Weetjes over een gehoortest

Onderwerp: Gezondheid, Samenwerking
Laatst geupdate: 17 augustus 2022
Langer thuis in huis

Als u nog nooit een gehooronderzoek of gehoortest hebt gedaan, heeft u hoogstwaarschijnlijk geen idee wat u te wachten staat of hoe heilzaam het kan zijn. Wanneer u naar een audicien gaat om het gehoor te laten controleren, kunt u antwoord krijgen op vragen als: “Heb ik een gehoorapparaat nodig? Wat kost een hoortoestel? En als ik een hoortoestel nodig heb, krijg ik mijn hoortoestel vergoed door de verzekering?”.  In dit artikel leest u meer over gehooronderzoeken en wat u ervan kunt verwachten.

De audicien zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren 

 

Wanneer u niet eerder bij een audicien geweest bent, bent u misschien niet voorbereid op een onderzoek van uw oren. Maar om vast te stellen of er infectie- of verschijnselen van verwondingen in uw oren aanwezig zijn, zal de audicien de oren moeten onderzoeken. 

Tijdens de controle wordt ook gekeken of oorsmeer uw gehoorgang verstopt. Audiologen zijn gekwalificeerd voor het verwijderen van verstoppingen en het behandelen van diverse verwondingen in en rondom het oor, oorsuizingen en andere aandoeningen.

U hoeft u hier geen zorgen over te maken, een dergelijk onderzoek is niet pijnlijk en is snel voorbij. Voordat u het weet zijn de resultaten duidelijk.

 

Het gehoor zal door de audicien op meer dan één manier geëvalueerd worden

 

Er wordt gevraagd naar uw medische voorgeschiedenis en het is handig om tijdens dit gesprek een lijst van alle geneesmiddelen die u momenteel gebruikt, bij de hand te hebben. De audicien zal u ook vragen stellen over de dingen die u zorgen baren en over hoe u uw leven leidt.

De gehoortest doet op geen enkele manier pijn

De gehoortest die u door de uitgevoerd wordt, veroorzaakt geen ongemak. Testen op zuivere toon en testen op spraak zijn gebruikelijke onderdelen die tijdens het onderzoek worden uitgevoerd. Elke factor is belangrijk om in overweging te nemen bij het bepalen van de mogelijke oorzaak van uw gehoorverlies en de meest effectieve manier om het te genezen. De onderzoeken worden vaak in een geluidsdichte cabine uitgevoerd.

 

De resultaten van de test zijn snel duidelijk

 

Nadat de gehoortesten zijn uitgevoerd, deelt de audicien zo snel mogelijk de bevindingen hiervan.  De testresultaten worden uitgezet op een audiogram, dat de reden van eventueel gehoorverlies onthult, de frequenties en volumes die u eventueel mist en de meest effectieve methoden om uw gehoor te verbeteren. 

Tijdens de afspraak wordt vaak een behandelplan voor de patiënt ontwikkeld en uitgevoerd. U kunt het nuttig vinden een kopie van de testresultaten mee naar huis te nemen, zodat u ze in een meer ontspannen gemoedstoestand kunt doornemen.

 

De resultaten kunnen u verrassen

 

Een perfecte score op een gehoortest is voor niemand haalbaar. Bedenk dat de bevindingen niet suggereren dat u gezakt bent voor een test of toets, maar dat ze juist een leidraad zijn om u te helpen het gehoor te verbeteren. Een verrassend aantal mensen is verbaasd wanneer ze ontdekken dat hun gehoorverlies ernstiger is dan ze hadden verwacht.

Laat angst u er niet van weerhouden een gehoortest te ondergaan, vooral niet als u voelt dat u last hebt van gehoorverlies. Een afspraak maken om een gehoortest te laten doen is eenvoudiger nu u deze vijf belangrijke feiten over gehooronderzoek gelezen hebt.

 

Met dank aan Schoonenberg

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Weetjes over een gehoortest