Hoe zorgt u ervoor dat u goed verzekerd blijft wonen?

Hoe zorgt u ervoor dat u goed verzekerd blijft wonen?

Onderwerp: Samenwerking
Laatst geupdate: 9 mei 2023
Langer thuis in huis

Als u zo lang mogelijk in uw vertrouwde woning wilt blijven wonen, wilt u dat natuurlijk wel graag zo zorgeloos mogelijk kunnen doen. Een factor die daaraan kan bijdragen, is door ervoor te zorgen dat u goed verzekerd bent. Waarschijnlijk heeft u een inboedelverzekering en bij een eigen woning ook een opstalverzekering. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat u nog steeds goed verzekerd bent. We geven een aantal belangrijke tips voor hoe u ervoor zorgt dat u goed verzekerd blijft wonen.

 

Waarde van uw woning up-to-date houden

 

Bezit u de woning waarin u woont? Dan heeft u als het goed is een opstalverzekering. Hiermee kunt u uw woning verzekeren tegen schade door zaken zoals brand, storm en inbraak. Let erop dat overstromingsschade niet door iedere opstalverzekering gedekt wordt en een aanvullende verzekering hiervoor wellicht nodig is om alle risico’s uit te sluiten. Is de waarde van uw huis nadat u uw verzekering afgesloten heeft aanmerkelijk veranderd, bijvoorbeeld als gevolg van een verbouwing of aanbouw? Dan moet u dit doorgeven aan de verzekeraar zodat uw woning voor representatieve waarde verzekerd blijft. Doet u dat niet, dan kan dat voor problemen zorgen bij het uitkeren van schade. Let er ook op dat u uw woning verzekert tegen de herbouwwaarde en niet de marktwaarde, want de herbouwwaarde is het daadwerkelijke bedrag dat nodig is om het huis opnieuw te bouwen bij ernstige schade.

 

Waarde van uw inboedel corrigeren

 

Net als de waarde van uw woning, is het ook van belang dat de waarde van uw inboedel correct verzekerd is. Als het goed is heeft u een inboedelverzekering. Zo niet, dan kunt u uw inboedel verzekeren met een inboedelverzekering van Allianz Direct. Bij het afsluiten van zo’n verzekering geeft u een geschatte totale waarde van uw inboedel op. Daarna kan echter de waarde van uw inboedel veranderen, bijvoorbeeld als u nieuwe kostbare spullen aanschaft. Geeft u aanzienlijke wijzigingen niet door aan de verzekeraar, dan raakt uw inboedel onderverzekerd. Dat levert problemen op bij het uitkeren van schade. 

 

Hoe zorgt u ervoor dat u goed verzekerd blijft wonen?

 

Aanvullende verzekering voor kostbaarheden

 

Helaas is een inboedelverzekering niet altijd genoeg om alles wat u in huis heeft te verzekeren. Bij een standaard inboedelverzekering zijn namelijk niet alle kostbaarheden altijd gedekt. Dit verschilt per verzekeraar, maar over het algemeen zijn bijvoorbeeld sieraden, kunst, antiek, verzamelingen en contant geld niet volledig gedekt. Vaak is er sprake van een maximumbedrag dat vergoed wordt bij diefstal of verlies van deze kostbaarheden. Het is daarom belangrijk dat u goed kijkt naar de voorwaarden van uw inboedelverzekering en vervolgens bepaalt of het nodig is om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor specifieke kostbaarheden.

 

Met verzekeringen bezig zijn is niet het leukste taakje wat er bestaat. Bent u er zelf niet in thuis of ziet u het niet zitten om u erin te verdiepen omdat u bang bent er niet uit te komen, vraag dan hulp van een naaste die u vertrouwt. Het vergt even aandacht, maar hoeft ook weer niet zo veel tijd te kosten dat het een enorme taak is waar u een ander mee opzadelt.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Hoe zorgt u ervoor dat u goed verzekerd blijft wonen?