Contactloos betalen: is dat wel veilig?

Onderwerp: Geldzaken
Laatst geupdate: 23 maart 2021
Sacha van Andel

Even de pinpas tegen de zijkant van de pinautomaat, wachten op de drie piepjes, en het is weer gedaan. U heeft betaald. Contactloos betalen bestaat enkele jaren in Nederland en er wordt volop gebruik van gemaakt. Toch heerst er vaak de vraag: is het wel veilig?

1 – Hoe werkt contactloos betalen?

 

U kunt contactloos betalen met uw pinpas als u onderstaande logo op de voor- of achterkant van uw pas heeft staan. Als u dit niet heeft, dan kunt u bij uw bank een nieuwe pas aanvragen die deze functie wel heeft.

 

Het werkt eigenlijk heel simpel! Zodra de pinautomaat aan is, hoeft u alleen uw pinpas dicht bij de pinautomaat te houden tot u drie korte piepjes hoort. De pas maakt dan contact met de automaat en de betaling is gelukt. U kunt zien aan het logo waar u de pinpas moet houden. Vaak ziet u dit op het scherm of aan de linker zijkant van de pinautomaat.

2 – Hoe kan ik veilig contactloos betalen?

 

Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen om contactloos betalen zo veilig mogelijk te houden.

 

De limieten

U kunt maximaal 25 euro per keer contactloos pinnen (al hebben de banken dit aangepast naar 50 euro wegens corona. Contactloos betalen betekent minder risico!). Als u iets contactloos wilt betalen van bijvoorbeeld 26 euro, dan moet u uw pincode invoeren op de automaat.

 

Behalve deze limiet, bestaat er ook de limiet van 50 euro in totaal (ook dit is omhoog geschroefd wegens corona). Dat betekent dat het maximale bedrag dat achtereenvolgens contactloos kan worden betaald 50 euro is. Zodra dit boven de 50 euro komt, moet u uw pincode invoeren.

 

Als laatste bestaat er ook een daglimiet. Die bepaalt hoeveel u per dag maximaal contactloos kunt betalen. De limiet verschilt per bank en kunt u gemakkelijk zelf aanpassen.

 

Contactloos zakkenrollen?

Contactloos zakkenrollen komt niet vaak voor in Nederland. De automaat die zakkenrollers gebruiken moet minder dan 5 cm verwijderd zijn van uw bankpas. Dit is al lastig, maar daar komt nog bij dat andere pasjes snel storing geven. Zo werkt de betaling bijvoorbeeld niet als uw rijbewijs of OV naast uw pinpas zit. U kunt uw pasje ook extra beschermen door deze te bewaren in een metalen portemonnee of achter zilverfolie. Metaal blokkeert het contact tussen de automaat en uw pas.

 

Mocht uw pinpas worden gestolen of kwijtraken, dan kan de dief maximaal 50 euro van uw rekeningen halen voordat deze de pincode moet invoeren. Zodra u zeker bent dat uw pinpas weg is, is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk blokkeert. Banken vergoeden het bedrag dat van uw bankrekening is afgeschreven. Zo weet u zeker dat contactloos betalen net zo veilig is als gewoon betalen! De onderstaande animatie van pin.nl laat nog eens zien hoe veilig contactloos pinnen is.

3 – Betalen met uw mobiel

 

Met uw mobiel werkt het nagenoeg hetzelfde als met uw pinpas. Het staat echter wel nog in de kinderschoenen vergeleken met de pinpas en is nog niet volledig ontwikkeld in Nederland. Zo moet uw telefoon bijvoorbeeld een NFC-chip hebben zodat uw telefoon contact kan maken met de pinautomaat. In het algemeen zijn alle telefoons van 2017 of nieuwer voorzien van een chip.

 

Naast de chip is het ook een voorwaarde dat uw bank de contactloos betalen service aanbiedt. Grote banken als ING bieden dit wel aan maar kleinere banken zoals de KNAB niet. Ook de ABN-AMRO heeft sinds kort besloten deze service niet meer aan te bieden.

Conclusie

 

Contactloos betalen met de pinpas is een fijne en snelle manier van betalen. De limieten zorgen ervoor dat het net zo veilig is als gewoon pinnen en in geval van diefstal vergoedt de bank het verlies. Ook heeft u minder geld op zak wat kan bijdragen aan een veilig gevoel. Mocht u er toch geen fan van zijn, dan kunt u de contactloos betalen functie altijd uitzetten via uw bank.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Contactloos betalen: is dat wel veilig?