Zorgen voor elkaar & zo lang mogelijk zelfstandig

Goed nieuws! We worden steeds ouder. De gemiddelde levensverwachting stijgt nog steeds en ligt momenteel rond 82 jaar. Natuurlijk is dat prachtig, maar tegelijkertijd betekent een hoge leeftijd voor veel mensen een toename van ouderdomsgerelateerde ongemakken en (lichamelijke) klachten. Daarmee heeft het ouder worden gevolgen voor Nederland en haar ruim 17 miljoen inwoners (2017).

Wist u dat in Nederland inmiddels al ruim 6,6 miljoen mensen 50 jaar of ouder zijn? Dat is bijna 40 procent van de gehele bevolking. Ongeveer 800.000 mensen uit deze groep zijn zelfs 80 jaar of ouder. Naar verwachting zal het aantal mensen die 80 jaar of ouder zijn in het jaar 2040 overigens bijna verdubbelen. Ook de aanzienlijk groter wordende groep 75- en 80-plussers wil in de toekomst graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Blijven genieten

Het is natuurlijk fantastisch dat we in Nederland steeds ouder worden. Het betekent veelal langer kunnen genieten van het leven, dat door velen als veel te kort wordt ervaren. Ouder worden betekent tegenwoordig niet meer dat het actieve leven vrijwel ophoudt. Integendeel! Ouderen zijn steeds mondiger, vitaler en blijven genieten van het leven. Een goede gezondheid is daarbij natuurlijk van groot belang. Men denkt al steeds meer tijdig na over het leven in de toekomst: ‘Wil ik verhuizen naar een gelijkvloerse woning, of zal ik mijn woning aanpassen zodat het klaar is voor later?’. Ook als de gezondheid het steeds meer af laat weten, kan een verhuizing naar een andere woning of zelfs een verzorgingshuis zeer lang worden uitgesteld of zelfs volledig worden voorkomen.

Zo lang mogelijk zelfstandig

De laatste jaren is een duidelijke trend waarneembaar, die toont dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven, het allerliefst in hun eigen huis en vertrouwde woonomgeving. Een (chronische) ziekte of een andere lichamelijke beperking vormt daarbij door de beschikbaarheid van moderne hulpmiddelen vrijwel geen belemmering meer. Ook de Nederlandse overheid stuurt steeds meer aan op zelfredzaamheid en ziet graag dat mensen elkaar helpen (de participatiesamenleving). Mantelzorgondersteuning zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen – al dan niet met de nodige aanpassingen en hulp van familie of vrienden – in hun vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen.

Verhuizen of langer thuis met aanpassingen?

Soms lijkt verhuizen naar een verzorgingshuis of een gelijkvloerse woning noodzakelijk, terwijl het plaatsen van een voorziening zoals een traplift een beter passende en aanzienlijk goedkopere optie is. Hiermee kan een verhuizing voorkomen worden. Voor vrijwel alle ouderdomsgerelateerde problemen die een woning minder toegankelijk maken, bestaan tegenwoordig passende oplossingen.

Pen icoon

Wist u dat…

95% van de 75-plussers woont nog zelfstandig

32% van de 65-plussers heeft moeite met traplopen

32% van de 50-plussers heeft al plannen om de woning aan te gaan passen

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link