Een brandwond opgelopen, wat nu?

Onderwerp: Gezondheid, Hulp, Veiligheid
Laatst geupdate: 1 november 2021
Mareen

Een ongeluk zit een klein hoekje, ook thuis. Bijvoorbeeld bij het koken of het gebruikmaken van de oven is het mogelijk om onverhoopt een brandwond op te lopen. Dat is erg pijnlijk en moet ook juist behandeld worden. Wat moet u doen wanneer u een brandwond heeft opgelopen?

Eerste zelfhulp

 

Het is belangrijk om de brandwond zo snel mogelijk te koelen door hem tien tot twintig minuten onder lauw en zacht stromend water te houden. Natte lappen gebruiken kan ook, maar het koelende effect daarvan verdwijnt snel. Raak de wond zo min mogelijk aan. Heeft u slechts een rode plek, dan hoeft de wond niet afgedekt te worden na het koelen. In het geval van blaren of een open wond is een vet gaas met vaseline of als alternatief plastic huishoudfolie nodig om de wond tijdelijk te beschermen. Doe niets op de wond dat eraan kan blijven kleven. Probeer blaren zoveel mogelijk heel te laten.

Tweedegraads of derdegraads

 

Vervolgens is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen of acute medische hulp noodzakelijk is. Dat is het geval bij een diepe tweedegraads brandwond. Daarbij wordt de huid op de brandplek vlekkerig rozerood met witte plakken en ontstaan er blaren. In dit geval moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts of een huisartsenpost. Deze kunnen mogelijk helpen door een gelvormend verband aan te brengen die de wond koelt. Bij een derdegraads brandwond wordt de huid witgeel, bruin of zelfs zwart wordt. Medische hulp is dan noodzakelijk. Bel in het geval van een kleine wond de huisarts of huisartsenpost en bel 112 in het geval van een grote derdegraads brandwond.

Een brandwond opgelopen, wat nu?

Verdere behandeling

 

Een brandwond, afhankelijk van de ernst, kan een lange tijd nodig hebben om te herstellen. Zeker in de eerste periode moet de wond goed verzorgd worden door hem schoon te maken en van nieuw verband te voorzien. Dit kan pijnlijk zijn, maar de huisarts of praktijkassistente kan u hier mogelijk bij helpen. Gaat de wond onverhoopt zweren, overleg dan met de huisarts of u Emla crème mag gebruiken. Dit is een zalf die de huid tijdelijk verdooft. Smeer nooit iets op een brandwond zonder daarover overlegd te hebben met een arts!

 

Het beste advies van allemaal is echter om voorzichtig te zijn en het oplopen van brandwonden te vermijden. Gebruik altijd ovenhandschoenen en draag pannen altijd met twee handen. Een moment van onoplettendheid kan immers voor een brandwond zorgen waar u nog lang last van blijft houden.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Een brandwond opgelopen, wat nu?