fbpx

De stappenteller, wat is het en welke moet ik kopen?

Onderwerp: Gezondheid, Vitaal
9 juli 2021
Sharon Kok

Stappenteller – 10.000 stappen per dag, dat zou een gezond ideaal zijn. Maar voor senioren is dat soms niet haalbaar. Uit onderzoek blijkt zelfs dat senioren gemiddeld 10,3 uur per dag zitten of liggen! En dat is niet bevorderlijk voor het lichaam. Daarnaast verhoogt minder beweging de kans op vallen. Wilt u dit voorkomen? Lees dan verder over hoe een stappenteller kan zorgen voor meer beweging en hoe u de beste stappenteller kunt vinden.

Wat is een stappenteller?

 

Een stappenteller is een apparaatje of app die het aantal stappen telt dat wordt gezet door de drager. Van een boswandeling tot even koffie halen, alles wordt meegerekend. Een stappenteller wordt ook wel pedometer genoemd.

 

Een stappenteller heeft een sensor die uw bewegingen bijhoudt en zo registreert wanneer u een stap zet. Het maakt daarbij niet uit of u grote of kleine stappen neemt, snel of langzaam loopt of binnen of buiten uw huis bent.

Waarom zou ik een stappenteller gebruiken?

 

Een stappenteller is een fijn hulpmiddel wanneer u meer dient te bewegen. Er zijn een aantal redenen waarom u meer stappen per dag zou willen zetten:

 

 • U loopt minder risico op vallen
 • U heeft last van moeilijk lopen en wil daar aan werken
 • U blijft langer lichamelijk en geestelijk fit, en daardoor langer zelfredzaam
 • U loopt minder risico op lichamelijke én geestelijke aandoeningen en beperkingen
 • U voelt zich gezonder en gelukkiger, zo werkt lopen heel goed tegen piekeren!

Dankzij een stappenteller kunt u precies zien hoeveel stappen u dagelijks zet. Hierdoor wordt u zich bewust van uw bewegingen en gezondheid. Het dragen van een stappenteller werkt motiverend om extra stappen te gaan zetten zodra u ziet dat u bijvoorbeeld minder stappen heeft gezet dan de dag ervoor.

 

Voordelen van het gebruiken van een stappenteller:

 

 • U wordt met uw neus op de feiten gedrukt

Het is natuurlijk lastig te bedenken hoeveel beweging u nou eigenlijk dagelijks krijgt. Maar met behulp van een stappenteller kunt u dit wél zien. En zo wordt u zich bewust of u te weinig of voldoende stappen zet.

 

 • U kunt een meetbaar doel opstellen

U weet inmiddels dat veel beweging vallen kan voorkomen. Dus nu wilt u daar wat aan gaan doen. Echter is het doel ‘ik wil meer bewegen’ vrij algemeen en niet makkelijk om aan te werken. Nu u door middel van de stappenteller kunt zien hoeveel beweging u momenteel heeft op een dag, kunt u meetbare doelen opstellen. U kunt hieraan gaan werken en de doelen steeds verhogen. Dit werkt motiverend.

 

Een stappenteller is bijvoorbeeld een ideaal hulpmiddel als u bezig bent met brisk walking.

 

 • U kunt elk moment zien hoeveel stappen u al heeft gezet

De kans dat u uw doel haalt, is met behulp van de stappenteller erg groot. U kunt namelijk elk moment van de dag zien hoeveel stappen u al heeft gezet. Denkt u dat u uw doel van de dag niet gaat halen? Dan kunt u de keuze maken om extra stappen te gaan zetten, bijvoorbeeld door nog even een extra rondje door het dorp te wandelen.

Hoeveel stappen per dag is goed voor senioren?

 

De norm voor volwassenen is tussen de 8000 en 10.000 stappen per dag. Senioren kunnen deze norm prima aanhouden! Als u wat slechter ter been bent, of nog conditie aan het opbouwen bent, kunt u het uiteraard ook bijstellen naar bijvoorbeeld 6000 stappen per dag. Luister altijd goed naar uw lichaam en forceer het niet.

Waarop letten bij een stappenteller kopen?

 

Er zijn verschillende soorten stappentellers met ieder hun eigen functies. Zo kunt u een stappenteller als stijlvol horloge dragen. Denkt u erover om een stappenteller te kopen? Wij laten u de mogelijkheden zien.

 

De vorm

 

 • Los apparaatje

Een eenvoudige vorm van een stappenteller is een los apparaatje. Vaak heeft deze een clip-on functie zodat u hem bijvoorbeeld aan uw broekrand kunt klemmen. Ook kunt u hem in uw zak of handtas stoppen. Een basic stappenteller heeft vaak niet veel extra functies, maar is wel makkelijk in gebruik.

 

 • Stappenteller horloge

Een stappenteller horloge is een fijne manier om altijd een stappenteller bij u te dragen. U ziet direct uw voortgang en het ziet er ook nog eens mooi uit. Daarnaast is het praktisch: U kunt uw stappenteller horloge makkelijk de hele dag dragen. Daardoor worden ál uw bewegingen gemeten, ook de wandeling naar het toilet. Een stappenteller horloge heeft vaak extra functionaliteiten en is lichtgewicht om comfortabel te kunnen dragen.

 

 • Stappenteller app

Uw smartphone beschikt ook over een bewegingsdetector. Daarom zijn er ook veel stappenteller apps die u op uw smartphone kunt installeren.

 

Het nadeel is dat u uw telefoon de hele dag op zak dient te hebben, om al uw stappen bij te kunnen houden. Het voordeel is echter dat een app veelal gratis is en u er meerdere kunt uitproberen. U zou een stappenteller app dus bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken om eens te kijken of het iets voor u is.

 

De functies

 

 • Eenvoudig

Kiest u een eenvoudige stappenteller, dan beperkt deze zich vaak enkel tot het tellen van het aantal stappen. Het voordeel is dat deze eenvoudig is in gebruik en vaak ook wat goedkoper is. En als stappen tellen uw doel is, is dat voldoende toch?

 

 • Activity tracker

Een uitgebreidere vorm van een stappenteller is een ‘activity tracker’. Deze heeft vele extra functies die met bewegen en gezondheid te maken hebben. Denk hierbij aan het bijhouden van de gelopen afstand en snelheid, het meten van uw hartslag en het tellen van de verbrande calorieën.

 

Een activity tracker is wat duurder maar u kunt er dus veel meer mee. Bent u veel bezig met bewegen, dan is dit ideaal voor u. U kunt er doelen mee stellen en verschillende soorten activiteiten meten. Zo is een activity tracker vaak ook waterdicht, zodat u hem kunt gebruiken bij het zwemmen.

 

Geheugen

 

Het is fijn als u uw gemeten stappen bij kunt houden. Vooral als u heel bewust bezig bent met meer bewegen en het behalen van doelen. Wilt u uw gegevens voor langere tijd terug kunnen zien om uw voortgang te volgen? Dan dient uw stappenteller over een goed geheugen te beschikken.

 

Batterij

 

Ook de batterij kan een rol spelen bij het kiezen van een stappenteller. Hoelang gaat de batterij mee? Het is onhandig als u hem elke dag op moet laden. De manier van opladen is ook belangrijk. Zo zijn er stappentellers die werken op een knoopcelbatterij maar er zijn ook stappentellers die u kunt opladen aan een snoertje.

 

 

Beste stappenteller

 

Met behulp van de Consumentenbond hebben wij de beste stappentellers voor u op een rijtje gezet.

 

Wilt u een stappenteller kopen? Dat kan eenvoudig en veilig via onze partner Bol.com. Als u op een van de producten klikt, gaat u vanzelf naar het product op Bol.com. Daar kunt u de stappenteller bestellen. Bij Bol.com heeft u de mogelijkheid om achteraf te betalen en de bezorging is snel. Bent u toch niet tevreden? Dan kunt u eenvoudig retourneren.

 

Stappenteller

Vorm

Batterij

Prijs

Fitbit Charge 4

Horloge

Maximaal 7 dagen

€109,-

Huawei Band 4 Pro

Horloge

12 dagen

€61,-

Fitbit Inspire 2

Horloge

Maximaal 10 dagen

€89,-

Garmin Vivo Smart

Horloge

Maximaal 7 dagen

€94,99

Omron Walking Style IV

Los apparaatje

Knoopcelbatterij, ongeveer 6 maanden

€32,99

 

 

De Fitbit Charge 4 meet heel nauwkeurig uw stappen, maar ook de gelopen afstand en uw hartslag. Daarnaast is het mogelijk om uw zwemwork-outs vast te leggen. Het scherm is goed bestand tegen krassen en de batterij gaat vaak prima een week mee. Gebruikt u de GPS? Dan gaat de batterij ongeveer 4 uur mee. Het enige minpunt aan deze stappenteller is dat het scherm soms niet zo goed te lezen is in helder licht buiten.

 

 

Deze stappenteller is erg uitgebreid. U kunt er uw sportprestaties (waaronder zwemmen), slaap, stress en cyclus mee bijhouden. Ook meet de Huawei Band 4 Pro uw hartslag en zuurstofsaturatie. De ingebouwde GPS legt uw sportroute vast en de afstanden worden nauwkeurig gemeten. De Huawei Band 4 Pro is een duurzame keuze en heeft een krasbestendig scherm. Download u de Huawei Sports Health App, dan kunt u uit meer dan 100 prachtige wijzerplaten met verschillende stijlen kiezen.

 

 

Met deze gebruiksvriendelijke stappenteller van Fitbit kunt u uw prestaties van meer dan 20 verschillende sporten bijhouden. Tijdens het bewegen kunt u op het scherm tikken om de statistieken te bekijken; uw hartslag, verbrande calorieën, verstreken tijd etc. Daarnaast kunt u met behulp van de app uw slaapkwaliteit meten.

Wanneer u doelhartslagzones bereikt, gaat de stappenteller trillen. U weet dan dat u zogeheten ‘zoneminuten’ verdient door de huidige activiteit. U kunt de resultaten van deze inspanningen bekijken in de app en zo weet u of u voldoet aan het advies van de WHO van 75 minuten intensieve activiteiten per week.

 

 

De Garmin Vivo Smart heeft veel verschillende functies waaronder een slaapcontrolefunctie, zuurstofsaturatieniveau meting, polshartslag meting en het bijhouden van het stressniveau. Daarnaast kunt u uw sportprestaties meten van verschillende activiteiten zoals wandelen, krachttraining, yoga en zelfs zwemmen. Deze stappenteller is dan ook waterdicht. Daarnaast heeft de Garmin Vivo Smart een helder beeldscherm.

   

   

  Deze stappenteller is de meest eenvoudige van het rijtje, maar daarom zeker niet minder fijn. De Omron Walking Style IV meet het aantal stappen per dag, de verbrande calorieën en de afstand in kilometers. Het beloningssymbool bij 10.000 stappen motiveert om lekker veel te bewegen.

  Dankzij het lichte gewicht en de kleine omvang is het een gemakkelijk apparaat om mee te nemen. U kunt hem overal op uw lichaam dragen; aan uw broekriem, in een rugtas of in uw broek- of jaszak. Daarnaast is hij handig en eenvoudig in gebruik.

  Stappenteller app

   

  Natuurlijk zijn er ook verschillende apps die u kunt gebruiken om uw stappen bij te houden. Bijvoorbeeld de apps: Fitbit, Walkr of Stappenteller- Pedometer & Calorieteller. Sommige apps zijn geschikt voor Android en sommige voor iOS. In ons artikel over stappenteller apps vertellen wij u hier meer over.

  Wat is een activity tracker?

   

  Naast een stappenteller bestaat er ook nog een activity tracker. Deze tracker meet niet alleen het aantal stappen dat u zet maar alle vormen van activiteit. Zo houdt een activity tracker bijvoorbeeld bij hoeveel calorieën u verbrand en hoe uw slaapritme eruit ziet.

  Slaapritme meter

   

  Een slaapritme meet, meet zoals de naam al zegt, uw slaapritme. Als u veel beweegt ligt u waarschijnlijk wakker of u bent aan het woelen. Ligt u stil, dan slaapt u waarschijnlijk. Er zijn verschillende manieren om uw slaap te meten.

   

  U kunt slaaptrackers kopen in verschillende vormen. Zo kunt u een klein matje onder uw matras leggen, of bijvoorbeeld een armband dragen. Ook zijn er apps die uw slaapritme in kaart kunnen brengen.

  Smartwatch

   

  Een smartwatch is een horloge dat niet alleen functioneert als uurwerk, maar daarnaast ook nog een heleboel andere functies heeft. Zo kunt u met een smartwatch bijvoorbeeld ook het aantal gelopen stappen en uw verbrande calorieën meten. 

   

  Een smartwatch kunt u verbinden met uw telefoon. Dit betekend dat u de berichten die u op uw telefoon ontvangt, zoals bijvoorbeeld appjes, ook op uw horloge kunt ontvangen.

  Tot slot

   

  Meer beweging is belangrijk om vallen te voorkomen en uiteindelijk dus ook langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. De stappenteller motiveert u om meer te lopen en helpt hier dus goed bij.

   

  En niet te vergeten; stappentellers zijn er in alle soorten en maten en er is er altijd wel eentje die goed bij u en uw situatie past.

   

   

  Stappenteller besteld? Maak dan een ommetje via de app en maak een wandeling samen met jouw vrienden. Een ommetje maken is gezond. Lees erover in ons ‘Ommetje app, hoe werkt dat eigenlijk?’ artikel.

  Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

   

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.