Kleurenpsychologie: de effecten van kleuren in uw woning

Kleurenpsychologie: de effecten van kleuren in uw woning

Onderwerp: Vitaal, Wetenschap
Laatst geupdate: 29 september 2021
Langer thuis in huis

Kleurenpsychologie | Kleuren kunnen ons beïnvloeden. We kunnen er vrolijk van worden, of juist rustig. Bovendien kunnen kleuren op de muren een ruimte er heel anders uitlaten zien. Hoe kunnen we kleuren gebruiken om ons huis zo leuk, gezellig en fijn mogelijk te maken?

In samenwerking met Verf.nl

Kleuren beïnvloeden onze stemming

 

Een veld vol oranje goudsbloemen op een zonnige dag geeft ons een ander gevoel dan een parkeerterreintje op een grijs bedrijventerrein. Dat is kleurenpsychologie. Uiteraard hebben we hier wel twee extremen beschreven, maar het idee moge duidelijk zijn. Kleuren kunnen een sterke invloed hebben op onze stemming. Dat is iets om gebruik van te maken in huis!

 

Heeft u bijvoorbeeld soms moeite met slapen? Wie weet helpt het een beetje om de slaapkamer in een rustige kleur te schilderen. Tip: de Trimetal Magnatex Mat SF verf is erg fijn. Deze is gemaakt voor de doe-het-zelver, maar ook voor de professionals en te mengen in alle kleuren!

Warme kleuren – energie!

 

Warmen kleuren zijn rood, oranje, warme tinten roze, aardetinten en geel. En ze geven energie!

 

Een mooie okergeel op de muur geeft de woonkamer meteen een warme uitstraling en maakt dat mensen zich welkom voelen. Rood kan bijvoorbeeld zorgen voor een meer intieme sfeer. Mits het een prettige tint is. Felrood is juist een kleur die gevaar aanduidt.

Koele kleuren – rust!

 

Koele kleuren, zoals blauw, groen en koele paarstinten geven over het algemeen een meer rustig gevoel. Denk maar eens aan een wandeling in het bos in de zomer. Alle verschillende tinten groen, maken de mens ontspannen.

 

Uiteraard hebben niet alleen de tonen van kleuren effect op ons gemoed. Ook de helderheid en hoe donker of licht een tint is.

Kleurenpsychologie: de effecten van kleuren in uw woning
Wat is uw lievelingskleur?

Ruimtes groter of kleiner laten lijken met kleur

 

Buiten de invloed op onze stemming zorgen kleuren ervoor dat iets dichterbij of verder weg lijkt.

 

Warme kleuren vallen op en komen naar je toe. Ze zijn meer op de voorgrond en maken dus dat voorwerpen of muren dichterbij lijken. Daarentegen zijn het koude kleuren die juist verder weg lijken te zijn.

Bovendien is het uiteraard zo dat donkere kleuren, ongeacht of die koel of warm zijn, een verkleinend effect hebben. Voor lichte tinten geldt het tegenovergestelde.

 

Door te spelen met kleuren kunnen we dus ruimtes groter en kleiner laten ogen.

Tips

 

    • Een kleine ruimte groter laten lijken? Ga voor lichte (pastel)tinten en houd het plafond wit.
    • Nog een tip voor een kleine ruimte: schilder een kast of in dezelfde kleur als de muur. De kast lijst dan op te gaan in het geheel en dat geeft een ruimtelijk effect.
    • Grote ongezellige ruimte? Kies voor een donkere kleur op de wanden.
    • Balans is het allerbelangrijkste in het kiezen voor kleur. Zorg ervoor dat er nooit te veel van een tint is, anders kan het een saaie boel worden. Zorg ook altijd voor een tegenhanger uit de andere kant van het spectrum (koel vs warm) om het interieur interessant te houden. Dat hoeft natuurlijk niet perse in muurverf, maar in accessoires en decoratie.

Conclusie

 

Kleurenpsychologie is zeer interessant, vindt u niet? Kleuren kunnen zowel ons humeur als ons idee van een ruimte beïnvloeden!

Nu zijn we benieuwd, welke kleur is uw favoriet voor op de muur?

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Kleurenpsychologie: de effecten van kleuren in uw woning