De voor- en nadelen van een traplift

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen
10 maart 2020
Carmen van Andel

Het Centraal Planbureau (CPB) maakte bekend dat ouderen die gelijkvloers of in een huis met een traplift wonen, minder kans hebben om in verzorgingshuis te belanden door een val. Dus, wilt u graag in uw huis met verdiepingen blijven wonen? Dan kan een traplift een uitkomst bieden.

Maar, wat zijn de voor- en nadelen van een traplift en hoeveel kosten ze eigenlijk?

In dit blog gaan we daarop in!  

Wat is een traplift?

Een traplift is een hulpmiddel om de trap veilig op en af te komen. Het bestaat uit een rail die over de trap loopt en een stoel met elektrische motor die over de rail naar boven en beneden gaat. Een traplift is bedoeld voor mensen die moeite hebben met traplopen.

Voor actieve en assertieve mensen

Vroeger werd het hebben van een traplift in huis nog weleens als stigma gezien. Gelukkig is dat al lang niet meer zo. Trapliften zijn een stuk stijlvoller en mooier geworden en worden gebruikt door senioren die midden in het leven staan en lekker actief bezig zijn. Dat zij soms wat moeite met de trap hebben, maakt helemaal niet uit. Daar is die lift voor, zo kunnen ze veilig gebruik blijven maken van hun hele huis en hoeven ze hun energie niet meer aan de trap te verspillen. Handig toch? Kunt u uw energie mooi in de dingen die voor u belangrijk  zijn steken.

De voor- en nadelen van een traplift

Voordelen van een traplift

 • U komt veilig boven en beneden, zo blijft u onafhankelijk
 • U houdt energie over voor de leuke dingen
 • Op goede dagen loopt u natuurlijk zelf naar boven, de rail van de traplift is dan een handige tweede trapleuning
 • De traplift is ook ideaal om spullen mee te vervoeren of u hond(je) bijvoorbeeld
 • De lift wordt eenvoudig op de trap geplaatst en kan worden verwijderd zonder schade
 • Op vrijwel elke trap past een lift
 • Valt de stroom uit? Geen probleem, de traplift werkt gewoon door! De accu’s worden via het lichtnet automatisch opgeladen en kunnen wel even mee
 • Een traplift is goedkoper dan verhuizen en kan voorkomen dat u móét verhuizen

Nadelen van een traplift

 • Er kan maar een persoon tegelijk op
 • Niet geschikt voor rolstoelen
traplift voor en nadelen
Meneer en mevrouw van Doorn zijn erg blij met hun traplift. Foto via Smienk.

Is mijn trap wel geschikt voor een traplift?

Er zijn trapliften voor op zo goed als elke trap.

 • Rechte trapliften voor trappen zonder bochten.
 • Heeft u een spiltrap of een wenteltrap? Geen probleem! Ook daar kan een traplift op.
 • Is uw trap smal en uw overloop of gang klein? Ook daar zijn oplossingen voor, zoals een zogenaamde parkeerbocht.
 • Traplift buiten nodig? Ook dat kan!

Wat kost een traplift?

U kunt natuurlijk voor een splinternieuwe traplift gaan, maar in veel gevallen is een gebruikte gereviseerde traplift net zo veilig én vaak duizenden euro’s goedkoper.

Langer Thuis in Huis werkt op het gebied van trapliften samen met Smienk. Zij zijn in Nederland de enige onafhankelijke aanbieder van gebruikte en nieuwe trapliften van alle merken. Bovendien hanteren zij een laagste prijs garantie. Wel zo fijn! Een traplift is niet goedkoop en via de Wmo/gemeente kan het lang duren voor u er een krijgt.

Smienk biedt betaalbare trapliften zonder concessies aan de veiligheid te doen. Dit doen zij door jong gebruikte trapliften te reviseren en volledig op maat te maken. De gereviseerde liften worden zo goed als nieuw aan u geleverd. Doordat de rail opnieuw wordt gespoten en de stoel opnieuw gestoffeerd kan worden, kunt u de traplift volledig naar wens samenstellen. Daarbij scheelt het vaak duizenden euro’s in vergelijking met een nieuwe én kan hij snel geplaatst worden. Vaak al binnen twee weken.

Hier kunt u zien hoe het proces in zijn werk gaat:

Smienk heeft alle merken trapliften in het assortiment. Daardoor kunnen zij u een onafhankelijk advies geven. En als grootste Nederlandse leverancier van gebruikte trapliften biedt Smienk een compleet servicepakket: van het inmeten en de installatie tot en met het onderhoud en 24/7 oplossen van storingen.

Meer weten over trapliften en alle opties? 

 

Vraag dan via het onderstaande formulier gratis en vrijblijvend een brochure aan!