De Museumjaarkaart: is dat echt de moeite waard?

Onderwerp: Vrije tijd, Activiteiten
Laatst geupdate: 11 juli 2022
Sharon Kok

De museumjaarkaart geeft u gratis en onbeperkt toegang tot wel meer dan 400 musea in Nederland. Dat klinkt aantrekkelijk, nietwaar? In artikel vertel ik u over alle voor- en nadelen, over de prijs en waar u hem kunt kopen.

 

En natuurlijk geven we antwoord op de vraag: is het aanschaffen van een Museumjaarkaart de moeite waard?

Wat is de museumjaarkaart en hoe werkt dit?

De museumjaarkaart geeft u gratis toegang tot meer dan 500 musea in Nederland, onbeperkt en een heel jaar lang. Onder de musea vallen ook een aantal kastelen en (botanische) tuinen.

 

De kaart komt vanuit Stichting Museumkaart, een ongesubsidieerde instelling die het bezoek aan de Nederlandse musea wil bevorderen.

 

In dit filmpje worden wat leuke weetjes over de Museumkaart gedeeld:

 

Museumjaarkaart, museumkaart of museumpas?

De museumjaarkaart heeft sinds 2003 een andere naam gekregen: de museumkaart. Maar omdat deze kaart nog steeds bekend staat als museumjaarkaart, blijven wij hem ook in dit artikel zo noemen. Een museumjaarkaart wordt soms ook museumpas genoemd. Hier wordt dus allemaal dezelfde kaart mee bedoeld.

Voordelen Museumjaarkaart:

  • Gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland
  • Vaker musea bezoeken dan u normaal zou (kunnen) doen
  • Of juist een motivatie om wat vaker te gaan 😉
  • Een vrijblijvend museumbezoek
  • U steunt de Nederlandse cultuur

 

Ziet u het al voor zich? Op zondagmiddag, of misschien gewoon op de maandagochtend, heerlijk struinen door musea die nostalgie oproepen zoals het Speelgoedmuseum. Of in de schoolvakantie samen met uw kleinkinderen het Nijntje museum of het oh zo bekende Spoorwegmuseum ontdekken.

Welke musea kan ik bezoeken met de Museumkaart?

U kunt onbeperkt naar meer dan 500 musea in Nederland. Via deze pagina ziet u alle deelnemende musea. Hier kunt u ook gemakkelijk filteren op bijvoorbeeld locatie en faciliteiten.

 

Het aanbod verandert wel eens, maar momenteel zijn het er wel 513!

Wat kost de museumjaarkaart en wanneer is het rendabel?

 

De museumkaart kost € 64,90 per persoon (voor volwassenen van 19 jaar en ouder). We hebben ook de andere prijzen even op een rijtje gezet:

 

Kaart voor: Prijs:
Volwassenen (vanaf 19 jaar) €64,90
Jongeren (13 t/m 18 jaar) €32,45
Kinderen (t/m 12 jaar) €32,45

Prijzen in 2022

Het is natuurlijk wel verstandig om in te schatten of de aanschaf van de Museumkaart het ‘waard’ is. Gaat u voldoende naar musea om de eenmalige kosten van de kaart eruit te halen? Omdat de kosten van musea behoorlijk verschillen is er geen eenduidige antwoord te geven op de vraag wanneer het exact rendabel is op de kaart aan te schaffen. U kunt hiervoor het best zelf een inschatting maken.

Houd er rekening mee dat een aantal musea korting geeft aan 65-plussers. Daarnaast zijn er vaak ook andere organisaties die korting aanbieden, bijvoorbeeld de ANWB.

 

Om u te helpen om een inschatting te maken, hebben we voor u een rekenvoorbeeld gemaakt.

Een rekenvoorbeeld

 

U gaat 2x per jaar naar een duurder museum zoals het Rijksmuseum of het van Gogh. Een ticket hiervoor kost 20 euro per stuk. Daarnaast gaat u 3x per jaar naar een museum met een gemiddelde ticketprijs, zoals het Kröller Müller, Mondriaanhuis of Museum Flehite. Een ticket kost dan ongeveer 12,50 per stuk.

 

2 x € 20,00 = € 40,00
3 x € 12,50 = € 37,50
€ 40,00 + € 37,50 = 77,50

 

U bent dan jaarlijks gemiddeld € 77,50 kwijt aan museumtickets, terwijl u eenmalig € 64,90 betaalt voor een Museumkaart. Daar kunt u dus al zo’n 12 euro mee besparen, een gemiddeld museumbezoek 😉

Is de museumjaarkaart de moeite waard?

Of u de museumjaarkaart het waard vindt, hangt zoals eerder besproken van uw situatie af. Als u slechts 1 of 2 keer per jaar een museum bezoekt, is het natuurlijk niet de moeite waard. Maar als u wat vaker gaat en/of het heerlijk vindt om eindeloos musea te ontdekken, dan raad ik het u zeker aan!

 

De Museumkaart kan het natuurlijk mogelijk maken om vaker musea te gaan bezoeken, dan u nu doet. Dat kan zijn omdat het dankzij de kaart nu financieel mogelijk is, of juist omdat de kaart een motivatie is om vaker te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Misschien wordt het bezoeken van musea wel uw nieuwe hobby!

 

Een ander groot voordeel is dat een museumbezoek een stuk vrijblijvender is. Staat u binnen en vindt u het toch is te druk? Of valt de collectie van het museum u tegen? Dan kunt u weer terug naar huis keren. Dit zonder dat u het gevoel heeft dat u alles
gezien moet hebben, omdat u toch entreegeld heeft betaald.

 

Vergeet ook niet dat u met de Museumjaarkaart ook een aantal kastelen en (botanische) tuinen kunt bekijken. Deze prachtige locaties kunt u ook bezoeken om slechts even te genieten van het zonnetje of te heerlijk lunchen.

 

Tip: eerst even proeven of een museum iets voor u is? Een aantal musea zijn tegenwoordig online vanaf de bank te bezoeken.

Waar koop ik de Museumkaart?

U kunt de kaart zowel online als in het museum zelf kopen.

 

Bestelt u de Museumkaart online? Dat kan via deze pagina. U heeft de kaart dan binnen 5 werkdagen in huis en kunt vanaf dat moment gratis de deelnemende musea gaan bezoeken.

 

Koopt u de Museumkaart in een museum? Dan krijgt u eerst een tijdelijke kaart. Hoe dat precies werkt, leest u verderop in dit artikel. De lijst met musea waar u de kaart kunt aanschaffen, vindt u hier.

Tijdelijke Museumkaart

Als u uw Museumkaart in een museum koopt, krijgt u eerst een tijdelijke kaart. Deze is maximaal 31 dagen geldig en slechts voor 5 bezoeken (let op, ook in het museum scannen ze bij de verkoop direct één bezoek). Deze kaart dient u vervolgens zelf online te registreren. Dan ontvangt u uw definitieve kaart na een aantal werkdagen per post. Deze is onbeperkt te gebruiken en een jaar geldig.

 

Het voordeel hiervan is wel dat u de tijdelijke Museumkaart direct kunt gebruiken en
niet eerst hoeft te wachten op de post.

 

Museumjaarkaart deelt ook interessante nieuwsbrieven met hun leden. Daarnaast maken zij leuke afleveringen op hun YouTube kanaal, zoals deze over helden:

 

Hoe kan ik de Museumkaart verlengen of opzeggen?

6 tot 8 weken voordat uw Museumkaart afloopt, ontvangt u vanzelf een bericht om deze te verlengen. Wilt u hem zelf direct verlengen? Dan kunt u dit ook doen door in te loggen op Mijn Museumkaart.

 

Over het opzeggen van de Museumkaart hoeft u zich geen zorgen te maken. De kaart loopt automatisch af. Wilt u al eerder zelf opzeggen zodat u bijvoorbeeld ook geen brieven meer ontvangt? Dan kan dit door een e-mail te sturen naar [email protected]

Het principe achter de Museumkaart is eenvoudig: het bedrag dat u en andere kaarthouders betalen, gaat in één grote geldpot. Dit geld wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. Het wordt eerlijk verdeeld op basis van de toegangsprijs en het aantal kaartbezoeken. U steunt met de Museumjaarkaart dus daadwerkelijk het culturele kapitaal.

Gratis museumkaart?

De museumkaart is dus helaas niet gratis. Het is natuurlijk al een behoorlijk scherpe prijs voor de hoeveelheid musea die u er gratis mee kunt bezoeken.

 

Als u de aanschaf van de museumjaarkaart financieel niet mogelijk is voor u, zou u contact op kunnen nemen met uw gemeente. Er zijn veel gemeentes die een pas aanbieden waarmee u korting kunt krijgen op de toegangsprijs voor musea
(en andere activiteiten). De gemeente kan hier bepaalde voorwaarden aan stellen. Zo kan het zijn dat de pas gratis is voor mensen met een laag inkomen. Ik raad u aan om bij uw eigen gemeente te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Conclusie

De museumjaarkaart is dus erg leuk én handig als u meer musea wil bezoeken. Laten we nog één keer terugblikken op de voordelen:

 

  • Gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland
  • Vaker musea bezoeken dan u normaal zou (kunnen) doen
  • Of juist een motivatie om wat vaker te gaan 😉
  • Een vrijblijvend museumbezoek
  • U steunt de Nederlandse cultuur

 

Tenslotte heb ik nog een tip voor u; de Museumjaarkaart is ook heel leuk om cadeau te geven. Aan bijvoorbeeld uw broer, uw buurvrouw of misschien wel uw kleinkinderen.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

De Museumjaarkaart: is dat echt de moeite waard?