Contactloos betalen: is dat veilig?

Onderwerp: Geldzaken
Laatst geupdate: 30 januari 2023
Sacha van Andel

Even uw pinpas of uw telefoon tegen de zijkant van de pinautomaat, wachten op de drie piepjes en klaar is kees: u heeft betaald. Contactloos betalen bestaat reeds enkele jaren in Nederland en er wordt volop gebruik van gemaakt. Toch heerst er nog de vraag: is het wel veilig genoeg?

 

Hoe werkt contactloos betalen?

 

U kunt contactloos betalen met uw pinpas als u onderstaand logo op de voor- of achterkant van uw pas heeft staan. Als u dit niet heeft, dan kunt u bij uw bank een nieuwe pas aanvragen die deze functie wel heeft.

 

Contactloos betalen: is dat veilig?

 

Het werkt eigenlijk heel simpel. Zodra de pinautomaat aan is, hoeft u alleen uw pinpas dicht bij de pinautomaat te houden tot u drie korte piepjes hoort. De pas maakt dan contact met de automaat en de betaling is gelukt. U kunt zien aan het logo waar u de pinpas moet houden. Vaak ziet u dit op het scherm of aan de linker zijkant van de pinautomaat.

Hoe kan ik veilig contactloos betalen?

 

Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen om contactloos betalen zo veilig mogelijk te houden.

 

De limieten

Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt zonder pincode contactloos worden betaald. Wanneer uw aaneengesloten contactloze betalingen zonder pincode opgeteld het limiet van € 100,- bereiken, moet u alsnog uw pincode invoeren of de digitale betaalpas op uw smartphone ontgrendelen.

 

Contactloos betalen: is dat veilig?

 

Ook bestaat er een daglimiet. Dit limiet bepaalt hoeveel u per dag maximaal contactloos kunt betalen. Het limiet verschilt per bank en kunt u gemakkelijk zelf aanpassen wanneer u inlogt in uw persoonlijke bankomgeving.

 

Contactloos zakkenrollen?

Contactloos zakkenrollen komt niet vaak voor in Nederland. De automaat die zakkenrollers gebruiken moet minder dan 5 cm verwijderd zijn van uw bankpas. Dit is al lastig, maar daar komt nog bij dat andere pasjes snel storing geven. Zo werkt de betaling bijvoorbeeld niet als uw rijbewijs of OV naast uw pinpas zit. U kunt uw pasje ook extra beschermen door deze te bewaren in een metalen portemonnee of achter zilverfolie. Metaal blokkeert het contact tussen de automaat en uw pas.

 

Mocht uw pinpas worden gestolen of kwijtraken, dan kan de dief maximaal 50 euro van uw rekeningen halen voordat deze de pincode moet invoeren. Zodra u zeker bent dat uw pinpas weg is, is het belangrijk dat u deze zo snel mogelijk blokkeert. Banken vergoeden het bedrag dat van uw bankrekening is afgeschreven. Zo weet u zeker dat contactloos betalen net zo veilig is als gewoon betalen! De onderstaande animatie van pin.nl laat nog eens zien hoe veilig contactloos pinnen is.

 

Betalen met uw mobiel

 

Met uw mobiel werkt het nagenoeg hetzelfde als met uw pinpas. Om dit te kunnen doen, dient uw telefoon een NFC-chip te hebben zodat uw telefoon contact kan maken met de pinautomaat. Alle mobiele telefoons van 2017 of nieuwer voorzien van zo’n chip.

 

Nagenoeg alle banken ondersteunen het mobiel betalen. De enige bank waarbij mobiel betalen momenteel nog niet mogelijk is, is Triodos Bank. Zij geven wel aan hiermee bezig te zijn en verwachten het mobiel betalen later dit jaar (2023) aan hun klanten aan te kunnen bieden.

Conclusie

 

Contactloos betalen met de pinpas of uw mobiele telefoon is een fijne en snelle manier van betalen. De limieten zorgen ervoor dat het net zo veilig is als gewoon pinnen en in geval van diefstal vergoedt de bank het verlies. Ook heeft u minder geld op zak wat kan bijdragen aan een veilig gevoel. Mocht u er toch geen fan van zijn, dan kunt u de contactloos betalen functie altijd uitzetten via uw bank.

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Contactloos betalen: is dat veilig?