fbpx

Eigen bijdrage Wmo vanaf 2019 maximaal €17,50 per vier weken

De eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) is in 2019 voor veel mensen veranderd. De berekening van de eigen bijdrage was in 2018 en de jaren daarvoor gebaseerd op inkomen en vermogen. Daarnaast mochten gemeenten zelf bepalen of zij deze bijdrage verlaagden. Daardoor ontstonden veel verschillen en ongelijkheid tussen de gemeenten in Nederland.

Eigen bijdrage Wmo in 2019 maximaal € 17,50

Vanaf januari 2019 kost ondersteuning vanuit de Wmo maximaal €17,50 per vier weken voor iedereen (minder kan dus ook). Het inkomen of vermogen telt niet meer mee bij de berekening van de eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage is tegenwoordig gebaseerd op leeftijd en huishouden.
De eigen bijdrage betaalt u voor woningaanpassingen, zoals een traplift of aanpassing in uw toilet en douche. Ook voor ondersteuning op maat betaalt u de eigen bijdrage. Denk hierbij aan hulp in de huishouding, een scootmobiel, of de regiotaxi.

Helemaal geen eigen bijdrage Wmo meer?

Er zijn situaties waarin u zelfs helemaal geen eigen bijdrage meer hoeft te betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u getrouwd bent of een partner heeft, van wie minimaal één van u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Partner + geen AOW-leeftijd = geen bijdrage. Bereikt u in de loop van het jaar allebei de AOW-leeftijd? Dan wordt uw eigen bijdrage maximaal € 17,50 per 4 weken.

Welke hulp kunt u krijgen vanuit de Wmo in 2019?

Kunt u zichzelf thuis niet meer goed redden? Is meedoen in de maatschappij lastig of problematisch en kunt u ook niet terugvallen op uw netwerk? Dan is uw gemeente verplicht om ondersteuning te bieden. U kunt dan een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning als u ondersteuning nodig heeft. In een gesprek met de gemeente wordt onderzocht welke ondersteuning voor u het meest geschikt is. Dat kan een algemene voorziening zijn, maar ook maatwerkvoorzieningen zoals een traplift zijn mogelijk. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op uw eigen situatie. Een algemene voorziening is bijvoorbeeld een boodschappendienst, die openstaat voor iedereen.

Maatwerkvoorziening
Voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:

  • Vervoersvoorziening voor als u niet met het OV kunt reizen
  • Individuele begeleiding
  • Dagbesteding op maat
  • Woningaanpassingen, zoals een traplift of steunen
  • Rolstoel (als u deze voor langere tijd nodig heeft)
  • Huishoudelijke hulp

Algemene voorziening
Soms is maatwerk niet nodig en kan een algemene voorziening u helpen. Deze voorzieningen zijn vrij toegankelijk, zonder dat voorafgaand onderzoek naar uw persoonlijke omstandigheden nodig is. Denk hierbij aan:

  • Boodschappendiensten en maaltijdverzorging
  • Ontmoetingsruimte voor mensen die eenzaam zijn
  • Maatschappelijke opvang

Eigen bijdrage Wmo in 2020?

Het kabinet is voornemens om in 2020 niet meer per vier weken een rekening te sturen, maar iedere maand een factuur van 19 euro.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link