fbpx

Online daten voor vijftigplussers – een goed idee! Maar dit zijn de gevaren

Onderwerp: Liefde, Vrije tijd
22 oktober 2020
Carmen van Andel

Hoe mooi is het om de liefde (weer) te vinden via online daten voor vijftigplussers?

 

Natuurlijk is het, het mooiste om op straat, via vrienden of waar dan ook spontaan iemand tegen het lijf te lopen. Dat kan lastig zijn, zeker in dit tijdperk, en helaas voelen veel ouderen zich eenzaam.

 

Een goede datingsite voor ouderen kan dan uitkomst bieden. Kruip achter die computer en ga op ontdekkingsreis! Wie weet wie u ontmoet, misschien wordt u verrast en komt u in contact met iemand die u anders nooit had aangesproken. Alles is mogelijk! Maar wees wel op uw hoede. Er zijn altijd mensen actief die via emotionele chantage proberen om u op te lichten.

 

In dit artikel leest u welke websites u veilig kunt gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast geven wij tips hoe u die sites het beste kunt gebruiken. Hoe maakt u bijvoorbeeld een interessant profiel waar anderen op gaan reageren? Maar het belangrijkste onderdeel van dit artikel is dit: hoe herkent u valse profielen en hoe kunt u zich nu echt veilig begeven in de datingwereld.

Wat is online daten voor vijftigplussers?

 

Via online dating websites kunnen mensen met elkaar in contact komen met als doel het mogelijk vinden van een liefdesrelatie. Bij online daten voor vijftigplussers richten die websites zich op mensen van 50 jaar en ouder.

Veilige online datingsites

 

De wereld van online daten is groot. Er zijn allerlei websites en apps die beweren de beste matches te maken en de leukste singles in hun bestand te hebben. Maar let op, het doel van die sites is natuurlijk in de eerste instantie om geld te verdienen aan uw verlangen naar liefde. Niets meer en niets minder.

 

Gelukkig zijn er ook een aantal sites die daadwerkelijk een groot en actief ledenbestand hebben en die uw privacy goed beschermen. Ook belangrijk is dat de klantenservice van de sites goed bereikbaar is en dat opzeggen ook makkelijk en snel te regelen is. Met deze zaken in het achterhoofd zijn dit de beste veilige online datingsites voor 50-plussers:

 

 • 50plusmatch.nl
 • 50plusmatch ism KBO-PCOB
 • 50plusnet.nl – nu veranderd in Max Meeting Point

Daten via 50plusmatch.nl

De grootste datingsite voor ouderen is 50plusmatch.nl. Deze site is ook door VARA Kassa gekozen tot veiligste site: ‘veelzijdig, gebruiksvriendelijk, community voor activiteiten, gratis en betaalde leden kunnen met elkaar communiceren.’ Alle profielen worden handmatig gecontroleerd op echtheid. Dat is wel een prettige gedachte. Wat ook mooi is van 50plusmatch is dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen op zitten. Het nadeel is, net als bij vele andere datingsites, dat u moet betalen. Anderzijds wordt uw veiligheid daardoor goed gewaarborgd.

 

Kosten voor 50plusmatch.nl per maand: tussen de € 14,95 en € 29,95, afhankelijk van hoe lang u een abonnement afsluit (1, 3 of 6 maanden).

 

> Ga naar 50plusmatch

Dit is de homepage van 50plusnet.

Daten via 50plusmatch en KBO-PCOB

De KBO-PCOB heeft sinds een paar jaar een datingsite in samenwerking met 50plusmatch.nl. Via die site kunt u in een veilige omgeving zoeken naar liefde of vriendschap. Het daten werkt en kost hetzelfde als via de reguliere variant van 50plusmatch. Maar de samenwerking met de KBO-PCOB is de omgeving nog iets meer afgeschermd en zijn er nog meer mensen die hetzelfde denken te vinden. 

 

Klaas (94) en Pia (85) hebben elkaar zo gevonden. Pia was al een lange tijd alleen en heeft haar echtgenoot, 3 kinderen en 3 kleinkinderen moeten begraven, Klaas noemt ze haar gouden randje. Ze zijn nu 5 jaar samen, maar niet bij elkaar ingetrokken. De twee zijn elke zaterdag samen bij Pia en elke zondag bij Klaas. Op dinsdag lunchen ze samen. ‘Aanraken en aangeraakt worden blijft altijd fijn, hoe oud je ook bent. Het mooist aan zo’n liefde op leeftijd is dat het kleine zo waardevol wordt. Samenzijn is al genoeg,’ aldus Klaas.

 

> Ga naar 50plusmatch, KBO-PCOB

 

‘Ik dacht, wauw, wat een man!’ – Pia in KBO-PCOB Magazine

De homepage van 50plusmatch, KBO-PCOB.

Daten via 50plusnet / Max Meeting Point

Max 50plusnet.nl is vervangen voor Max Meeting Point en richt zich op actieve, moderne 50 plussers die volop deelnemen aan het leven. Zij willen graag een veilige online omgeving bieden waarin die mensen – de leden van Omroep Max – elkaar kunnen ontmoeten.

 

Eerst ontmoet u online mensen met dezelfde interesse als u. Als het klikt kunt u samen een club vormen. Niet meteen met het oog op het vinden van een nieuwe relatie. Dat is misschien juist wel fijn. Het is zo wat laagdrempeliger om er aan deel te nemen.

 

Het platform is nog wel in ontwikkeling. Dus het zal met de tijd makkelijker in gebruik worden. Zo wordt er nu gewerkt aan een app.

 

Voordeel van Max Meeting Point is dat het voor alle Max-leden gratis te gebruiken is.

 

> Ga naar Max Meeting Point

De homepage van Max Meeting Point.

Keurmerk veilig online daten voor vijftigplussers

De datingsites van KBO-PCOB en 50plusmatch.nl behoren tot de veiligste datingsites van Nederland. 50plusmatch is als beste getest door BNNVARA’s Kassa!, staat ingeschreven bij het College Bescherming Persoonsgegevens, heeft het Keurmerk Veilig Daten (in samenwerking met de Consumentenbond) en het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Privacy en veiligheid zijn gewaarborgd en uw persoonlijke gegevens worden nooit voor andere doeleinden gebruikt. Bovendien kunt u zelf bepalen wie uw foto’s kan zien en wie niet.

 

De datingsite voldoet met het Keurmerk Veilig Daten aan de volgende voorwaarden:

 • Eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen.
 • Klantvriendelijke voorwaarden.
 • Goede bereikbaarheid bij vragen of klachten.
 • Felle beleidsvoering tegen oplichting.
Staat deze afbeelding op de datingsite? Dan zit u goed.

Af te raden online datingsites voor vijftigplussers

 

Pas op voor sites die dat niet hebben en ook niet onderdeel zijn van een grote organisatie zoals Max. er zijn veel websites waarbij het heel makkelijk is om je in te schrijven, maar waar uitschrijven bijna niet gaat. Automatisch verlengen schimmige voorwaarden. Nepprofielen van mensen die heel leuk lijken, maar helemaal niet blijken te bestaan. Valt het u op dat bepaalde mensen soortgelijke teksten op hun profiel hebben staan? Mogelijk zijn dit nepprofielen. Datingsites maken die aan om hun site te vullen als ze nog niet zoveel aantrekkelijke leden hebben. 

 

Pas op voor datingsites die deze kenmerken hebben:

 • Het is moeilijk om gegevens van de klantenservice te vinden en met hen in contact te komen.
 • Het is moeilijk om te vinden hoe uitschrijven gaat.
 • Het is niet helemaal duidelijk hoe de betaling gaat en hoe het abonnement wordt verlengd
 • Er staan veel profielen op van mensen die er wel heel mooi uitzien en die vaak teksten hebben die op elkaar lijken (nepprofielen).
 • Het is niet duidelijk hoe er met uw gegevens wordt omgegaan.
 • U heeft een gratis profiel en krijgt nu steeds emails in uw inbox die zeggen dat al zoveel mensen uw profiel bekeken hebben, of dat u een nieuw bericht van een aanbidder hebt, maar dat u eerst een betaald profiel moet aanmaken om die te kunnen lezen.
 • Die geen of vooral veel negatieve reviews hebben op bijvoorbeeld Google of Facebook

 

Datingsites die niet bij het Keurmerk Veilig Daten zijn aangesloten kunt u het beste vermijden. Bijvoorbeeld: Ourtime.

Herken een vals datingprofiel

 

Hoewel elk geval van datingfraude anders is, noemt Seniorweb een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

 

 • De date heeft een datingprofiel met een foto en ziet er daar knap en verzorgd op uit. De foto komt echter van internet en is niet van de persoon zelf.
 • Vaak gaat het om een profiel van iemand die zegt een militair in het buitenland te zijn, of iemand die voor zijn/haar werk in het buitenland verblijft.
 • De vrouwelijke fraudeurs zijn vaak tussen 25 en 35 jaar, zijn vrijwel altijd wees, niet getrouwd geweest en hebben een erfenis van hun verongelukte of overleden ouders te goed. Dat is verzonnen.
 • Mannelijke fraudeurs zijn vaak tussen de 45 en 60 jaar. Ze zijn meestal weduwnaar, niet rokend, avontuurlijk, vermogend of met een goede baan, op zoek naar een betrouwbare relatie. Ze schrijven een zodanige eerste reactie dat het toekomstige slachtoffer overdonderd wordt door de aandacht en uitgedaagd wordt om ook veel over zichzelf prijs te geven.

 

Krijgt u met iemand te maken die aan deze kenmerken voldoet? Blokkeer die persoon snel en meld het bij de datingsite. 

Tips om succesvol online te daten

 

Bent u er klaar voor? Als u een datingsite heeft uitgezocht die bij u past, dan is het tijd om uzelf zo goed mogelijk te presenteren.

 

Zo maakt u een aantrekkelijk profiel op een datingsite

Net zoals wanneer u in het echt iemand zou ontmoeten, is de eerste indruk belangrijk. Die eerste indruk wordt nu gegeven door uw datingprofiel. Op basis van iemands profiel besluit u of u wel of niet in contact wilt komen met diegene, en andersom geldt dat natuurlijk ook. Maar hoe maakt u nu een goed profiel aan? Een paar tips!

 

 1. Kies een goed portret als profielfoto, het liefst eentje waarbij u in de camera kijkt en lacht. Gebruik nooit een groepsfoto als profielfoto. Kunt u meer dan een foto plaatsen? Kies dan ook voor een foto waarop u iets aan het doen bent, uw favoriete hobby bijvoorbeeld. Zo zien mogelijke dates waar u zich graag mee bezig houdt. Dat is meteen een mooie opening voor een gesprek.
 2. Schrijf een beknopte en eerlijke omschrijving van uzelf en voeg er ook aan toe waar u naar op zoek bent. Dan bedoel ik niet ‘een lange man, zonder buikje’ of ‘een vrouw die goed kan koken.’ Geef aan of u op zoek bent naar liefde, vriendschap, een maatje om eens in de week samen mee te eten, of dat u er nog niet zeker over bent. Als u er in uw profiel al meteen duidelijk over bent kunt u teleurstellingen voorkomen.
 3. Een grapje is altijd een goed idee!
Dit is een perfect voorbeeld van een foto om als eerste op uw profiel te tonen.

Tips om veilig online op date te gaan

 

Als u eenmaal een profiel hebt gemaakt op een veilige datingsite dan kan het beginnen! Veel datingsites, ook bijvoorbeeld die van de KBO-PCOB en 50plusmatch.nl, werken met betaalde profielen om uw veiligheid te garanderen. Blijf zelf ook altijd alert! Dit zijn een paar handige tips.

 

 1. Heeft u een leuke match en een leuk gesprek via de email of chat? Ga niet te lang door met chatten, maar bel elkaar en spreek snel af. In het echt zijn mensen altijd anders dan online. Wil iemand niet afspreken of komt er steeds iets tussen? Hoe geloofwaardig de excuses ook zijn, als iemand nooit met u kan afspreken, dan is de kans groot dat het een oplichter, en in elk geval iemand die uw aandacht niet waard is.
 2. Spreek af in een openbare gelegenheid, mocht het toch niet pluis zijn, dan weet uw date in elk geval niet waar u woont.
 3. Maak nooit geld over naar iemand die u nooit in het echt ontmoet hebt.
 4. Kijk goed naar de foto’s die op het profiel staan en laat uw date meer en recente foto’s naar u mailen. Krijgt u exact dezelfde als die al online staan? Spreek niet met diegene af, maar stop met het contact.
 5. Hier vindt u meer informatie over online dating fraude: Fraude Helpdesk.

 

Tip: Aarzelt u om op date te gaan? Dat is begrijpelijk, een goede tip die ik ooit kreeg van een vriendin is deze: zie het gewoon als het opbouwen van sociale contacten, niets meer niets minder. Ga uit van het vriendschappelijke, drink een keertje een kopje koffie, zonder het meteen als een date te zien, praat veel met elkaar en wie weet wat eruit komt.

 

Houd deze veiligheidstips goed in uw achterhoofd, maar vooral: ga lekker aan de slag en laat u verrassen!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.