De dagen worden korter: tijd om uw verlichting kritisch te bekijken

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 23 december 2021
Langer thuis in huis

De herfst is weer begonnen, mijn favoriete seizoen. De dagen worden kouder, natter, korter en in huis wordt het gezelliger. Maar ook een stuk donkerder. Tijd dus om weer eens goed te kijken naar uw verlichting in en om huis. Doet u mee?

 

In de woonkamer heeft u waarschijnlijk al mooie sfeerverlichting én praktische lampen hangen. Hetzelfde geldt voor de keuken. Daarom gaan we in dit blog in op de plekken waar u wel vaak komt, maar meestal niet lang verblijft: de hal, de trap en het tuinpad.

Van de stoep naar de voordeur

 

Heeft u een paadje dat van de stoep naar uw voordeur loopt? Is dat voldoende zichtbaar wanneer het donker is? Zo niet, dan is kan het een idee zijn om een aantal kleine lampjes links en rechts van het pad te plaatsen. Bijvoorbeeld met solar tuinlampen. Die prikt u zo in de grond. Geen gedoe met het aansluiten van elektra. Aan daglicht hebben ze voldoende om op te laden en ’s avonds het pad naar uw voordeur te markeren.

 

En hoe zit het met de lamp bij uw voordeur? Doet die het nog of moet er misschien een nieuwe lamp in? Bij lampen die via een bewegingssensor aangaan: is die nog goed ingesteld? Hetzelfde kunt u nagaan als u lampen op een tijdklok werken.

Van de voordeur door de hal

 

Als u eenmaal binnen bent, dan is het ideaal als het licht meteen aanspringt. Dat kan net als buiten met een lamp die op een bewegingssensor werkt. Zodra die beweging registreert springt hij aan. Het is sowieso belangrijk dat de hal helder verlicht is. Niet alleen voor de gezelligheid, maar vooral om valpartijtjes over rondslingerende schoenen of vloerkleedjes te voorkomen.

De trap op en af

 

Onze ultieme tip voor verlichting bij de trap is deze: plak ledstrips onder de treden. Ledstrips zijn makkelijk aan te brengen, want ze plakken aan de onderkant. Ze kunnen licht geven in alle kleuren van de regenboog, inclusief warme en koele wittinten. Zo kunt u ze precies aanpassen naar wat u mooi vindt.

 

Het ideale van ledstrips op de trap is dat u elke individuele tree goed kunt zien. Dat verkleint de kans op struikelen aanzienlijk. En het kan bij elk soort trap. Van open trappen tot trappen met vloerbedekking. Hoewel het bij die laatste wel iets lastiger plakken zal zijn als er ook vloerbedekking aan de onderzijde van de treden zit. In dat geval kunt u ook verlicht langs de treden aanbrengen om zo als nog het effect van duidelijk te onderscheiden traptreden te  bereiken.  

Tot slot

 

Alles gecontroleerd en aangepast als dat nodig was? Dat is mooi! Want dan kunt u veilig het donkere – maar vooral heel gezellige – najaar in!

 

Heeft u tips om met verlichting uw huis veiliger te maken? We horen ze graag op onze Facebookpagina.

 

Met dank aan SolarlampKoning.

 

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De dagen worden korter: tijd om uw verlichting kritisch te bekijken