Een minidorp speciaal voor ouderen in Anna Paulowna

Onderwerp: Langer thuis wonen, Levensloopbestendige woning, Nieuws
5 augustus 2019
Carmen van Andel

Langer thuis wonen hoeft lang niet altijd in gezinswoning te gebeuren. Langzaam maar zeker ontstaan er meer en meer woonvormen waar bijvoorbeeld senioren, starters en (jonge) gezinnen dicht bij elkaar wonen, zogenaamde inclusieve wijken. Tegelijk worden er hier en daar kleinschalige woon-zorggemeenschappen opgericht. Een mooi voorbeeld is Het Polder Hofje in Anna Paulowna.

Het ziet er knus en gezellig uit, bijna alsof je een sprookje binnenstapt. Het Polder Hofje bestaat uit 20 seniorenwoningen, opgetrokken in oud-Hollandse stijl.

 

Verpleegkundige Jennifer Hofmeijer (45) is de initiatiefneemster. Het was het lied van Nederlandse zanger die haar tijdens een autorit aan het denken zette, vertelt ze aan het Reformatorisch Dagblad.

 

„Eenzaamheid is oneerlijk en een groot taboe. Zorgen voor een ander maakt mij gelukkig. We moeten wat betekenen voor elkaar. Ik zie nu vooral iedereen achter een schermpje zitten.”

 

Gemeenschappelijk

 

De huizen zijn modern, ruim en van alle gemakken voorzien, maar het gezamenlijke is vooral de toegevoegde waarde. Onderling, want de voordeuren komen allemaal uit op hetzelfde hofje. Maar bijvoorbeeld ook in de Orangerie, de gezamenlijke ruimte waar bewoners elke ochtend terecht kunnen met vragen.

 

Bewoner Gert Twigt (79) geniet van de gesprekken in het hofje, vertelt hij aan het RD.

 

„We respecteren elkaar, het is een ongedwongen hechte gemeenschap. Ik sta verbaasd van mezelf dat ik dit leuk vind. Vroeger zat ik veel meer thuis en deed mijn vrouw de sociale contacten. Zo ontdek ik tegen mijn tachtigste toch weer nieuwe eigenschappen van mijzelf.”

Projectontwikkelaars

 

Volgens Hofmeijer staan de projectontwikkelaars in de rij om het concept te kopiëren. Mogelijk ontstaan er veel meer van dit soort woon-zorginstellingen. Ook voor mensen met een kleiner budget.

 

Wat vind u hier van? Zou u zo willen wonen of blijft u liever in uw eigen huis en eigen buurt?

 

Ik hoor het graag op Facebook!

 

polderhofje woongroep senioren
Het Polderhofje in Anna Paulowna (c) Reformatorisch Dagblad

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!