Een minidorp speciaal voor ouderen in Anna Paulowna

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning, Nieuws
Laatst geupdate: 10 januari 2023
Carmen van Andel

Langer thuis wonen hoeft lang niet altijd in een gezinswoning te gebeuren. Langzaam maar zeker ontstaan er meer en meer woonvormen waar bijvoorbeeld senioren, starters en (jonge) gezinnen dicht bij elkaar wonen, zogenaamde inclusieve wijken. Tegelijk worden er hier en daar kleinschalige woon-zorggemeenschappen opgericht. Een mooi voorbeeld is Het Polder Hofje in Anna Paulowna.

Het ziet er knus en gezellig uit, bijna alsof je een sprookje binnenstapt. Het Polder Hofje bestaat uit 20 seniorenwoningen, opgetrokken in oud-Hollandse stijl. Verpleegkundige Jennifer Hofmeijer (45) is de initiatiefneemster. Het was het lied van Nederlandse zanger die haar tijdens een autorit aan het denken zette, vertelt ze aan het Reformatorisch Dagblad.

„Eenzaamheid is oneerlijk en een groot taboe. Zorgen voor een ander maakt mij gelukkig. We moeten wat betekenen voor elkaar. Ik zie nu vooral iedereen achter een schermpje zitten.”

Gemeenschappelijk

 

De huizen zijn modern, ruim en van alle gemakken voorzien, maar het gezamenlijke is vooral de toegevoegde waarde. Onderling, want de voordeuren komen allemaal uit op hetzelfde hofje. Maar bijvoorbeeld ook in de Orangerie, de gezamenlijke ruimte waar bewoners elke ochtend terecht kunnen met vragen.

 

Bewoner Gert Twigt (79) geniet van de gesprekken in het hofje, vertelt hij aan het RD.

 

„We respecteren elkaar, het is een ongedwongen hechte gemeenschap. Ik sta verbaasd van mezelf dat ik dit leuk vind. Vroeger zat ik veel meer thuis en deed mijn vrouw de sociale contacten. Zo ontdek ik tegen mijn tachtigste toch weer nieuwe eigenschappen van mijzelf.”

Projectontwikkelaars

 

Volgens Hofmeijer staan de projectontwikkelaars in de rij om het concept te kopiëren. Mogelijk ontstaan er veel meer van dit soort woon-zorginstellingen. Ook voor mensen met een kleiner budget.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Een minidorp speciaal voor ouderen in Anna Paulowna