekening en verkleuring aan de lensranden.
  • Wilt u lang lezen met de loep? Neem een leesloep van een flink formaat.
  • Graag licht erbij? Kies voor een vergrootglas met lamp op een statief.

 

Als u deze vier aandachtspunten in acht neemt kunt u ongetwijfeld zonder problemen het juiste vergrootglas aanschaffen! Bekijkt u ook eens de video hieronder, waarin een vergrootglas getest wordt.

 

Waar koopt u een vergrootglas?

 

Een loep of vergrootglas is op vele plekken te vinden. Zo kunt u een vergrootglas kopen in de winkel, bij bijvoorbeeld de Hema of Blokker, of bestelt u er een online.

 

Wij hebben alvast een selectie goede loepen uitgezocht voor u. Als u op ‘bekijken’ klikt, komt u meteen op de website van bol.com terecht. Daar kunt u meer productinformatie vinden en de loep bestellen als u dat wilt, of een andere uitzoeken. Uw nieuwe loep wordt dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bij bol.com kunt u achteraf betalen en tevens gemakkelijk retourneren mocht dit nodig zijn.

 

Leesloep met verlichting

 

We hebben drie goede loepen met verlichting geselecteerd op basis van de prijs-kwaliteit verhouding en ervaringen van andere gebruikers.

 

 

Loep op standaard

 

We hebben drie goede leesloepen op een standaard voor u geselecteerd op basis van de prijs-kwaliteit verhouding en ervaringen van andere gebruikers.

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Vergrootglas kopen: voorkom deze 4 veelgemaakte fouten!