Veilig online daten voor ouderen (+tips!)

Onderwerp: Liefde, Sociaal
17 juni 2019
Carmen van Andel

Hoe mooi is het om op latere leeftijd weer een liefde te vinden? Natuurlijk is het, het mooiste om op straat, via vrienden of waar dan ook spontaan iemand tegen het lijf te lopen. Dat kan lastig zijn en helaas voelen veel ouderen zich eenzaam. Een goede datingsite voor ouderen kan dan uitkomst bieden. Kruip achter die computer en ga op ontdekkingsreis! Wie weet wie u ontmoet, misschien wordt u verrast en komt u in contact met iemand die u anders nooit had aangesproken. Alles is mogelijk! Aarzelt u om op date te gaan? Dat is begrijpelijk, een goede tip die ik ooit kreeg van een vriendin is deze: zie het gewoon als het opbouwen van sociale contacten, niets meer niets minder. Ga uit van het vriendschappelijke, drink een keertje een kopje koffie, zonder het meteen als een date te zien, praat veel met elkaar en wie weet wat eruit komt. Sowieso denk ik dat u goed weet wat u wel en niet wil (beter dan de twintigers en dertigers van nu die soms zo wanhopig op zoek zijn naar liefde), daar kunt u nu mooi van profiteren. 

 

Online daten voor ouderen

Daten via 50plusmatch.nl

De grootste datingsite voor ouderen is 50plusmatch.nl. Deze site is ook door VARA Kassa gekozen tot veiligste site: ‘veelzijdig, gebruiksvriendelijk, community voor activiteiten, gratis en betaalde leden kunnen met elkaar communiceren.’ Alle profielen worden handmatig gecontroleerd op echtheid. Dat is wel een prettige gedachte. Wat ook mooi is van 50plusmatch is dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen op zitten. Het nadeel is, netals bij vele andere datingsites dat u moet betalen. Anderzijds wordt uw veiligheid daardoor goed gewaarborgd.

‘Ik dacht, wauw, wat een man!’ – Pia in KBO-PCOB Magazine

Daten via de KBO-PCOB

De KBO-PCOB heeft sinds een jaar een datingsite in samenwerking met 50plusmatch.nl. Via die site kunt u in een veilige omgeving zoeken naar liefde of vriendschap. Klaas (94) en Pia (85) hebben elkaar zo gevonden. Pia was al een lange tijd alleen en heeft haar echtgenoot, 3 kinderen en 3 kleinkinderen moeten begraven, Klaas noemt ze haar gouden randje. Ze zijn nu 5 jaar samen, maar niet bij elkaar ingetrokken. De twee zijn elke zaterdag samen bij Pia en elke zondag bij Klaas. Op dinsdag lunchen ze samen. ‘Aanraken en aangeraakt worden blijft altijd fijn, hoe oud je ook bent. Het mooist aan zo’n liefde op oudere leeftijd is dat het kleine zo waardevol wordt. Samenzijn is al genoeg,’ aldus Klaas.

online daten ouderen

Zo maakt u een interessant profiel op een datingsite

Net zoals wanneer u in het echt iemand zou ontmoeten, is de eerste indruk belangrijk. Die eerste indruk wordt nu gegeven door uw datingprofiel. Op basis van iemands profiel besluit u of u wel of niet in contact wilt komen met diegene, en andersom geldt dat natuurlijk ook. Maar hoe maakt u nu een goed profiel aan? Een paar tips!

 1. Kies een goed portret als profielfoto, het liefst eentje waarbij u in de camera kijkt en lacht. Gebruik nooit een groepsfoto als profielfoto. Kunt u meer dan een foto plaatsen? Kies dan ook voor een foto waarop u iets aan het doen bent, uw favoriete hobby bijvoorbeeld. Zo zien mogelijke dates waar u zich graag mee bezig houdt. Dat is meteen een mooie opening voor een gesprek.
 2. Schrijf een beknopte en eerlijke omschrijving van uzelf en voeg er ook aan toe waar u naar op zoek bent. Dan bedoel ik niet ‘een lange man, zonder buikje’ of ‘een vrouw die goed kan koken.’ Geef aan of u op zoek bent naar liefde, vriendschap, een maatje om eens in de week samen mee te eten, of dat u er nog niet zeker over bent. Als u er in uw profiel al meteen duidelijk over bent kunt u teleurstellingen voorkomen.
 3. Een klein grapje is altijd een goed idee!

Keurmerk veilig daten voor ouderen

De datingsites van KBO-PCOB en 50plusmatch.nl behoren tot de veiligste datingsites van Nederland. 50plusmatch is als beste getest door Vara’s Kassa!, staat ingeschreven bij het College Bescherming Persoonsgegevens, heeft het Keurmerk Veilig Daten (in samenwerking met de Consumentenbond) en het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Privacy en veiligheid zijn gewaarborgd  en uw persoonlijke gegevens worden nooit voor andere doeleinden gebruikt. Bovendien kunt u zelf bepalen wie uw foto’s kan zien en wie niet.

De datingsite voldoet met het Keurmerk Veilig Daten aan de volgende voorwaarden:

 • Eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen
 • Klantvriendelijke voorwaarden
 • Goede bereikbaarheid bij vragen of klachten
 • Felle beleidsvoering tegen oplichting
online daten voor ouderen

Tips om veilig online te daten

Via online daten kunt u makkelijk mensen ontmoeten buiten uw eigen kring, u kunt op een veilige manier iemand leren kennen die u anders misschien nooit had ontmoet. Veel datingsites, ook bijvoorbeeld die van de KBO-PCOB en 50plusmatch.nl, werken met betaalde profielen om uw veiligheid te garanderen. Blijf zelf ook altijd alert! Dit zijn een paar handige tips.

 1. Heeft u een leuke match en een leuk gesprek via de email of chat? Ga niet te lang door met chatten, maar bel elkaar en spreek snel af. In het echt zijn mensen altijd anders dan online. Wil iemand niet afspreken of komt er steeds iets tussen? Hoe geloofwaardig de excuses ook zijn, als iemand nooit met u kan afspreken, dan is de kans groot dat het een oplichter, en in elk geval iemand die uw aandacht niet waard is.
 2. Spreek af in een openbare gelegenheid, mocht het toch niet pluis zijn, dan weet uw date in elk geval niet waar u woont.
 3. Maak nooit geld over naar iemand die u nooit in het echt ontmoet hebt.
 4. Kijk goed naar de foto’s die op het profiel staan en laat uw date meer en recente foto’s naar u mailen. Krijgt u exact dezelfde als die al online staan? Spreek niet met diegene af, maar stop met het contact.
 5. Hier vindt u meer informatie over online dating fraude: Fraude Helpdesk.

Herken een vals profiel

Hoewel elk geval van datingfraude anders is, noemt Seniorweb een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

 • De date heeft een datingprofiel met een foto en ziet er daar knap en verzorgd op uit. De foto komt echter van internet en is niet van de persoon zelf.
 • Vaak gaat het om een profiel van iemand die zegt een militair in het buitenland te zijn, of iemand die voor zijn/haar werk in het buitenland verblijft.
 • De vrouwelijke fraudeurs zijn vaak tussen 25 en 35 jaar, zijn vrijwel altijd wees, niet getrouwd geweest en hebben een erfenis van hun verongelukte of overleden ouders te goed. Dat is verzonnen.
 • Mannelijke fraudeurs zijn vaak tussen de 45 en 60 jaar. Ze zijn meestal weduwnaar, niet rokend, avontuurlijk, vermogend of met een goede baan, op zoek naar een betrouwbare relatie. Ze schrijven een zodanige eerste reactie dat het toekomstige slachtoffer overdonderd wordt door de aandacht en uitgedaagd wordt om ook veel over zichzelf prijs te geven.

Houd deze veiligheidstips goed in uw achterhoofd, maar vooral: ga lekker aan de slag en laat u verrassen!

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!